In unele zone ale tarii, ajunul Dragobetelor este asemanator ca simbolistica noptii de Boboteaza. Fetele tinere, curioase sa isi afle ursitul, isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca Dragobetele le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata.

 

Daca ar fi sa ne luam dupa obiceiurile din vremurile de demult, pe 23 februarie, exista ritualul ca fetele tinere necasatorite sa stranga zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”. Apa rezultata prin topire avea proprietati magice in iubire si in descantecele de iubire, dar si in ritualurile de infrumusetare. Se credea ca aceasta zapada s-a nascut din surasul zanelor. Fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase si atragatoare ca si zanele. 

 

 

In ziua de Dragobete, fetele trebuie sa se intalneasca cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul intregului an... Totodata, in sate se credea ca fetele care ating un barbat dintr-un sat invecinat vor fi dragostoase tot timpul anului.

 

Este obligatoriu ca in aceasta zi barbatii sa se afle in relatii bune cu persoanele de sex feminin. Barbatii nu au voie sa necajeasca femeile si nici sa se certe cu ele caci astfel ii asteapta o primavara cu ghinion. Atat baietii, cat si fetele au datoria de a se veseli in aceasta zi pentru a avea parte de iubire intreg anul. 

 

 

Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul intregului an, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute in aceasta zi si in noaptea de Dragobete.
  
Lucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise in aceasta zi. In schimb, curatenia este permisa, fiind considerata aducatoare de spor si prospetime. 

 

Nu ai voie sa plangi in ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma. 

Sarbatoarea din 24 februarie poate fi un prilej numai bun pentru ne arata aprecierea pentru persoana draga, chiar daca nu sunteti superstitiosi sau nu sarbatoriti in mod special Dragobetele, intotdeauna este loc pentru iubire

 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte