Ecaterina Deleu este moldoveanca, in varsta de 31 de ani, care a atins culmile muzicii clasice in Rusia si SUA. Pasiunea sa pentru muzica a inceput inca pe vremea cand era in burtica la mama sa, pianista de meserie: "Mama mea este pianista si profesoara de pian. Din acest motiv, prima interactiune cu muzica a fost chiar inainte de aparitia mea pe aceasta lume. Impreuna cu mama studiam si sustineam examenele de specialitate si altele de profil, asta fiind pe cand ea era in luna a opta de sarcina. Dupa nasterea mea, muzica era mereu prezenta in casa ca parte indispensabila din vietile noastre."

 

 

 

 

 

Gustul fin pentru muzica i-l datoreaza mamei sale, dar si primei profesoare de pian. : "Probabil ca in descoperirea abilitatilor mele, un mare aport l-a avut mama si prima mea profesoara de pian, doamna Larisa Labovsky. Ajutorul, sfaturile si insistenta carora mi-au fost imbold si datorita lor am reusit sa am primele succese la concursuri, care m-au motivat si mi-au dat curajul sa ma dedic in totalitate.  Dar parerea mea este ca talentul este un bonus, iar partea decisiva in acest gen de profesie este totusi capacitatea de a te darui si de a munci asiduu. Multi dintre colegii mei vor fi de acord ca "90% din succes o constituie munca si doar 10% e talentul", a marturisit Ecaterina Deleu, pentru perfecte.md.

 

 

 

 

Perioada dificila a anilor '90 nu a impiedicat-o sa isi continue marele vis si sa faca muzica. Indrumata de parintii sai, Ecaterina Deleu a ales in mod firesc si corect muzica: "Imi amintesc ca la varsta de 6 ani, mama m-a intrebat daca imi doresc sa fac muzica, am fost foarte entuziasmata, pentru ca de mica am vazut-o pe mama studiind si imi doream mult sa-i seman si datorita tactului sau pedagogic si rabdarii imense, am ajuns sa indragesc muzica. Tatal meu a fost persoana care in perioada dificila a anilor '90 a facut posibil ca studiile mele , plecarile la concursuri si masterclass-uri sa fie posibile, de aceasta pot spune cu toata fermitatea ca parintii mei au avut un aport foarte mare in decizia mea de a face muzica si le sunt extrem de recunoscatoare pentru suportul lor."

 

 

 

 

La Chisinau si-a facut studiile la  Scoala de Arte "A. Starcea, dupa care la  liceul Academiei de Arte. "Cred ca am avut un mare noroc de profesori si o mare parte din succesul meu li se datoreaza lor. In familia noastra, mama este prima care a imbratisat aceasta profesie, dar alegerea ei a pus bazele deja unei intregi dinastii de muzicieni. Eu si sotul meu suntem muzicieni profesionisti, fratele meu a studiat la scoala de muzica  la clarinet si, desi activeaza in alt domeniu, este un mare cunoscator  si apreciaza mult muzica de calitate si mai cu seama muzica clasica. Iar acum si nepoata mea de 3 anisori a inceput sa studieze pianul si avem speranta ca va merge si ea pe aceasta cale. Tatal meu nu este muzician, dar e nevoit sa se intereseze de muzica si pe parcursul  numeroaselor discutii si audieri de muzica, se pare, ca deja si-a creat un gust muzical elevat."

 

 

 

 

A  plecat de acasa la varsta de 18 ani, dispusa sa studieze, sa munceasca mult si sa isi atinga scopul. A mers la conservatorul din Sankt-Petersburg: "Studiile la Conservator au fost dificile, dar foarte interesante. Ele m-au format ca profesionist, dar si personalitate. Era destul de dificil pentru ca, urma sa asimilez cunostintele care imi lipseau, studiam cate 10-12 ore la pian, plus ca mai aveam si alte materii pe care la fel nu le puteam lasa in voia lor. Toate acestea  la varsta da 18 ani, departe de casa si de cei dragi… A fost o perioada intensa, dar sunt foarte multumita de experienta si cunostintele acumulate"

 

 

 

 

 


 

A fost o perioada mai dificila, marturiseste Ecaterina, intrucat, parintii sai nu aveau posibilitatea sa-i achite studiile, asa ca totul se baza strict pe munca si perseverenta sa: "M-am pregatit destul de mult timp si extrem de minutios pentru acest pas in viata mea. Cu cativa ani inainte de admitere am inceput sa merg la Sankt-Petersburg, pentru consultatii cu profesorii de acolo. O data la cateva luni mergeam acolo pentru a primi indicatii si teme pentru urmatoarea perioada, in care urma sa ma pregatesc acasa. In acea perioada nu existau burse pentru studentii din Moldova, iar parintii nu isi puteau permite sa achite studiile mele, de aceasta puteam conta doar pe propriile forte si faceam tot posibilul sa fiu admisa la buget. Momentul de constientizare a faptului ca din sute de doritori eu am intrat in cei 24 admisi la studii bugetare este unul dintre cele mai incredibile momente din viata mea si acest moment cu siguranta, il datorez parintilor si profesorilor care m-au sustinut enorm."

 

 

 

 

 

 

Dupa conservatorul din Sankt Petersburg, Ecaterinei au inceput sa i se deschida noi oportunitati, iar ea sa paseasca cu mai multa fermitate in aceasta lume a muziciii clasice. "Dupa conservator am reusit sa muncesc la Teatrul " Bolshoi" din Moscova, ceea ce mi-a permis sa-mi deschid noi orizonturi si sa aleg specializarea mea: lucrul cu interpretii de opera."

 

 

 

 

Impreuna cu sotul sau, care este interpret de opera, au ajuns in Statele Unite ale Americii, acolo unde amandurora li s-au deschis usi profesionale : "La New York am ajuns gratie sotului meu. Cu el mergem impreuna prin viata si profesie. In perioada de studii la Bolshoi el a fost invitat pentru o auditie la Metropolitan Opera si aceasta auditie a deschis usi pentru fiecare din noi. In urma auditiei, ambii am fost admisi in programul pentru tineret al teatrului (Lindemann Young Artists Program of the Metropolitan Opera), unde am avut ocazia sa colaboram cu cei mai bun dirijori, cantareti, pianisti, profesori de actorie si alte discipline din domeniul artistic. A fost o experienta de neuitat! Apropo, sunt mandra ca din toata perioada existentei acestui program (din 1982) eu si sotul, am fost unica familie care a facut parte din ea in acelasi timp. Banuiesc ca acest lucru se datoreaza “jocului in echipa” si sustinerii reciproce. "

  

 

 

Acum Ecaterina se bucura de succes si colaboreaza cu diferiti interpreti de opera, in calitate de freelancer, dupa 6 luni de activitate in SUA: " Dupa cativa ani de lucru la Metropolitan am decis sa fiu liber profesionist si acum ca pianista si coach muncesc cu interpretii de opera in calitate de freelancer. In afara de aceasta, mi-am dorit sa incerc sa ma lansez in ART-management si momentan colaborez cu una din cele mai prestigioase agentii artistice din Rusia, avand in angajament organizarea proiectelor de opera."

 

 

 

 

Desi nu dispune de prea mult timp liber, Ecaterina incearca sa studieze ceva nou: "Din pacate cu timpul liber e destul de dificil. Ii duc lipsa mereu din motivul ca sunt mereu dornica de a studia si cunoaste lucruri noi. Ultima perioada cand am un pic de timp liber, merg la lectii de italiana, pe care vreau sa o perfectionez. In cateva luni imi doresc  sa studiez si germana, care este una din limbile principale in domeniul de opera si pe care inca nu am avut posibilitatea de a studia profund. Atunci cand am timp in afara acestor activitati, prefer sa merg la yoga si sa citesc. Ma regasesc in totalitate in aceste activitati. Pentru mine cea mai buna relaxare e cititul sau vizionarea unui film bun, insa de la o vreme in plac si plimbarile in parc sau prin padure."

 

 

 

Spune ca nu isi poate imagina viata fara muzica si nu se grabeste sa se intoarca acasa, in Moldova, din mai multe motive:" Din pacate nu vad acum posibilitatea de a ma intoarce acasa, mai cu seama ca nu vad cum as putea sa ma realizez acasa pentru a fi de ajutor tarii. Cred ca avand anumite calitati si abilitati profesionale, te poti realiza in orice tara, insa ar fi binevenit ca tinerii sa aiba sustinere nu doar din partea parintilor, ci si din partea statului.  Imi este foarte complicat sa-mi imaginez viata mea fara muzica, deoarece ea este parte componenta din mine si ma inconjoara peste tot. Chiar daca as fi nevoita sa schimb activitatea, cred ca oricum va fi strans legata de muzica si mai cu seama de opera.

 

Sursa foto: Arhiva personala

Perfecte