Nu fiecare om care locuieste singur, se simte singuratic si nu fiecare om care se simte singuratic, traieste singur. Multe dintre persoanele care se simt singure, de fapt, sunt casatorite sau se afla intr-o relatie. Mai mult de atat, atunci cand suntem intr-o relatie, dar oricum resimtim singuratatea – aceasta creeaza o presiune psihologica si mai mare si creste probabilitatea de izolare emotionala. 

 

 

Ceea ce determina perceptia resimtita a singuratatii nu este cantitatea, ci mai degraba, calitatea relatiilor. Putem avea mii de prieteni virtuali pe retelele de socializare, dar sa ne lipseasca comunicarea intima si profunda cu cineva – este  parerea psihologului Ana Niculaes.

 

 

Relatiile interpersonale sunt esentiale pentru starea noastra emotionala, in timp ce singuratatea cronica poate avea un impact negativ. In afara de durerea emotionala, sentimentul de singuratate poate provoca episoade de depresie, ganduri de suicid, ostilitate si tulburari de somn. Afecteaza sistemul cardiovascular, sistemul endocrin si sistemul imunitar. Daca persista pe un termen indelungat, singuratatea prezinta un risc pentru sanatate, echivalent cu fumatul tigarilor si poate diminua  longevitatea cu 12%, sustin cercetarile in domeniu. 

 

 

Luand in considerare impactul negativ pe care il are singuratatea asupra noastra, putem alege sa depasim aceasta situatie, dar exista doi factori care reprezinta o mare provocare pentru persoanele singuratice: 

 

1. Singuratatea afecteaza modalitatea de gandire si oamenii devin critici atat fata de ei insisi, cat si fata de ceilalti, astfel incat ajung sa ii judece dur pe cei din jur, asta afectand modalitatea de relationare. 

 

2. Ajung sa saboteze calitatea si cantitatea conexiunilor sociale, folosind pretextul ca ei se simt foarte bine singuri. 

 

 

Astfel, „muschiul relational” nu poate fi exersat, iar abilitatile sociale si de comunicare sunt compromise, deci au o functionare mai slaba, atunci cand cel mai mult avem nevoie de el. Vreau sa accentuez ca nu este problema unei persoane ca se simte singura sau acest lucru nu reflecta desirabilitatea lui/ei sociala. Unii sunt siguri ca au incercat tot, dar nimic nu functionaza. Unul din aspectele cele mai dificile pe care clientii sunt dispusi sa le confeseze psihologilor este faptul ca ei se simt singuri. Pentru ca singuratatea este stigmatizata si deseori persoanele se auto-invinovatesc pentru acest lucru. 

 

 

Cu siguranta, este una dintre ranile emotionale cele mai semnificative si afecteaza perceptia propriei persoane, in mod special, in perioadele de tranzitie: cand studentii merg la studii departe de casa, atunci cand un cuplu trece printr-o separare sau divort si evident, in urma decesului persoanei dragi. Pierderea locului de munca poate presupune pierderea relatiilor sociale, relocarea sau imigrarea des sunt caracterizate prin perioade lungi de construire a noilor retele sociale de suport. Cu toate acestea, majoritatea reusesc sa depaseasca aceasta etapa de tranzitie, in timp ce unii raman blocati in mreaja singuratatii. 

 

 

Acest lucru se explica prin credinte limitative, dorinta de autoprotectie si evitare, astfel incat la nivel inconstient boicotam orice fel de relatie. Cu parere de rau, cu cat sentimentul de singuratate devine mai de durata, cu atat este mai dificil sa-l depasim şi drept urmare, ne autovictimizam si invinuim viata ca este prea dura.

 

 

Care sunt pasii pentru a depasi singuratatea?


Pentru inceput, este important sa vedem care sunt convingerile noastre legate de singuratate si in ce mod ele creeaza blocaje emotionale. In al doilea rand, sa intarim „muschiul relational” prin a face noi cunostinte sau a aprofunda prieteniile pe care le avem deja. Si nu in ultimul rand, sa minimalizam din stresul emoţional, cauzat de singuratate, prin imbunatatirea relatiilor sociale.

 

 

Daca durerea emotionala este asa de puternica, incat ai idei suicidare sau te gandesti ce s-ar intampla daca tu nu ai exista, este important sa apelezi la specialistii din domeniul sanatatii mintale: psihologi, psihoterapeuti sau psihiatri, ei iti vor fi alaturi pentru a te ajuta sa evaluezi factorii care te blocheaza si sa iti ofere suport emotional pentru a continua si a sparge cercul vicios al singuratatii.  

 

 

Sursa foto: Google.com; www.consuela.md 

Perfecte