¨Sa recapitulam: viroza sau raceala, antiviralele si antibioticile! Raceala reprezinta o infectie virala. Rino-faringita, faringita, amigdalita catarala (angina), laringo-faringita, laringita, laringo-traheita, laringo-traheo-bronsita, traheo-bronsita, bronsita, toate, in proportie de peste 90%, reprezinta infectii virale.
Cum apare? Putem inhata direct virusul de la o persoana infectata sau prin asocierea virusului in caz de hipotermie locala sau generalizata (in urma consumului de lichide sau alimente reci, expunerii la frig, etc), care raceste caile respiratorii superioare si favorizeaza activitatea virusilor. Frigul este astfel un factor favorizant al aparitiei racelei, nu cauza ei. Cauza o constituie infectia cu virusuri. Temperaturile joase modifica activitatea sistemului imun, slabeste mecanismele de aparare ale organismului impotriva virusilor, ceea ce lasa cale libera virusurilor pentru a ataca caile respiratorii superioare.
Cum decurge? Raceala o sa evolueze asa cum are de evoluat. Nu exista “sa-i dau ceva sa nu se duca mai departe sau sa nu se agraveze”. Infectia virala incepe cu debut acut, cu febra (intr-o viroza mai agresiva, poate ajunge si pana la 40°C). Perioada acuta intr-o infectie virala dureaza 3 zile, perioada in care aceasta febra inalta se mentine, greu cedeaza si creste rapid inapoi, copilul va fi somnolent, apatic si nu va dori sa manance nimic. In a 4-a zi, febra o sa inceapa sa cedeze, intervalul intre perioadele febrile, o sa creasca.1-3 zi - 39-40°C4-5 zi - 38-39°C6-7 zi - 37-38°C8 zi - 37°C x1-2ori/zi8 zi - fara febra. Febra mare (39-40ºC) nu este motiv de a chema ambulanta, adresarea la medic trebuie sa fie una in regim obisnuit. Daca insa febra a aparut seara, scadeti febra si mergeti a doua zi la medic. Este motiv de ingrijorare si adresare urgenta la medic, doar daca copilul este mai mic de 3 luni.
Febra mare nu provoaca convulsii. Convulsiile febrile apar mai des la febra 38,5°C si numai la acei copii care sunt purtatori de o gena responsabila de convulsii febrile. iar daca copilul totusi a facut convulsii febrile, trebuie sa cunoasteti ca ele nu neaparat se vor repeta la urmatoarele raceli cu febra, iar copiii care fac convulsii febrile, deobicei o sa faca convulsii doar de vreo 5-6 ori pana la varsta de 5-6 ani. Este foarte important sa urmarim starea copilului in aceste 3 zile de febra inalta. De obicei, intr-o viroza, atunci cand la copil este febril, el devine apatic si somnolent, iar atunci cand febra scade, el se simte relative bine, devine mai activ, incepe iar sa se joace. Daca insa, starea copilului este la fel, indiferent daca este febril sau afebril sau daca in a 4-a zi, febra se mentine la fel de inalta si copilul ramane la fel de pasiv, apatic si somnolent, atunci se presupune ca infectia virala sa complicat intr-o infectie bacteriana.
Copilul trebuie neaparat revazut de catre medic. Exista cateodata si asa numita perioada de recuperare a organismului dupa boala suportata, care dureaza aproximativ 2 zile. apare dupa ce la copil dispare febra, insa el devine mai somnolent si mai apatic, iar asta streseaza si mai mult parintii. Totusi ar fi bine ca in aceasta perioada copilul sa fie revazut de catre medic si sa fie repetata analiza generala de sange, pentru a confirma aceasta perioada de recuperare. Important de retinut! Nu incepem tratamentul cu antibiotic, pana nu se da analiza generala de sange, unde trebuie neaparat sa avem leucocite marite. Analiza generala de sange fie prelevata cand copilul este afebril. Ar fi bine sa dam si analiza generala de urina, pentru a exclude pielonefrita (proces inflamator bacterian in rinichi). P.s. VsH si/sau PCR (Proteina C reactiva) marite ne vorbeste despre prezenta unui proces inflamator (infectie virala sau bacteriana sau chiar si o eruptie dentara) si nicidecum despre prezenta obligatorie a unei infectii bacteriene! Febra creste probabilitatea ca acesti 2 parametri (VsH si PCR) ai sangelui sa fie mariti si pot creste direct proportional cu febra! Antibioticul nu ajuta daca este infectie virala. Antibioticul nu scade febra. Foarte des, administrarea antibioticului are loc la sfarsitul perioadei acute (in a 3-4 zi de viroza) in care febra are tendinta sa scada deja, astfel corespunde cu perioada de regresie a virozei.  
Cum se trateaza? Infectia virala se trateaza simptomatic (scadem febra, curatim nasucul, tratam tusa). Imunostimulatoarele si imunomodulatoarele (asa numitele preparate antivirale) nu ajuta! Teoretic ar putea sa ajute doar in momentul in care virusul a intrat in organismul nostru, in perioada de incubare (de inmultire a virusului), care dureaza in majoritatea virozelor, aprox. 1-7 zile, dupa care apar semenele de raceala. Iar in momentul in care apar primele semne de raceala, este deja prea tirziu. Organismul nostru are resurse suficiente sa lupte de sinestatator, cu majoritatea virozelor, iar mai tarziu sa si formeaza anticorpi si imunitate impotriva acestor virusi. Asadar, copii cand racesc, isi formeaza imunitatea, iar administrarea antibioticelor in viroze, scad imunitatea copilului. Astfel se intampla ca in urmatoarele, pina la 10 zile, dupa finalizarea tratamentului cu antibiotic, copilul iarasi va raci si va suporta mai greu acea viroza. Haideti sa fim constienti si sa tratam corect virozele! Cu respect, al vostru, Mihai stratulat.¨.

 

 

 

Sursa foto: google.com

Perfecte