Se sacrifica mieii. De Paste se spune ca femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie.

Daca vrei sa iti implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea si darui inlauntrul fiintei tale.

Daca te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.

Ouale de Pasti apara de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara vitele de deochi. Fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria. 

Ca sa fim sanatosi si norocosi pana la Pastele urmator, oasele mielului ramase de la masa Pascala nu se arunca. Acestea se ingroapa la radacina unui pom roditor - mar sau par.

Gospodinele pot vopsi ouale pentru Inviere in Sambata Mare, daca nu au reusit sa faca acest lucru in Joia Mare. Tot acum se prepara pasca, iar o legenda referitoare la acest simbol pascal ne spune de cand s-a raspandit obiceiul de a face pasca.

Legenda spune ca, in timp ce Iisus predica impreuna cu apostolii, ei au fost gazduiti de un om foarte primitor care le-a pus in traista, la plecare, paine pentru drum, fara ca ei sa stie. Intrebandu-l pe Hristos cand va fi Pastele, Mantuitorul le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista.

Curand, apostolii au gasit in traista darul pus de acel om. De atunci, femeile pregatesc pasca pentru fiecare Paste, iar ritualul prepararii acesteia poate avea semnificatii magice, spune traditia. Pasca Luminata se coace odata pe an in Sambata Mare si poate avea forme diferite, dar fiecare pasca din aluat face referire fie la momentul mortii lui Iisus, fie la nasterea Acestuia.
romaniatv.net