De fiecare data cand incepe o perioada de post, Biserica ne aminteste ca postul corect nu inseamna o simpla abtinere de la anumite bucate, ci si abtinenta de la patimi si obiceiuri urate.

 

 


Ce inseamna postul si cat de important este acesta pentru crestinii ortodocsi? 


In mod general, postul este inteles ca o practica de abtinere de la anumite mancaruri, in anumite zile ale saptamanii (miercurea si vinerea) sau pe perioade mai lungi, stabilite de Biserica. Totusi, postul este si o practica de nevointa sufleteasca si atentie sporita, trezvie.

 

 

 

Ce pot face cei care nu tin postul alimentar? 


Cei care din anumite motive nu tin post alimentar, la fel ca si cei ce tin post alimentar, trebuie sa cultive calitati de iertare, compasiune, daruire, rabdare si dragoste fata de Dumnezeu si aproapele sau. 

 

 


Prin ce se diferentiaza Postul Pastelui de alte perioade de postire din timpul anului? 

 

Postul Mare sau Postul Invierii se deosebeste de restul posturilor prin importanta, durare si asprimea lui. Importanta – ne pregatim de Invierea Domnului, parcurgem un drum anevoios al patimilor, mortii si Invierii Domnului. De altfel, sarbatoarea capata o motivatie – nu venim sa sfintim cozonac si ou, ci sa intampinam pe Hristos Cel inviat din morti, asistam la actul mantuirii noastre.

 

 

 

Ce semnificatie are spovedania si cat de des vin moldovenii la spovedit? 

 

In mod normal, postul, spovedania si impartasania nu au legatura. De spovedit ne spovedim atunci cand ne-am rupt de la comuniunea cu Dumnezeu si apropele nostru prin egoism, mandrie, indeferenta. Impartasania trebuie s-o luam in toata duminica, adica ori de cate ori venim la biserica. De alftel, impartasania este scopul final si principal al slujbei duminicale, dar nicidecum formalitati de gen: aprinderea lumanarilor, scrierea foitelor la sanatate si la morti si simpla asistare in biserica.

 

Dar, ultimele secole ne-au adus practica de a ne impartasi, cel putin, o data pe an, cel mult - de 4 ori pe an, si de aici s-a legat de postire si spovedania, care au devenit niste cheite de acces la impartasanie. Moldovenii vin, de regula, doar in post sa se spovedeasca, ceea ce repet nu este normal si corect, mai ales cand se fac acele cozi imense de la preot pana la poarta bisericii. Spovedania se reduce la o formalitate, la o dare de seama, dupa un sablon, dar nu dupa chemarea constiintei, nu este precedata de un examen al faptelor, gandurilor, ceea ce am fost, sunt si voi fi in viitor.

 

 

 

 

Putem face o analogie intre mersul la psiholog si spovedanie?


Este ceva in comun intre cele doua? Nicidecum, nu au si nu pot avea legatura. Mai rau cand preotii si credinciosii transforma spovedania intr-o consiliere psiho-sociala, un dialog intre preot si crestin.

 

 


Vin si tinerii la biserica? Cat de educati si responsabili sunt moldovenii atunci cand vin la biserica? 


Tinerii vin, dar pleaca, nu raman. Tinerii de azi, tinerii din epoca Facebook, Twitter si Instragram, nu au rabdare sa asculte slujbe uneori exagerat de lungi, nu inteleg multe – si aici nu este vina lor, si tare repede se plictisesc. Nu zic ca Biserica trebuie sa fie atractiva, dar uneori, in bisericile noastre, nu doar adormi, dar cazi si intr-o disperare totala, auzind mereu ca suntem pacatosi, parca n-am avea nicio sansa la o viata fericita cu Hristos. Jur-imprejur fete posomorate, observatii si nemultumiri din partea celor varstnici. 

 

Educatia trebuie sa inceapa de acasa, cand parintii se roaga inainte si dupa masa, inainte de somn, atunci cand toti membrii, dar nu numai mama cu copiii, merg regulat la biserica si cu totii impreuna canta, se roaga, se impartasesc. Nu putem sa impunem si sa le legam fortat pe Hristos. Ei trebuie sa vada ca cei maturi intr-adevar se schimba dupa rugaciune, dupa lectura Evangheliei, dupa predica buna a preotului, sa vada cazuri concrete ale transformarii omului pacatos in cel bun, harnic, cinstit, iubitor, iertator. 


Ce folos sa le spunem tinerilor despre Hristos, daca unii crestini il suduie pe Hristos? Ce folos sa tii icoana Maicii Domnului in casa si sa nu te rogi si din nou sa sudui pe ea? Ce folos daca facem totul de dragul traditiilor si nu din chemare launtrica? Crestin adevarat este bun nu doar atunci cand posteste, nu doar cateva ore dupa spovedania, ci intreaga lui viata, ziua si noaptea, acasa si in strada!

 

 

 

Cu ganduri alese, preotul Maxim Melinti!

 

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata! 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte