Oamenii comunica in diverse moduri. Isi exprima gandurile si sentimentele prin cuvinte vorbite sau scrise.

La serviciu, cuvintele sunt mijloacele de comunicare cele mai obisnuite. Conversatiile, instructiunile, acordurile, contractile, discutiile, barfele, interviurile si sedintele depind in egala masura de limbajul verbal, fie ca vom comunica fata in fata, fie la telefon, prin email, scrisori, memorii, biletele sau documente oficiale.

In relatile noastre cu alte persoane , in timp ce transmitem sau primim mesaje si informatii, folosim cuvinte pentru a ne face bine intelesi. Totusi, un alt remarcabil mijloc de comunicare functioneaza fara sa fie rostit vreun cuvant.

 

 

 

 

 

Transmitem mesaje despre noi insine si despre cei din jurul nostru prin infatisarea noastra ,prin mimica, prin modul in care stam in picioare, ne miscam sau ne asezam si prin gesturile mainilor si ale bratelor. Cand vorbim, fiecare inflexiune a vocii noastre – tonalitatea, ritmul, accentul si intonatia , influenteaza ceea ce spunem si poate schimba sensul cuvintelor pe care le rostim. Pana si tacerea noastra este un mod foarte important de a comunica ceva.

Limbajul trupului se refera la semnalele nonverbal pe care le transmitem sau le primim, intentionat ori nu. Fiecare aspect al comunicarii noastre cu alte persoane este influentat de limbajul trupului. Pe langa functia de comunicare pe care o au, semnalele nonverbale ne pot sustine si chiar intari spusele. Dar limbajul trupului poate si sa contrazica ceea ce spunem, de cele mai dese ori fara sa ne dam seama. Ca orice alt limbaj, si cel al trupului are reguli si sisteme care ,pana la un anumit punct , se pot insusi mimetic, dar care sunt determinate intr-o anumita masura si de cultura noastra.

Cu totii avem aspecte personale ale vietii private pe care ne place sa le tinem numai pentru noi. Cand vrem sa intram in contact cu lumea exterioara, ne punem “ fata pentru public” si incercam sa facem ceea ce avem de facut nelasand pe nimeni sa vada dincolo de val. Desi incercam sa ne pastram intimitatea, foarte putini dintre noi sa pricep sa-si ascunda complet adevaratele sentimente. Chiar si cei mai performanti actori pot sa-si tradeze fara voie adevaratele emotii, prin semnalele tinand de limbajul trupului.

 

 

 

 

Dar odata ce ati studiat si stapaniti limbajul trupului veti fi foarte mirati sa descoperiti cat de mult poate dezvvalui o persoana despre sine fara sa vrea si fara sa rosteasca vreun cuvant. In timp ce majoritatea oamenilor ignora aceste semnale, odata invatate sa fie recunoscute , pot fi detectate oriunde, ba chiar va fi mai usor si sa fie stapanite cele proprii.

 

 

 

 

 

Cum ati fi putut sti ca partenerul va inveala, ca un pretendent pe care l-ati cunoscut pe Internet e un prefacut, ca menajera va fura sau bona va neglijeaza , ori mai rau, va agreseaza copilul? De unde puteti sti ca seful v-a mintit cand v-a laudat performantele, doar ca sa va concedieze a doua zi? Cum e posibil sa fi stiut ca un coleg de birou va vorbea de rau pe la spate sau ca un angajat al dumnevoastra sustragea bani din incasari? Cum va dati seama ca cea mai buna prietena nu a fost sincera cand si-a exprimat parerea referitor la partenerul dvs de viata? Ce semnale ati omis atunci cand copilul v-a jurat ca nu a incercat consumul de droguri, doar ca sa-i gasiti mai tarziu reserve de stupefiante ascunse sub pat? Cum stiti daca puteti avea sau nu incredere in articolele din mass-media despre anumite persoane publice? Oare anumite cupluri de celebritati sunt cu adevarat indragostite sau idilele lor sunt doar o strategie de relatii publice? Cum puteti fi siguri ca liderii politici va spun adevarul sau ca marii actori ai scenei politice mondiale nu va mint? 

 

93 % din comunicarea umana interpersoanala este non-verbala. Felul in care corpul se misca, expresiile fetei, maniera grabita de vorbire, pozitia asezata sau ridicata, tipul parfumului, bijuteriile purtate, lungimea parului- toate aceste elemente trimit mesaje mult mai convingatoare decat orice cuvant. Se estimeaza ca o mie de factori non-verbali diferiti contribuie la mesajele pe care le trimiteti si primiti , in cadrul oricarei interactiuni. Cumulate, aceste elemente non-verbale au o putere cu mult mai mare decat impactul de 7% reprezentat de cuvintele pe care le spuneti. Din acest considerent, ceea ce ne spunem dincolo de cuvinte, are o importanta foarte mare, care se merita a fi inteleasa si stapanita.

Perfecte