Ce este violenta in familie?

De cele mai dese ori violenta in familie reprezinta o forma de comportament si control, exprimat prin mai multe tipuri de abuz: fizic (lovituri, batai), psihologic (amenintari, presiuni, santaj) si economic (manipularea cu mijloacele financiare, refuzul de a procura produsele necesare, controlul individual si abuziv al banilor).

 

 

Cum sa reactionezi la actele de violenta in familie?

Incearca sa nu o ignori si sa nu o ascunzi. De  multe ori aceste situatii sunt sensibile si foarte personale, insa ele trebuie discutate cu oamenii apropiati, rude, prieteni. Daca ai posibilitatea mergi la un psiholog sau solicita suportul unei organizatii de profil.  Poti incerca sa altcineva – medicul de familie, asistentul social, politistul sau oricare alta persoana in care ai incredere. Apeleaza la politie. In multe cazuri violenta in familie este un fenomen care escaladeaza cu timpul. Pentru a preveni efectele tragice, care te pot afecta atat pe tine cat si pe copiii tai e necesar sa apelezi cat mai devreme la autoritatile competente in domeniu, in acest caz politia. Formeaza numarul 902 si descrie situatia. 

 

 

 

Ce forme de protectie exista?


1. Ordin de restrictie de urgenta – masura provizorie de protectie a victimei violentei in familie, aplicata de politie, prin care are loc inlaturarea imediata a agresorului din locuinta familiei si stabilirea unor interdictii prevazute de lege, in vederea prevenirii repetarii/comiterii actiunilor violente, asigurind astfel victimei si altor membri ai familiei siguranta in locuinta lor. In acest caz, politia va inlatura agresorul pe cateva zile din locuinta voastra comuna, sau din locuinta ta, daca acesta o ocupa abuziv.

 

 

2. Ordonanta de protectie - act legal prin care instanta de judecata aplica masuri de protectie a victimei.in acest caz, instanta de judecata emite un act prin care il obliga pe agresor sa nu intre in contact cu tine si copiii tai (daca e cazul), inclusiv sa nu telefoneze sau sa nu utilizeze alte mijloace si platforme de comunicare, sa nu se apropie de locuinta voastra, de locul tau de munca sau locul unde copiii isi fac studiile. Instanta il poate obliga pe agresor si la alte masuri, cum ar fi obligarea de a trece programe speciale de tratament sau consiliere. La fel poti apela si un telefon de incredere pentru victimele violentei in familie, de ex. 800-880-08.

 

In acelasi timp, poti solicita interventia unei organizatii specializate care sa iti ofere suportul juridic necesar, de ex. asociatia Promo-LEX, bd. stefan cel Mare 127, MD-2004, Chisinau, Moldova, + 373 22 450024

 

Dumitru Sliusarenco, avocat, Promo-LEX

 

Perfecte