Potrivit Codului Muncii, angajatorul trebuie sa intreprinda masuri de prevenire a hartuirii sexuale la locul de munca. Totodata, Codul Penal prevede pedepsirea pentru comiterea acestui delict cu amenda sau cu inchisoare de pana la trei ani.


Prin hartuire sexuala se intelege orice forma de comportament fizic, verbal sau nonverbal, de natura sexuala, care lezeaza demnitatea persoanei ori creeaza o atmosfera neplacuta, ostila, degradanta, umilitoare sau insultatoare. Codul Muncii mai prevede in articolul 10 ca printre obligatiile angajatorului se numara intreprinderea unor masuri de prevenire a hartuirii sexuale la locul de munca. De asemenea, angajatorul trebuie sa introduca in regulamentul intern al unitatii dispozitii privind interzicerea discriminarilor dupa oricare criteriu si a hartuirii sexuale.

 Obligatiile angajatorului:
1) Sa asigure egalitatea de sanse si de tratament tuturor persoanelor la angajare potrivit profesiei, la orientare si formare profesionala, la promovare in serviciu, fara nici un fel de discriminare;
2) Sa aplice aceleasi criterii de evaluare a calitatii muncii, de sanctionare si de concediere;3) Sa intreprinda masuri de prevenire a hartuirii sexuale la locul de munca, precum si masuri de prevenire a persecutarii pentru depunere in organul competent a plingerilor privind discriminarea;
4) Sa asigure conditii egale, pentru femei si barbati, de imbinare a obligatiilor de serviciu cu cele familiale;
5) Sa introduca in regulamentul intern al unitatii dispozitii privind interzicerea discriminarilor dupa oricare criteriu si a hartuirii sexuale;6) Sa asigure respectarea demnitatii in munca a salariatilor.


 

 


Hartuirea sexuala se pedepseste, potrivit Codului Penal, cu amenda de la 6.000 de lei pana la 100.000!

Ce poti face?


1. O data depistata de catre victima hartuirii sexuale a unui comportament respectiv depunem o plangere la organul de urmarire penala (politie procuratura) pentru desfasurarea urmaririi penale si pedepsirea infractorului.2. Depuneti o plangere la angajator (in cazul in care hartuirea sexuala parvine de la o persoana din cadrul institutiei , pentru luarea masurilor respective (mustrare , concediere).

3. Depunem o plangere la inspectoratul Muncii pentru nerespectarea legislatiei : art.10 Codul Muncii.

Sursa foto: google.com

Perfecte