Natalia Bernaz este invatatoare la IPLT ,,Liviu Rebreanu”. Profeseaza de 20 de ani si nu-si inchipuie viata fara elevi, pauze si clinchetul clopotelului. Sa aflam mai multe despre cea care s-a ales cu titlul de "Invatatorul Anului 2018".

 

 

Cum a inceput pasiunea pentru predare?


Pasiunea pentru predare o am din frageda copilarie. Aveam 7 ani, fiind eleva in clasa intai si eram ferm convinsa ca voi deveni invatatoare. Alt scenariu nici nu puteam sa-mi imaginez, acesta a fost visul copilariei mele.

 

 

Ai avut momente cand te-ai gandit sa renunti la aceasta profesie?


Au fost in viata si momente cand chiar am renuntat la profesie. Erau anii 90’, in care multi isi incercau norocul in ale comertului. M-am aventurat si eu, desi nu am rezistat mult, doar 2 ani. Aveam in preajma oameni deosebiti: chirurgi, bibliotecari, profesori. Faceam schimb de carti, le citeam, apoi polemizam pe marginea celor lecturate. Cu toate astea, cand se apropia 1 septembrie, mi se umplea sufletul de nostalgie si dor nemarginit pentru tot ce pot face cel mai bine in viata - sa darui dragostea mea picilor. Am revenit in pedagogie caci aici ma simt ca pestele in apa.

 

 

 

Ce te-a facut sa mergi mai departe?

 

Ce m-a facut sa merg mai departe? Am revenit cu mare drag la pupitru. Ba mai mult, am aplicat la facultatea de psihologie si psihopedagogie speciala, pentru ca mi se parea ca in acesti 2 ani am pierdut nespus de mult si ca acum trebuie sa suplinesc lacunele. Eram fericita si nespus de mandra ca sunt cine sunt. Aveam impresia ca 2 ani din viata pur si simplu au fost furati, iar acum am primit sansa sa-mi refac calea mea spre succes.

 

 

A inceput anul scolar. Cum te-ai pregatit de un nou inceput?

 

Deja de 10 ani activez incontinuu, pentru ca vara sunt director adjunct pe educatie in tabara de odihna pentru copii, care de fapt, este o continuitate la tot ce facem in scoala. De asta, pentru mine nu e un inceput, e o perpetuare a activitatii cu noi emotii, noi surprize de la copii, cu noi prieteni, cu noi experiente. Sincer vorbind, mi-e si frica sa ma opresc din acest cerc. Asta imi da puteri sa merg inainte, sa ma autorealizez, sa perseverez. Am invatat sa ma odihnesc muncind si sa muncesc odihnindu-ma, pentru ca fac ceea ce imi place. „Alege meseria care iti place si nu va trebui sa muncesti nicio zi din viata ta!” probabil acesta este secretul, despre care imi spunea inca de mica tata.

 

 

 

Care sunt problemele/impedimentele cu care se confrunta un pedagog in zilele noastre?

 

Daca as incepe sa povestesc acum despre toate greutatile cu care se confrunta un pedagog astazi, asta ar fi un subiect aparte. Sunt multe, dar nu vreau sa ma lamentez si sa subliniez ceea ce e clar si asa pentru toti. Cel mai dureros pentru mine nu e faptul ca imaginea profesiei de pedagog in societatea noastra e jalnica, nu e nici faptul ca nu poti exista decent cu un astfel de salariu, nici faptul ca esti nevoit sa te incarci cu joburi diverse si nu ai timp pentru a-ti hrani spiritul cu o doza de emotii proaspete in urma vizionarii unui spectacol, concert sau oricare alta activitate de creatie etc. Incredibil de dureros pentru mine este faptul ca simt si vad indiferenta noastra a tuturor fata de viitorul nostru, fata de copiii acestei mici tari.

 

 

 

Cum a fost participarea la concursul ,,Pedagogul Anului – 2018”?

 

A fost interesant, dar si solicitant. Un an intreg practic am fost implicata in aceasta cursa. Am avut ocazia sa cunosc multa lume frumoasa, selecta. Mi-am reevaluat aptitudinile profesorale si cele ce tin de inteligenta emotionala. Am urcat inca o treapta pe scara succesului pentru ca mi-am invins frica de esec.

 

 

Ce emotii te-au incercat la final?

 

In acest an concursul ,,Pedagogul Anului” la nivel de municipiu nu s-a soldat cu o gala festiva, la care erau desemnati laureatii concursului cu diplome si premii banesti cum se organiza de obicei. Am aflat ca am obtinul locul I prin intermediul telefonului, de asta nu am simtit acel gust al victoriei scaldat in aplauze. Oricum, am trait emotii de implinire, bucurie alaturi de prietenii mei. In acest context le aduc sincere multumiri tuturor si imi exprim gratitudinea fata de membrii juriului pentru profesionalism, corectitudine si impartialitate.

 

 

Sursa foto: Facebook.com/Natalia Bernaz

Perfecte