Iuliana Maftea este  cunoscuta pentru pasiunea de a crea ornamente din lut polimeric aplicate pe diverse obiecte. Orice lucru prinde viata datorita talentului de care da dovada. Tatal sau mereu o vedea o economista, ceea ce a si absolvit. Are studii superioare in economie, insa sufletul sau e undeva in arta. Te invit sa o descoperi in interviul ce urmeaza.

 

 

- Cand ai descoperit pasiunea pentru a confectiona diferite obiecte din lut?

Pasiune mea de a crea vine din copilarie. Am pictat, am impletit, am crosetat si m-am implicat in multe alte activitati. In fiecare jumatate de an aveam o pasiune noua si ma plictiseam foarte repede de acestea. Acum vreo 7 luni, am vazut o poza cu o canuta decorata cu lut polimeric si pur si simplu nu mai puteam dormi noptile gandindu-ma sa fac si eu macar una pentru a ma linisti.  Mi-am luat toate materialele, am facut si eu o asemenea lucrare, apoi am inteles ca e ceea ce am cautat pana acum. M-am regasit in aceasta arta.

 

 

- Pe ce obiecte aplici lutul modelat?

Lutul polimeric poate fi aplicat pe orice suprafata: cana, vaze, linguri, farfurii, huse pentru telefon si multe altele.

 

 

- Care a fost prima ta lucrare?

Prima mea lucrare a fost o fetita blonda, am vrut sa-mi fac o canuta pentru mine. Am lucrat o zi intreaga la ea si rezultatul m-a motivat sa continui sa merg in acest domeniu. Lucrarea o pastrez si in prezent.

 

 

Cu ce tehnica, produse lucrezi pentru a crea asemenea obiecte?

In primul rand folosesc lutul polimeric, instrumente modelatoare, lame. De asemenea cate ceva am imprumutat si din bucatarie, cum ar fi masina de facut paste si desigur cuptorul fara de care nu putem face nimic.

 

 

- Prin ce metode modelezi lutul?

Folosesc metode foarte simple. Aleg culoare de care am nevoie, in caz ca nu o am incerc sa o obtin din mai multe culori, apoi il framant pana il incalzesc bine pentru a-l putea modela mai usor. Dupa il fixez pe cana si il aduc la forma dorita cu ajutorul instrumentelor de modelare. Cand lucrarea este gata o pun la cuptor pentru a o intari pentru totdeauna.

 

 

- De unde vine inspiratia pentru a crea asemenea lucruri?

Inspiratia vine din viata de zi cu zi.  Florile de sezon, personaje din desene animate pe care le priveste copilu meu, ceea ce maninc, spre exemplu, dulciurile, fructele si legumele. Acum mai fac si cate ceva din fast-food. Inspiratie am foarte multa si idei o groaza, doar ca mai ramane sa mai gasesc si timp liber.

 

 

- Aceasta pasiune s-a transformat intr-o mica afacere?

O data ce am postat pe retelele de socializare poze cu lucrarile mele au inceput sa vina mesaje gen: ai putea sa faci asa ceva sau ai putea sa-mi scrii numele pe verso, astfel  am inceput sa transpun ideile si dorintele altora pe canute si incet, incet hobby-ul meu s-a transformat intr-o mica afacere.

 

 

 - La ce pret ajung obiectele confectionate de tine?

Pretul unei canute incepe de la 200 lei.

 

 

- Cum reusesti sa imparti timpul intre familie si aceasta pasiune?

E foarte greu sa il impart, dar totusi reusesc  sa o fac. Lucrez mai mult la amiaza cand doarme copilul si seara cand vine sotul si se ocupa el de copil. In weekend obisnuiesc sa petrec cu familia.

 

 

- Ce scopuri  legate de aceasta indeletnicire ai pentru viitor?

Am planuri pentru viitor in acest domeniu desigur, merg spre asta cu pasi mici, dar siguri. O sa va zic si voua un pic mai tarziu.

 

 

 

Sursa foto: Arhiva personala 

Perfecte