Boala zgarieturii de pisica

 

Afectiunea este cauzata de o bacterie, Bartonella henselae, iar posibilele cai de transmitere sunt reprezentate de zgarieturi, intepaturi, lingere (pe tegumentul cu leziuni). Manifestari clinice la om: febra, limfadenopatie, eruptii cutanate autolimitante, ce pot duce rar la complicatii (endocardita, afectiuni neurologice). La pisici transmiterea se face prin intermediul fecalelor. Pisica, prin toaletare, ingera bacteria, care duce la imbolnavire. De asemenea, se poate transmite si prin intermediul capuselor. Simptomatologia la pisici este rar intalnita. In general, sunt asimptomatice. Pot aparea, in anumite cazuri, febra, limfadenita, letargie si lipsa apetitului. Diagnosticul la om se pune pe baza anamnezei, a semnelor clinice si a testelor specifice pentru detectarea bacteriei, de la locul muscaturii, zgarieturii.

 

 

Enterita cu Campylobacter

 

Transmiterea se face prin contact direct cu pisicile ce prezinta scaune apoase, cauzate de aceasta bacterie. Simptomele la animale: diareea si starea generala proasta. La om apare gastroenterita, alterarea starii generale, cefalee, mialgii, artralgii. Boala este autolimitanta, insa se pot face teste, din fecale (coprocultura), pentru detectarea bacteriei.

 

 

Clamidioza

 

Produsa de bacteria Chlamidofila felis, aceasta se transmite prin contactul direct cu pisicile infectate. Simptomul principal, atat la om, cat si la animal, este conjunctivita. Diagnosticul se pune dupa analiza secretiei oculare sau prin test PCR, fiind necesar sa se faca o diferentiere de diagnostic dupa ce au fost analizate si alte boli ce pot produce conjunctivita la pisici (herpesvirus, calicivirus, mycoplasma).

 

 

Toxoplasmoza

 

Boala este produsa de toxoplasma gondii, felinele fiind gazde definitive. Transmiterea se face pe cale fecal- orala, prin ingestia parazitilor eliminati prin fecalele pisicilor infectate. Manifestarile clinice la om: limfadenopatie, febra, cu evolutie nefavorabila la persoanele care au o imunitate scazuta. Manifestarile grave pot fi observate la femeile insarcinate, cu infectarea fatului, afectarea sistemului nervos central, infectie sistemica sau avort.

 

Simptomatologia este aceeasi si la pisici. Pentru a preveni avortul si complicatiile este indicata testarea pentru toxoplasma, prin analize specifice de sange, inainte de a ramane insarcinata. De asemenea, este indicata si testarea pisicilor daca se doreste obtinerea de pui de la acestea.

 

 

Dermatofitia

 

Boala dermatologica produsa de fungi (Microsporum si trichopyton) este intalnita la caini, pisici si alte mamifere, insa cel mai frecvent la pisici. La om apar leziuni cutanate, insotite de prurit intens. In general, sunt localizate, diseminarea aparand doar in caz de imunodeficienta. La animale apar zone fara par, cruste. Orice aspect anormal al tegumentului sau blanii ar trebui investigat, diagnosticul punandu-se cu usurinta prin teste.

 

 

Pasteureloza

 

Pasteurella multocida este o bacterie care se intalneste in cavitatea bucala a 50-90% dintre pisici si a fost gasita intr un procent aproape la fel de mare si la om, in cazurile de muscatura de pisica. In locul afectat apare edemul, ganglionii regionali se maresc, apar dureri musculare si articulare in vecinatatea zonei afectate. Aceasta poate provoca infectii serioase si necesita ingrijiri medicale de urgenta, insa este tratata cu succes prin antibioterapie. Rareori, pot aparea complicatii, febra, dureri de cap si chiar meningita sau forme intestinale (gastroenterita). La pisici produce infectii secundare respiratorii si a fost asociata si cu empiemul spinal si meningoencefalomielita.

 

 

Sursa foto: Google.com 

csid.ro