Exista anumite situatii in care certurile cotidiene pot aplana conflictele mai mari, iar cele care se sfarsesc intr-o nota pozitiva iti pot salva relatia. Dar, asta se intampla numai daca “lupta” este sanatoasa, benefica. Certurile nesanatoase sunt acelea care apar in legatura cu acele lucruri care nu pot fi controlate sau schimbate.


Iata care sunt diferentele dintre certurile sanatoase si cele daunatoare.


Daunator: Cearta de amorul artei. Nimic bun nu se intampla atunci cand te certi cu partenerul tau doar de dragul de a va certa. Daca aveti o disensiune cu privire la ceva ce s-a intamplat in trecut, cand erai intr-o alta relatie, de exemplu, va veti certa in zadar, pentru ca acelea sunt lucruri care nu mai pot fi schimbate acum, si nici macar nu au de a face cu voi doi, in primul rand. Sa zicem ca va certati din cauza comportamentului imatur pe care partenerul vostru l-a avut in timpul facultatii. Daca voi nici macar nu va cunosteati la momentul acela, ce legatura are acest lucru cu voi? Cum va poate imbunatati relatia ceva ce s-a intamplat cu mult timp in urma?

 

Benefic: Cearta in care amandoi ascultati cu atentie ce are celalalt de spus Dr. Jess O’Reilly, cunoscut sexolog, spune ca, atunci cand vine vorba despre cearta, nu este atat de important care este subiectul, cat CUM alegeti sa-l abordati. O cearta benefica implica atentia reciproca a partenerilor si dorinta de intelegere a nevoilor celuilalt. “De exemplu, puteti incepe o cearta prin a-i spune partenerului ca il iubiti si va doriti sa rezolvati problema aparuta”, spune Jess O’Reilly. Actele de afectiune fizica, raspunsurile calme si calduroase si o atitudine pozitiva pot conta foarte mult si pot transforma o cearta in ceva foarte productiv.

 

Daunator: Certurile imature. Genul acesta de cearta implica, de obicei, afirmatii precum “Probabil cel mai bine ar fi sa plec” sau “Cu siguranta vei fi mai fericit fara mine”. Aceste declaratii, nu numai ca sunt foarte copilaresti, dar nici nu duc discutia nicaieri si, cu siguranta, nu se bazeaza pe iubire. O cearta pozitiva iti permite sa eliberezi tensiunea acumulata, fara sa ii ranesti sentimentele partenerului.

 

Benefic: Discutiile despre sentimentele ranite. Este bine sa aveti, din cand in cand, discutii despre lucrurile care sunt importante pentru voi, despre acele chestiuni care declanseaza problemele, pentru ca, in caz contrar, nu aveti de unde sa stiti ce il raneste, mai exact, pe partenerul vostru. Sa spunem ca aflati ca partenerul vostru inca mai tine legatura cu fosta iubita, intr-un mod care va face sa va simtiti inconfortabil, dar, odata ce ii aduceti acest lucru la cunostinta, acesta va promite ca nu va mai repeta greseala.

 

Daunator: Cearta in care va pasati vina de la unul la altul. Cand neintelegerile se transforma intr-o vanatoare a celui care este vinovat, devine imposibil de ajuns la o solutie pozitiva. aratand cu degetul si consumandu-va energia dand vina unul pe altul, in loc sa ascultati nevoile si dorintele celuilat, veti ajunge sa aveti si mai multe certuri si veti sfarsi intr-un cerc vicios.

 

Benefic: Discutiile in scopul ajungerii la un numitor comun. Certurile sanatoase fac cuplul sa se concentreze pe gasirea unei solutii si ii ajuta sa treaca peste probleme, impreuna, ca o echipa. In orice cearta, obiectivul trebuie sa fie sa ajungeti la un numitor comun, sa gasiti impreuna o rezolvare care sa fie satisfacatoare pentru amandoi. Orice cearta ar trebui sa se incheie cu o solutie sau o decizie despre cum sa treceti peste micile neintelegeri, intr-un mod mai bun, mai pozitiv si mai afectuos.

 


Daunator: Certurile care se transforma in ceva personal. Daca partenerul tau se foloseste de aceste neintelegeri ca sa te atace si ca sa te umileasca, aceasta este o foarte mare problema. Genul acesta de atac la persoana demonstreaza ca partenerul vostru nu stie cum sa se comporte intr-o relatie, atunci cand persoana de langa el are opinii diferite.

 

Benefic: Certurile legate de finante. Banii pot genera foarte multe neintelegeri intr-o relatie, si aproape fiecare cuplu are acest gen de discutii. De vreme ce discutiile in legatura cu banii nu pot fi evitate, trebuie sa invatam cum sa le gestionam intr-o maniera productiva. Cea mai buna abordare a acestui subiect este ca o problema pe care cei doi trebuie sa o rezolve IMPREUNA, si nu ca o competitie intre cine castiga mai bine si cine face mai multe.

 

Daunator: Certurile abuzive. Ori de cate ori abuzurile devin fizice, verbale sau mentale, este unanim acceptat ca genul acesta de certuri in care partenerii nu “joaca cinstit” si lovesc sub centura, nu fac decat sa inrautateasca situatia. Genul acesta de discutii nu ar trebui sa fie permise niciodata, si daca ti se intampla frecvent, probabil ar trebui sa pui capat relatiei.

 

Sursa foto: Google.com

Elle.ro