Are 20 de ani si isi face studiile la Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” din Bucuresti, la Facultatea Arhitectura de Interior. De la cea mai frageda varsta, tanara a avut mai multe ocupatii (baletul, dansul, muzica, luptele martiale), care nemijlocit au contribuit la o cunoastere de sine profunda. Dragostea pentru gama cromatica, desen, panza si sevalet a descoperit-o doar atunci cand a pasit pragul Scolii de Arte din comuna Gratiesti, unde profesorii au contribuit substantial la cresterea si dezvoltarea tinerei pe plan artistic.

 

 

 

 

Artista plastica a descoperit arta in boabele si in aroma de cafea. Din dorinta de a afla cum s-a nascut aceasta pasiune pentru pictura in cafea, dar si despre personalitatea care sta in spatele unor lucrari complexe, am vorbit cu Milena Gorobic.

 

 

 

  
 
Perfecte.md: Ce inseamna pentru tine arta? Indeosebi pictura? 
Milena Gorobic: Arta pentru mine este un mod de exprimare, este tot ce am in minte si tot ce am in suflet. Pictura, in special pentru mine, reprezinta liniste, calm si armonie. De unde si de cat timp s-a nascut aceasta idee in imaginatia ta: sa pictezi tablouri in cafea? Si de ce anume “cafea”, dar nu ceai sau vin?
 


Ideea de a picta in cafea a aparut in urma unor schite executate pentru ora de desen. Am mai experimentat sa pictez cu vin si cu ceai, dar vinul isi schimba in timp culoarea violeta in albastru si este mult mai greu de manevrat, iar ceaiul este de o intensitate slaba si rezultatul final este unul transparent. 

 

 
Este mai usor sa lucrezi cu boabele de cafea sau cu amestecurile cromatice?
Pentru mine nu este nicio diferenta intre pictura cu cafea sau cea cu amestecuri cromatice, ador sa pictez in orice tehnica, fie ea acril, acuarela, pastel, carbune sau alte tehnici, dar la momentul dat, inima mea cere cafea.  
Pictezi si la cererile clientilor? Cine sunt acestia de obicei?
 
 
 
Realizez tablouri pentru colectia mea personala, dar nu refuz cererile celor ce au nevoie de serviciile mele. De obicei, acestia sunt persoane care doresc sa faca o surpriza celor dragi sau sa transforme o amintire personala intr-un obiect deosebit. 

  
Se intampla sa ai momente cand nu iti iese ceea ce ai imaginat in mintea ta si sa abandonezi ce ai inceput?Din experienta mea, am invatat sa nu abandonez niciodata un tablou. Uneori cu putina rabdare si munca, finalul poate iesi unul surprinzator. Ceva ce initial pare o greseala, se poate transforma in ceva mai bun decat asteptarile.
 
 
 

 

 
Care sunt sursele de inspiratie pentru tablourile tale? Cine sunt artistii plastici pe care ii admiri?
 


Inspiratia este peste tot in jurul meu, oamenii, natura, diverse situatii din viata cotidiana. Nu e nevoie de evenimente iesite din comun pentru inspiratie, doar de obiecte comune, care pot fi puse in alta lumina. Oamenii cred ca ai nevoie de har sau sa se intample ceva magic pentru inspiratie, cand de fapt, ea poate veni din lucruri mici sau lucruri banale, de care devii mai constient si le dai importanta.


 

 


 
 
Dupa parerea ta, se poate de trait in Republica Moldova doar din pictura?
 
 
Consider ca e suficient de greu sa supravietuiesti in Republica Moldova doar din niste comenzi de tablouri. Exista foarte multa lume talentata care ofera picturii statutul de hobby si practica o alta profesie,  care i-ar aduce venit si o oarecare stabilitate. Ar fi o sansa sa traiesti doar din arta, in cazul in care ai o reputatie si oamenii ar aprecia arta la justa ei valoare. 

 


 
Ai avut momente de “agonie si extaz” in timpul executarii unei picturi?Trec prin multe stari cand pictez. Uneori e linistitor, alteori e ca o zvacnire si gesturile sunt mai putin controlate, impulsive. Nu as spune tocmai agonie, dar uneori starile si trairile prin care trec pot fi destul de intense.


 

 


 
Ce mesaj ai pentru cititoarele Perfecte.md?
 
Mesajul pe care as vrea sa il transmit cititoarelor Perfecte.md este sa faca ceea ce le place, sa gaseasca acel ceva care le face sa fie ele insasi. Perfecte nu vom putea fi, in schimb putem incerca sa fim fericite!

 


 
 Sursa foto: Facebook.com / Milena Gorobic

Perfecte