Natalia Cavcaliuc studiaza pedagogia si vrea sa aplice si la filologie. Este o fire energica, pozitiva, uneori impulsiva. De mica si-a dorit sa devina scriitoare si de atunci lupta pentru acest vis.


Perfecte: Primul tau roman, ”Camelia” a iesit de sub tipar, la doar 20 de ani. De unde a venit ideea de a scrie o carte si ce te-a inspirat sa o faci?

Natalia: "De mica imi placea sa scriu. Am inceput cu povesti scurte si poezii despre patrie, mama, prietenie. Ca toti copiii, vroiam sa devin ceva, imi spuneam ca voi deveni scriitoare. Am privit acest vis altfel cu patru ani in urma, cand mi-am fondat un blog personal. Viata, oamenii si trairile lor m-au inspirat sa scriu."

 

Perfecte: Cat timp ti-a luat pana ai reusit sa-l termini? A fost usor sa-ti expui gandurile pe foaie?

Natalia: "Mai intai l-am gandit, apoi l-am scris. Mi-a luat maxim trei luni. Pentru mine, mereu a fost mai usor sa-mi expun gandurile pe foaie decat sa le verbalizez. A devenit un mod al meu de a ma exprima."

 

 

Perfecte:  Sunt trairile proprii?  ”Ai copiat” personaje reale intalnite de tine sau sunt inventate cu tot cu infatisare, trasaturi, caracter, emotii ...

Natalia: "Nu sunt trairile proprii. In spatele acestor personaje, se ascund persoane reale, luand din fiecare cate o caracteristica pentru un personaj."

 

Perfecte: "Cine a fost prima persoana care a citit romanul si cum a reactionat?

Natalia: "Prima persoana care a citit romanul a fost o prietena. A ramas placut surprinsa si i-au dat lacrimile in timpul lecturii."


 

Perfecte: Ai avut parte de critici negative sau doar laude? Care a fost feedback-ul celor care ti-au lecturat cartea?

Natalia: "Am avut si parte de critici negative, dar e si normal. Le asteptam. Criticile au caracter constructiv. Feedback-ul a fost unul pe masura. Romanul „Camelia” si-a atins scopul si asta ma bucura. „Dupa lectura, mi s-a uscat in gat, am baut un pahar cu apa. Am recitit-o inca de doua ori”. „Am plans la acel capitol. Imi doream sa nu se termine”. Mi-au spus unii dintre cititori. Recent, am livrat cartea unei domnisoare care, desi o citise dupa lansare, si-a achizitionat-o pentru propria biblioteca."

 

 

Perfecte: Pregatesti un alt volum al cartii, care urmeaza sa fie lansat foarte curand. Despre ce este acesta?

Natalia: "Al doilea volum reda viata Cameliei in acei ani, cand a iesit din peisaj, deoarece am primit o sumedenie de intrebari despre Camelia si viata ei de dupa cortina. Cei care au lecturat cartea stiu la ce ma refer."

 

Perfecte: Despre ce scrii pe blogul personal?

Natalia: "Ohh ... pe blog imi permit sa scriu despre tot ce-mi trece prin cap: incepand cu suferinta, fericire, dragoste, feminitate ... pana la pasiune si ... va invit pe „Un blog oarecare” la o doza de energie."


Perfecte: Numeste trei carti care sunt in topul preferintelor tale. Este o carte motivationala pe care crezi ca ar trebui sa o citeasca fiecare?

Natalia: "Cele trei carti ar fi: „Padurea norvegiana” – Haruki Murakami, „Vara in care mama a avut ochii verzi” – Tatiana Tibuleac si „Camasa lui” – Augustina Siman. Pe langa faptul ca este o poveste de dragoste si viata, este si o carte motivationala."

 

 

 

Perfecte: Este costisitor sa lansezi o carte? 

Natalia: "Depinde cu ce editura colaborezi, de design-ul cartii, numarul de exemplare pe care vrei sa le tiparesti si alte nuante. in cazul meu, nu a fost foarte costisitor. A fost exact cum ma asteptam."

 

Perfecte: Supravietuiesti in Moldova, cu venitul din urma vanzarii cartilor proprii?

Natalia: "Nu prea cred. Dar nu ma axez pa partea financiara. scriu din placere si pentru mine, asta e tot ce conteaza."

 

 

Perfecte: Ce recomandari ii poti da unui scriitor incepator?

Natalia: "Sa nu ii fie frica sa-si expuna gandurile, trairile, sentimentele. Sa fie sigur pe sine. Sa opteze pentru elocventa si originalitate, daca-si doreste succes. Sa arunce la cosul de gunoi cat mai multe foi, sa rupa creioane si pixuri. Intr-un final, muncind va ajunge la rezultatul dorit."

 

 

Sursa foto: Facebook.com/NataliaCavcaliuc

Perfecte