De acum incolo, cand vei fi cucerita de designul unei bijutetii din aur, vei sti de la inceput daca merita investitia ta ori nu. Nu te lasa pacalita, ci ia-ti masuri de precautie din timp!

 

 

Testul puritatii, una dintre cele mai sigure metode de a testa aurul

Printre cele mai eficiente metode de a testa aurul se numara inscriptia referitoare la puritate. Acesta este chiar primul pas pe care ar trebui sa il faci imediat ce pui mana pe pretioasa (sau nu!) bijuterie. Verifica atent pe toate partile ca sa vezi daca are inscriptionat numarul de carate (10K, 14K, 18K, 22K sau 24K) sau numarul de puritate – 585 (14K), 750 (18K), 999 (24K).
Bineinteles, o bijuterie achizitionata dintr-un magazin specializat ar trebui sa fie insotita de un certificat care sa ii ateste valoarea. Exceptia o reprezinta unele bijuterii mai vechi pentru ca poate interveni uzura de-a lungul timpului, iar inscriptia sa nu mai poate fi vizibila.

De asemenea, inca un indiciu care te poate ajuta sa diferentiezi o bijuterie de calitate de una fake il reprezinta tocmai inscriptiile care anunta ca bijuteria este de calitate la modul general, fara sa prezinte date concludente. Spre exemplu, fereste-te de piesele pe care sunt marcate urmatoarele: „HGP” – Heavy Gold Plate, „HEG”- Heavy Electroplated Gold si „GF” – Gold Filled.

 

 

Testul magnetului te ajuta sa verifici aurul rapid

Alte metode de a testa aurul sunt cele care se fac cu ajutorul unui magnet. Poate ca acesta nu reprezinta chiar cea mai sigura modalitate din lume, insa iti poate spulbera unele indoieli pe care le ai. Ce trebuie sa stii intotdeauna este ca aurul nu este atras de magnet, la fel cum se intampla in cazul altor tipuri de metale. Vei avea nevoie de un magnet mai puternic decat unul obisnuit, asa cum este cel de pe frigider, de exemplu. Din pacate, unii falsificatori de aur folosesc metale care nu sunt atrase de magnet, astfel ca este recomandat sa nu te opresti doar la acest test, ci sa incerci si alte metode de a testa aurul.

 

 

Testul acidului, printre cele mai populare metode a testa aurul

Cum iti dai seama daca o bijuterie este din aur ori nu? Simplu, apelezi la testul acidului! Tot ce trebuie sa faci in acest caz este sa faci o insemnare pe bijuteria ce urmeaza sa fie supusa acestei metode de a testa aurul. Dupa aceea pune o picatura mica de acid azotic pe zona respectiva. Daca zona devine verzuie, inseamna ca piesa nu este aur curat. Daca reactie devine alburie, laptoasa, inseamna ca ai de-a face cu un obiect din argint placat cu aur. Poti sa fii sigura ca ai o bijuterie de aur doar in situatia in care nu apare nicio reactie dupa realizarea acestui test.

 

 

Testul densitatii te invata sa deosebesti aurul curat de cel fals

Pentru realizarea acestei metode, ai nevoie de o cana cu apa. Indiferent de greutatea pe care o are o piesa din aur, aceasta se va scufunda daca metalul este curat. Bijuteriile din aur fals vor pluti la suprafata sau se vor scufunda foarte putin. In plus, este posibil ca acestea sa isi schimbe si culoarea atunci cand iau contact cu apa.

 

 

Testul pielii nu minte niciodata

Pielea ta iti poate transmite clar ca piesa pe care o porti nu este realizata din aur curat. Tine bijuteria strans in mana timp de cateva minute si vezi apoi ce schimbari se petrec. Transpiratia va avea un efect interesant asupra piesei respective. Pielea va capata o tenta neagra ori verde daca aurul nu este curat. In plus, o bijuterie care nu este de calitate iti va provoca mancarimi si iritatii daca esti sensibila. Incearca si tu aceste metode de a testa aurul si vei invata rapid sa deosebesti o bijuterie de calitate de una falsa.

andreearaicu.ro