Temperamentul este trasatura umana innascuta, uneori mostenita genetic. Personalitatea umana este o trasatura unica, formata din trasaturile dobandite pe parcursul vietii si cele cu care ne nastem. Pentru a determina personalitatea unei persoane, trebuie sa tinem cont de inteligenta, temperament si chiar constitutia fizica. Caracterul este suma unor experiente de viata dobandite si este consttruit din influenta mediului, preferinte si obiceiuri.

 

 

In ceea ce priveste clasificarea temperamentului uman, exista numeroase teorii demne de luat in seama. Psihologii deosebesc patru tipuri de temperamente: melancolic, coleric, sangvinic si flegmatic. De mentionat, ca practic nu exista temperamente pure. In mod potential, trasaturi apartinand tuturor tipurilor de temperament coexista in fiecare persoana, insa unele se manifesta mai pregnant decat altele.

 

 

Cei care se incadreaza in  categoria Colericilor nu au foarte multa rabdare nici cu ei, nici cu ceilalti. Sunt foarte agitati si isi pot schimba starea de spirit foarte repede. Pe plan social, se simt bine in special atunci cand domina clar o situatie si par oameni foarte hotarati. Atunci cand isi argumenteaza o parere, au obiceiul sa ridice tonul vocii fara sa isi dea seama si folosesc gesturi scurte si rapide ale mainilor. De altfel, sunt persoana foarte deschise si le plac oamenii care stiu exact ce vor. Chiar daca pot parea firi razbunatoare, colericii nu sunt genul de oameni care sa poarte pica.

 

Sunt foarte critici cu oamenii din jur dar si cu ei. De regula, au standarde inalte si trebuie sa muncesti ca sa ajungi la asteptarile lor. Una dintre marile lor calitati este faptul ca stiu cum si cand sa isi asume riscuri, cui sa delege responsabilitati si mai ales, sa si le asime. Tocmai de aceea, colericii pot fi lideri foarte buni. La polul opus, colericul, ca urmare a predominarii excitatiei este neechilibrat, osciland intre entuziasm exagerat, consumand energie mare, si abandonarea initiativei, urmata, uneori, de stari depresive, de anxietate si de neincredere in fortele proprii.

 

 

Colericii sunt agitati, impulsivi, nestapaniti, iritabili, incapatinati , agresivi, cu tendinte de dominare si opozitie, inegali in actiuni. Aceste trasaturi trebuie temperate prin educatie. In lipsa educatiei pot lua o manifestare negativa, degenerand in obraznicie, agresivitate, nestapanire, acte de indisciplina, neintegrare in colectivul clasei.

 

 

Deoarece colericii se plictisesc repede, in activitatea lor este necesara crearea unor motivatii puternice pentru invatatura, care sa-i mobilizeze in munca, sa le stimuleze initiativa, sa le canalizeze energia si sa le dezvolte capacitatea de organizare. Cele mai potrivite profesii pentru colerici sunt: designer, artist, chirurg, bucatar, manager, intreprinzator, jurnalist, anchetator.

 

 

Sangvinicii sunt foarte optimisti si foarte dinamici. Invata din greseli si nu poarta ranchiune. Sunt lipsiti de prejudecati, au multa incredere in ei si pun foarte mult suflet in tot ce fac. Au fete foarte expresive si atunci cand tin un discurs sau argumenteaza o parere, isi transmit ideile nu doar prin cuvinte, ci si prin gesturi si expresia faciala, in special a ochilor. Nu ridica aproape niciodata tonul vocii si stiu sa se impuna fara sa para despotici. Si acesti oameni stiu sa isi asume riscuri si le plac provocarile. De aceea, se vor dezvolta profesional foarte mult intr-un mediu dinamic si activ in care nu trebuie sa faca acelasi lucru de doua ori.

 

 

Monotonia ii omoara si au nevoie de proiecte noi in permanenta ca sa nu isi piarda entuziasmul. Chiar si asa, nu lasa niciodata o sarcina nefinalizata. Se adapteaza foarte usor si leaga prietenii fara probleme. Rezista la stres, insa dorinta de proiecte noi in permanenta ii poate face sa se incarce mai mult decat pot duce. Sangvinicul este un tip puternic, echilibrat, optimist, curajos, deschis, impresionabil, sensibil, energic si mobil, bine dispus, rezistent si stapanit, rapid in miscari si in vorbire. Invata usor, insa la fel  de usor intervine si procesul uitarii. Se plictiseste repede si are tendinta spre superficialitate.

 

 

Desi s-a spus despre sangvinic ca este temperamentul ideal, totusi este necesara educatia pentru a preintampina formarea unor trasaturi negative de caracter si a dezvoltarii trasaturilor pozitive. Profesiile ideale pentru sangvinici sunt cele de psiholog, profesor, educator, organizator, chelner.

 

 

Oamenii  temperament  Flegmatic sunt foarte calmi si nu isi afiseaza emotiile. De aceea, cei din jurul lor nu ii pot citi daca si numai daca ii cunosc foarte bine. Isi stapanesc tot timpul senimentele si nu le place sa ii iei prin surprindere. Flegmaticii sunt prudenti si nu sunt genul care sa isi asume riscuri foarte mari. Isi cantaresc foarte bine optiunile si le evalueaza cu mult sange rece. De multe ori sunt foarte sarcastici dar ironia lor este foarte fina.

 

 

In situatiile in care trebuie sa vorbeasca in public, sunt stapani pe ei si au un ritm potolit al discursului. Nu fac foarte multe gesturi dar pot fi foarte expresivi, chiar daca de regula mimica lor este retinuta. Nu au prejudecati si sunt persoane foarte placute insa pot fi ofensati destul de usor daca sunt intrerupti, pusi la indoiala sau banuiti pe nedrept. Desi se pot adapta destul de bine, evita situatiile noi si se simt foarte bine in activitatile de rutina. Stiu cum sa se organizeze si sunt foarte eficienti chiar si atunci cand au foarte mult de munca. Au foarte multa rabdare si sunt foarte consecventi.

 

 

De aceea, persoanele din jurul lor le cer sfatul cu incredere si le place sa ii indrume pe ceilalti. Totusi, au momente cand sunt absolut nepasatori si pot da dovada de insensibilitate.Flegmaticul se caracterizeaza prin predominarea inhibitiei, el fiind echilibrat, calm, linistit, calculat, stabil in actiuni, ordonat, rabdator, meticulos, perseverent, insa lipsit de initiativa si entuziasm.

 

 

In procesul insusirii cunostintelor depune mai multe eforturi, dar acestea odata asimilate sunt durabile. Se adapteaza destul de greu la situatii noi, este un tip inchis, rece, puţin sociabil, insa prin educatie devine destul de productiv. Pentru flegmatici sunt recomandate următoarele profesii: economist, contabil, medic terapeut, colaborator stiintific, mecanic.

 

 

In categoria celor cu temperamentul melancholic intra oamenii cu mai putina energie si incredere in sine. Au tendinta sa fie destul de pesimisti si se urnesc mai greu. Nu se simt bine in preajma oamenilor noi si vorbesc de regula cu ton aproape soptit. Atunci cand sunt nevoiti sa vorbeasca in fata unei multimi, fie ca este vorba de colegii de clasa sau de munca, devin timorati, iar discursul lor aproape ca nu este insotit de niciun gest. Mai mult de atat, mainile si picioarele lor stau foarte aproape de corp, daca nu cumva chiar incrucisate, in gesturi subconstiente de autoaparare.

 

 

Chiar daca se apropie mai greu de oameni, atunci cand leaga prietenii, sunt foarte sinceri, spun exact ce cred si dau dovada de multa loialitate. Prefera sa lucreze singuri sau intr-o echipa foarte mica si, chiar daca nu fug de responsabilitati, evita pe cat se poate pozitiile de conducere. Nu suporta foarte usor criticile dar daca sunt argumentate fara urma de rautate, vor invata din acestea. Melancolicul este un tip slab, nerezistent la eforturi, interiorizat, trist, timid, anxios, nehotarat, retras, nesigur, cu sentimentul inferioritatii, neincrezator in fortele proprii si visator: nu rezista la stari tensionale, dar este serios, constiincios, exigent cu el insusi, supus, sarguincios.

 

 


In lipsa educatiei devin pesimisti, nesociabili, cu complexe de inferioritate, consumandu-se datorita esecurilor. Melancolicilor le e indicat sa evite profesii care presupun lucrul cu oamenii. Pentru acest tip de temperament o alegere ideala ar fi urmatoarele profesii: compozitor, pictor, om de arta, zugrav, strungar, lacatus, veterinar, contabil.

 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte