Dragi parinti, daca aveti vreo banuiala ca micutul dumneavostra ar putea suferi de autism, trebuie sa cunoasteti ca diagnosticarea timpurie a acestei tulburari este esentiala pentru o eventuala reabilitare. Unde va puteti adresa, cine va poate veni in ajutor, dar si care sunt primele simptome ale copiilor autisti aflati de la pediatrul Marina Calac.

 

Autismul este o tulburare a spectrului, insemnand faptul ca acesta afecteaza copiii in diferite moduri, la diferite grade de severitate, cu privire la abilitatea de a  comunica, de a se gandi si de a interactiona la nivel social.

 

Deoarece nu exista nimic anormal cu privire la partea fizica a unui bolnav de autism si deoarece copiii se dezvolta fiecare in felul sau, tulburarea poate fi greu de recunoscut.

 

Prin incercarea de a fi mai aprope de copiii cu autism, de problemele acestora, ne-am deplasat la centrul de interventie precoce "Voinicel" si am discutat cu pediatrul Marina Calac, despre copii autisti din Moldova, problemele cu care se confrunta familiile acestora, dar si cum sunt priviti de societate.

 

 

 

- Cu ce se ocupa centrul Voincel?

Contribuim la dezvoltarea armonioasa a copilului si imbunatatim calitatea vietii familiei prin servicii de interventie timpurie in copilarie (ITC).


 

Obiectivele organizatiei:

  • Oferirea serviciilor de bune practici de Servicii de Interventie Timpurie (ITC) la un numar cat mai mare posibil de copii (corelat la potentialul Centrului);
  • Participarea activa la crearea sistemului de Stat de interventie timpurie in copilarie;
  • Promovarea drepturilor copilului cu dizabilitati, a incluziunii sociale, a educatiei incluzive.

 

– Dispuneti de vreo statistica referitoare la numarul bolnavilor de autism din R.Moldova?

In anul 2016, in Chisinau s-au diagnosticat 300 de copii cu autism, dintre care 62 de copii cu varsta aproximativa de 3 ani, au fost diagnosticati la Centrul Voinicel. Autismul este o boala genetica, insa cauzele care duc la aparitia acestei boli nu au fost descoperite, iar autismul inregistreaza o crestere alarmanta, statistica internationala arata ca un copil din 88/68, pe cand cu 3 ani in urma era un copil din 110.


 


– Cat de greu se stabileste diagnotisticul pentru un copil de sufera de autism?


Deoarece manifestarile sunt foarte diverse, autismul este foarte greu de diagnosticat. Sunt cazuri in care oamenii traiesc pana la adanci batranete si nu cunosc ca au tulburarea de dezvoltare. Unii se adapteaza mediului si fac fata cerintelor sociale. 

 

 

 

 

– Cat de important este stabilirea timpurie a acestui diagnostic?


Este crucial, cu cat mai timpuriu se stabileste, cu atat rezultatele vor fi mai bune. Daca copilului ii este pus diagnosticul pana la 3 ani, cu ajutorului terapiei comportamentala acesta poate avea rezultate remarcabile.


– Care sunt primile tulburari care pot aparea la un copil suspect de autism?


Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume;

Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins;

Nu se joaca "normal" cu jucariile;

Are miscari repetitive executate indelung;

Nu se uita unde-i arati...

 

-Cu ajutorul caror investigatii poate fi realizat un diagnostic corect?

Nu exista nicio analiza de sange sau un aparat care determina ca copilul are autism. Autismul se depisteaza doar dupa profilul comportamental al copilului. De aceasta este important de adresat unui psihiatru clinician, care aplica diverse teste pentru diagnosticare.

 

– Care sunt primile reactii ale parintilor carora le este pus in fata un astfel de diagnstic?

Acest lucru ramane a fi partea cea mai dificila in lucrul meu, inca nu m-am deprins sa zic asa o noutate. Aceasta este o adevarata drama, nimeni nu e pregatit pentru un copil cu nevoi speciale. Majoritatea parintilor reneaga acest diagnostic si nu pot accepta de la inceput. 

 

 

 

– Cum sunt ajutati parintii sa treaca peste un eventual soc?

Centrul nostru ofera servicii de consiliere psihologica, de asemenea oferim sustinere informationala de care parintii au mare nevoie.

 

– Ce inseamna de fapt autismul?

Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare. Copiii cu autism sunt diferiti! Caracteristice tuturor copiilor cu autism sunt problemele de comunicare si limbaj, de socializare si comportamentele repetitive, autostimularile si interesele restranse legate de persoane sau activitati. 

  

 

- Prin ce metode pot fi ajutati acesti copii sa se integreze in societate?

 Terapia ocupationala este eficienta, este foarte importanta si socializarea. Este indicat ca copilul sa mearga la gradinita.

 

 

 

– Care sunt cele mai intalnite probleme cu care se confrunta familiile in care exista un autist?

 Prima problema este deficitul de servicii, lipsa de specialisti pregatiti in domeniu care sa ofera servicii profesioniste. O alta problema este respingere de catre societate a copilului cu autism, comportament venit din lipsa de informare.

 

 


– Cat costa programul de terapie pentru acesti copii?

 

 Centrul nostru ofera servicii gratuite la logoped si terapie ocupationala, deoarece suntem un centru finantat. 

 

– Exista vreun program de stat(gratuit) care vine in ajutorul acestor copii?

Statul ofera doar un grad de invaliditate copiilor cu autism.
 

–Cati copii a ajutat centrul dmv sa se integreze mai usor in societate si sa duca practic o viata normala?

Avem multi astfel de copii, fapt care ma face sa ma simt extrem de mandra. De exemplu am un copil care frecventeaza o scoala normala si are succese remarcabile.

 

 

–Pot frecventa acesti copii gradinitile ordinare sau nu?

Da, chiar este recomandat, este foarte importanta socializarea, acesti copii nu prezinta nicidecum un pericol pentru ceilalti copii.

 

 


– Totusi, cum procedeaza parintii: isi asuma faptul ca copilul lor e un pic diferit, ca poate face o criza si totusi accepta acest lucru si incerca cat de mult pot sa il includa in societate sau il izoleaza acasa?

Din experienta proprie, mai multe familii aleg sa-si integreze copii in societate, acest lucru se datoareaza in mare parte asociatiei parintesti a copiilor cu autism. Parintii se sustin, constientizeaza ca nu sunt singuri cu aceasta problema, astfel infrunta mai usor greutatile.

 

–  Din experienta dumneavoastra, cu ce probleme incep sa se confrunte cuplurile in care exista un autist? Cum devine relatia dintre sot si sotie?

Este foarte greu de generalizat, de exemplu eu am observat mai multe cazuri in care sotul accepta chiar mai repede problema decat sotia si astfel devine un sprijin real atat pentru mama cat si pentru copil. Desigur sunt si cazuri in care unii barbati prefera sa paraseasca familia. In cazul unui copil cu un astfel de diagnostic relatia dintre soti ori devina mai puternica ori se strica.

 
–Sunt cazuri de abandon al copilului in astfel de cazuri? Exista vreo statistica?

 Din fericire, in cariera mea nu am intalnit astfel de cazuri.
 
 

– De ce societatea noastra este atat de reticenta fata de acesti copii?

 
Acest lucru vine din educatia noastra, din lipsa de informare si din intoleranta. Totul este legat de cultura noastra.

 

Ce mesaj aveti pentru parinti de autisti?

Niciodata nu acceptati ca copilul dumneavoastra ceva n-o sa poata face. Credeti in potentialul copilului, incurajati-l, inarmati-va cu rabdare, atentie, grija, informatie si cautati un suport profesionist.

 

 

Interviu realizat de Tania Micleusanu, editor perfecte.md.

perfecte