Ce este gripa? 


Gripa este o boala infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusurile gripale, de tip A, B si C. Tipurile si subtipurile din grupa B si C se intalnesc exclusiv la om, in tiump ce tipul A poate sa apara si la pasari.


Gripa se transmite pe cale aeriana, prin picaturile de saliva ale bolnavilor, atunci cand acestia tusesc.

 

 

Care sunt simptomele gripei?


debuteaza brusc,

 

febra mare,

 

frison,

 

dureri de cap,

 

dureri ale globilor oculari,

 

secretii nazale,

 

tuse uscata urmata de tuse cu secretii,

 

oboseala,somnolenta,

 

dureri in gatdureri musculare

 

La copiii mici sau bolnavi, la varstnici, la pacientii cu diabet sau cardiaci, gripa are forme mult mai severe, cu complicatii cardiace sau nervoase. Pentru aceasta categorie, in mod special, este recomandat vaccinul anti-gripal. 

 

 


Gripa poate fi prevenita prin respectarea regulilor de igiena, spalarea mainilor cat de des posibil, evitarea spatiilor aglomerate, acoperirea nasului si a gurii atunci cand tusim sau stranutam. 

 

 


Alimentatie bogata in vitamine (fructe, legume crude, verdeturi crude) si consumul de lichide sunt foaret importante. 

 

 

Ce este raceala?

 

Guturaiul (sau raceala) este cauzat de alte virusuri respiratorii. Are manifestari asemanatoare, dar mai blande decat ale gripei si prezinta un risc de raspandiure mai mic. 

 

 

 


Care sunt simptomele racelii?

 

debut mai lent, cu stare generala mai buna,

 


Simptomele racelii febra mica sau temperatura normala,dureri si usturimi in gat,secretii nazale abundente,dureri de cap. Raceala duce foarte rar la complicatii cardiace sau pulmonare. 

 

 

 

Tratamentul pentru raceala si gripa

 


Atat raceala, cat si gripa, sunt cauzate de virusuri si ceea ce este foarte important, antibioticele nu actioneaza pe virusuri ci doar pe microbi, asa ca NU trebuie sa te tratezi cu antibiotice decat la recomandarea medicului.


Medicii recomanda produsele care decongestioneaza mucoasa nazala si gatul si cele antipiretice (care reduc febra). Sunt utile si siropurile si pastilele care calmeaza tusea seaca sau favorizeaza expectoratia. 

 


Este foarte important sa consumi vitamina C (sau alimente bogate in vit C ), sa bei multe lichide pentru a preveni deshidratarea si sa te odihnestie.

 

 

 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte