Poate nu o sa va vina sa credeti, dar gentile care ne insotesc mereu, de la cumparaturi la cele mai speciale evenimente, au aparut acum 2000 de ani. Pe atunci, acestea erau niste simple saculete din piele neprelucrata, folosite pentru a tine banii si mancarea, fiind purtate indeosebi de catre barbati. Una dintre cele mai vechi genti din lume a fost descoperita intr-un sit arheologic din Germania si dateaza din anul 2500 i.Hr., se spune ca geanta ar fi fost facuta din piele sau material textil, care a disparut cu timpul, iar dintii de caine care au fost gasiti ar fi reprezentat doar decoratiunile exterioare. 

 

 

Prin secolele al XVII-lea si al XVIII-lea apar gentile de tip buzunar, care nu erau foarte vizibile si se purtau mai ales sub faldurii rochiilor. Abia cand dispar rochiile somptuoase, posetele incep sa semene cu cele de azi. Tot atunci, apare si termenul de poseta, care vine de la frantuzescul poche, insemnand buzunar. Din gentile de atunci ale doamnelor nu lipseau: parfumul, foarfecele, crucifixul ori alt simbol religios de protectie, batista, cheile casei ori ale vreunui cufar stiut doar de detinatoarea lui. 

 

 

Secolul al XX-lea aduce marile schimbari in moda si implicit in structura si designul gentilor. Mai ales dupa razboi, ele devin mari, cu bretele facute din piele, dar si din materiale textile, cu decoratiuni din plastic si metal. Un loc special in evolutia acestui accesoriu ii revine lui Coco Chanel. Plictisita sa isi poarte geanta in mana, aceasta realizeaza un model care sa o elibereze de aceasta povara. Inspirata de baretele gentilor militaresti, Chanel ataseaza barete subtiri gentii clasice. Asa a aparut geanta purtata pe umar. Insa mai multe curiozitati despre acest accesoriu de care azi nu ne putem desparti, urmareste in reportajul de mai jos:


 

Sursa foto: Google.com

Perfecte