Exista o larga lista de boli pe care animalul le poate contacta si dezvolta, daca proprietarul nu ia masurile de precautie.
 

Am cerut parerea  medicul veterinar Artiom Sevcenco - expertul Perfecte.md,  pentru a afla principalele informatii referitoare la cele mai importante semne, dupa care proprietarul unui animal de companie poate aprecia instalarea unei stari de boala.

 

Daca le observi, cel mai indicat este sa mergi repede la veterinar, pentru ca evolutia unei boli poate fi fulgeratoare.

 

Caine
 

1. Animalul refuza hrana. Aceasta situatie poate fi produsa de o indispozitie trecatoare, dar daca dureaza mai mult de o zi, trebuie solicitat medicul veterinar.
 

2. Voma. O singura voma nu trebuie sa ne alarmeze. Daca insa vomele se repeta si mai ales daca sunt cu lichid galben sau sangvinolent, trebuie anuntat de urgenta medicul.
 

3. Diareea. In acest caz poate fi vorba de o simpla inflamare a intestinului, cu cauze alimentare sau paraziti, dar poate fi si simptomul unei boli infectioase.
 

4. Daca se constata o cantitate mare de secretie maro inchis si urat mirositoare in urechi - trebuie consultat specialistul. Este vorba de un catar auricular. Daca secretia este purulenta, este simptomul unei otite.
 

5. Nasul uscat sau crapat indica o boala cronica, sau faptul ca a trecut in ultimul an printr-o boala infectioasa.
 

6. Dintii trebuie examinati regulat, in special maselele, pentru a descoperi eventualele depozite de tartru (piatra), care se recunosc dupa culoarea galbena de la baza maselelor si mirosul neplacut pe care il emana gura cainelui. Cainele trebuie dus imediat la medic pentru indepartarea tartrului (operatie de detartraj).
 

7. Tusea este un semn al bolilor aparatului respirator si trebuie luate masuri imediate dupa aparitia ei.
 

 

8. Se spune ca un caine sanatos are o blana stralucitoare. E adevarat in mare masura. Daca patrupedul isi pierde luciul parului poate fi vorba de o boala parazitara, de carente alimentare grave sau, din pacate, de o afectiune generalizata.
 

9. Temperatura peste 39,2 °C indica totdeauna o stare de boala. Mult mai grava este scaderea temperaturii sub 37,5 °C.
 

10. Glanda mamara trebuie examinata periodic. Induratiile limitate reprezinta tumori mamare ce trebuie indepartate printr-o interventie chirurgicala.
 

11. Deformatiile articulare la cateii tineri sunt semne de rahitism.
 

12. Daca animalul devine apatic, somnolent, cu tendinta de a sta mai mult culcat si cauta locurile reci, este un semn de boala. De asemenea, cainii care in mod obisnuit sunt blanzi, dar devin agresivi si musca atunci cand sunt mangaiati, inseamna ca au o durere violenta undeva.
 

Pisica
 

1. Daca urechile sunt fierbinti - pisica sufera.
 

2. Inapetenta prelungita este si in cazul pisicii un semn clar de boala. Daca pisicuta nu mananca mai mult de o zi, ajunge usor la scaderea nivelului de zahar in sange, ceea ce poate cauza inclusiv moartea.
 

3. Temperatura corporala mai mare de 38,5 grade Celsius arata de obicei o infectie.

 

 

4. Urinari dese ne spun de obicei, despre infectiile urinare. In cazul pisicilor, acestea pot fi letale, ca urmare a intoxicatiei uremice.
 

5. Tuse sau stranut, secretii purulente la nivel nazal sau ocular, salivatie excesiva sau tremuraturi: afectiuni respiratorii severe.
 

6. Scuturatul excesiv din urechi: otita infectioasa, parazitara sau chiar alergica.
 

7. Scarpinatul excesiv, caderea parului sau leziuni ale pielii sunt semne alarmante.

 

Papagali
 

In cazul papagalilor, variatiile de apetit, diareea, voma pot fi semnele unor afectiuni digestive parazitare, bacteriene sau virale, penele zburlite, respiratia ingreunata si secretiile nazale tradeaza probleme respiratorii, iar pierderea penajului poate fi semnul unor afectiuni dermatologice.
 

 

Rozatoare

Micile rozatoare sufera si ele de afectiuni ce se pot manifesta prin prurit exagerat, caderea parului, cruste, diaree, dilatarea abdomenului, slabire, lipsa apetitului, respiratie dificila, murdarirea cozii.
 

 

Pesti

 

In cazul pestilor, semne ale unor boli sunt: inotul doar la suprafata sau dezechilibrat, imposibilitatea scufundarii, diferite leziuni ale pielii, opacifierea ochilor si leziuni ale inotatoarelor sau pierderea acestora.
 

 

 

 Atentie:

Multe semne de boala pot fi observate doar de catre un specialist bun. Faceti controale periodice, iar la primele semne de boala, trebuie sa te prezinti imediat la medicul veterinar, in caz contrar afectiunile se pot agrava, fiind mai greu de tratat.


 

 

acasatv.ro