Cunoastem despre eticheta ca este cea care contribuie la o buna desfasurare a relatiilor interumane. Despre regulile de conduita si despre cum le aplicam in secolul XXI am discutat cu maestra stilului rafinat si a normelor etice, Albina Cozma.

 

Perfecte.md: Suntem in era tehnologiilor informationale. Regulile de eticheta mai sunt necesare in aceasta societate contemporana?

 

Albina Cozma: Regulile de eticheta sunt necesare in oricare societate. Emanciparea si libertinismul prezent in societatile contemporane pot afecta confortul persoanelor care ne inconjoara.

Ce tine de tehnologiile informationale, multi dintre utilizatorii retelelor de socializare au un comportament in spatiul on-line deloc potrivit pentru bunele maniere.

 

Sunt cateva reguli simple: nu etichetam conostintele sau prietenii de la anumite evenimente, daca nu le cerem permisiunea, nu scriem cuvinte sau mesaje obscene, nu intram in polemici, dezbateri sau certuri pe anumite teme (politice, sociale, culturale) in spatiu virtual, nu plasam fotografii indecente, nu plasam prea multa informatie despre viata personala. In prezent forma de comunicare si comportament in spatiul virtual ne relateaza foarte multe despre nivelul de cultura al persoanei.

 


 

 

Regulile de eticheta se asimileaza cu usurinta sau implica si anumite rigori? Conteaza varsta de la care incepi sa le aplici in viata cotidiana?

 

Nu e complicat de a invata reguli de comportament, important este sa vrei sa faci cunostinta cu ele si sa le aplici, iar atunci cand ai incomodat prin comportamentul tau o persoana, sa iai aminte de situatie si sa nu o mai aplici pe viitor. Evident, e mult mai simplu cand faci cunostinta cu unele reguli de comportament corecte din copilarie, atunci aceasta devine o deprindere de la sine, daca doresti, poti sa-ti modelezi comportamentul oricand.

 


 

 

De la inceputuri, umanitatea a impus anumite norme de comportament in toate domeniile esentiale ale existentei sociale. Societatea din Republica Moldova a ramas in urma la vreun anumit capitol?

 

Eu as face o delimitare dintre norme de comportament social si norme de comportament etic. Norme de comportament social sunt dictate de rigori impuse de autoritatile statului, pe cand normele etice sunt o atitudine a persoanei, in trecut au fost cunoscute preponderent de clasele aristocrate. Datorita conjuncturii istorice, politice, economice, societatea din Republica Moldova, mai mult sau mai putin, a fost interesata de bunele maniere in sensul aristocrat al cuvantului.

 


 

 

Ce sentiment te incearca atunci cand pronunti expresia: eleganta si rafinament in raport cu societatea moldoveneasca? Exista o legatura intre aceste notiuni sau ele sunt in contrazicere?

 

Aceste notiuni se suplinesc una pe cealalta, nicidecum nu se contrazic. Sunt femei elegante si foarte rafinate in Republica Moldova, insa odata cu emanciparea femeii, aceasta a pierdut un pic din eleganta si rafinament, tara noastra nu face exceptie. Femeia a devenit mai masculina.

 


 

 

Numeste cateva dintre cele mai eficiente si simple bune maniere care pot fi aplicate cu usurinta in viata de zi cu zi?

 

- Nu vorbim la telefon in transport public, institutii publice sau ceremonii festive cum ar fi bancile, oficiile postale, biserica, cinema, nunti, evenimente funerare etc.

- Nu mancam in spatiu public, decat in locuri special amenajate.

- Primul intra in ascensor barbatul.

- In taxi nu ne asezam langa taximetrist, ci in spate, pe diagonala. (Din preistorie,cunoastem ca aristocratii aveau trasura, carutasul era in fata, iar boierul in spate. Pe diagonala ne asezam din punctul de vedere al securitati).

- Barbatul niciodata nu duce poseta sau geanta unei femei, arata caraghios un barbat cu poseta roz sau rosie.

- Teme tabu: banii, religia, politica, sanatatea.

- Intodeauna anuntam atunci cand mergem in ospetie.

- Ne adresam cu „dumneavoastra” la persoanele care ne deservesc in institutii publice.

- In transport public ne scoatem rucsacul din spate, pentru a nu incomoda persoanele.

- In transportul public nu purtam haina din blana naturala. Sunt haine si accesorii care indica un statut si trebuie purtate la evenimente speciale si in locuri speciale.

- Sosetele albe la barbati sunt doar pentu incaltamintea sport si niciodata pentru pantofii clasici.

- Nu ne machiem in public.

 

 

 

 

“Arta de a fi o lady”, ce presupune acest concept?

 

Presupune un set de reguli de comportament care niciodata nu ar ofensa, neglija, incomoda persoanele cu care interactioneaza.

 


 

 

Titlul de “lady” vine la pachet cu o varsta inaintata sau poate fi obtinut si la o varsta frageda?

 

Evident, la o varsta mai frageda, copiii de-abia fac cunostinta cu regulile de comunicare si comportament corect. Se formeaza ca personalitate integra. In maturitate, atunci sunt mai evidente si calitatile unei adevarate Lady.

 


 

 

Prin ce se distinge o adevarata doamna? 

 

Prin modestie si simplitate, decenta si bunatate, gratie si feminitate.

 

 

 

Ce rol joaca echilibrul in formarea unei personalitati feminine puternice?

 

Adevaratele aristocrate niciodata nu-si vor arata exploziv si in public emotiile, chiar nici pe acelea pozitive, de admiratie, dragoste si nici pe alea negative, atunci cand vor fi ofensati de exemplu. O persoana bine educata, dar si o femeie puternica intodeauna va fi echilibrata si isi va stapani starile si emotiile.

 


 

 

Care sunt cartile care te-au inspirat sa-ti traiesti viata intr-o atmosfera plina de eleganta si rafinament?

 

Jane Austen – “Mandrie si prejudecata” si Aurelia Marinescu ‘”Codul bunelor maniere astazi”.

 


 

 

Pentru cititoarele Perfecte.md ce sfaturi de etica feminina elimentara ai propune?

 

Sa faca cunostinta cu regulile bunelor maniere, sa le aplice in practic. Sa-si pastreze feminitatea, simplitatea si modestia.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Albina Cozma

Perfecte