Studiile arata ca elevii din ziua de astazi citesc, in medie, cel mult 3 carti pe an, si asta fiind obligati. Parintii considera ca de vina pentru aceasta stare de fapt sunt scoala, gadgeturile, jocurile video. Totusi, chiar daca acesti factori exista si pot influenta intr-o masura mai mica sau mai mare dorinta copiilor de a citi, prin atitudinea lor, prin ceea ce fac, parintii ii pot realmente sa le insufle odraslelor lor bucuria de a citi. 

 

 

Iata cateva modalitati prin care iti poti face copilul sa citeasca:

 

1. Recompense

 

Poti incerca sa ii oferi mici recompense pentru fiecare pagina citita, insa trebuie sa tii cont ca aceasta metoda functioneaza doar pe o scurta perioada de timp. Copilul isi va pierde interesul si pentru recompensele primite. O alta metoda este aceea de a lansa o provocare. „Sa gasim cartea cea mai mica. Am mers in librarie si am cumparat cea mai micuta carte, pe care a fost nerabdatoare sa o citeasca. I-a placut atat de mult ideea, incat acum abia asteapta un targ de carte, unde sa mergem sa cautam o carte si mai mica", a povestit o mamica, potrivit totuldespremame.ro

 

 

2. Continua sa-i citesti copilului chiar si dupa ce a invatat sa citeasca singur

 

Numerosi parinti renunta la momentul zilnic de lectura dupa ce copilul invata sa citeasca singur. Aceasta schimbare ar putea sa-i descurajeze pe copii, deoarece, la inceput, ei citesc mai greu, pe litere, pe silabe si, pana ajung sa termine propozitia, uita cu ce a inceput. In plus, vorbim si de procese complexe precum intelegerea si analiza sensului frazei, nu doar de repetarea mecanica a textului.

 

 

3. Alege carti haioase sau creati propria poveste

 

Alege carti adecvate varstei lor. Cu cat mai haioase, cu atat mai bine! Pasiunea si bucuria de a face un anumit lucru devine si mai puternica atunci cand suntem nu doar observatori, ci particpanti directi in proces. Astfel, puteti crea, tu si copilul, propriile voastre povesti si povestiri, le puteti ilustra si le puteti lega intr-o carte. Mare grija, insa, nu-l obliga pe copil sa faca aceste lucruri si, mai ales, nu-l obliga sa scrie singur, pentru a nu-i taia tot avantul.

 

 

4. Ascultarea audiobook-urilor si a teatrului radiofonic

 

Aproximativ 30% dintre persoane sunt preponderent auditive, adica cel mai dezvoltat simt este auzul si percep cel mai bine informatia prin intermediul acestuia. Copiii care, in perioada prescolara, au ascultat spectacole audio, carti audio, asculta si retin mai usor informatiile pe care le preda profesorul in clasa. Mai mult, ascultand o poveste audio, copilul este stimulat, de multe ori, sa citeasca apoi si cartea.

 

 

5. Priviti filme realizate pe baza unor carti

 

Daca doriti si daca exista posibilitatea, puteti alege ca, dupa ce copilul a citit sau ati citit impreuna o carte, sa vedeti si ecranizarea acesteia. Acesta va fi, in primul rand, un exercitiu de imaginatie, caci, in timpul lecturii, copilul si-a imaginat cu totul diferit personajele, atmosfera. Poti discuta apoi cu copilul ce momente au fost eliminate in film, care dintre scene au fost accentuate de catre regizor, care au fost prezentate mai putin reusit etc. De asemenea, privind un film realizat pe baza unei carti, copilul va intelege si mai bine subiectul, gandurile si ideile autorului.

 

 

Sursa foto: Google.com 

clickpentrufemei.ro