Produsele cosmetice nepotrivite, igiena precara si alimentatia incorecta pot afecta sanatatea parului si scalpului. „Exista multe cauze care pot aduce si simptome deranjante la nivelul scalpului, precum iritatia, inrosirea, descuamarea sau mancarimea. insa, inainte de a cauta solutia potrivita, este necesar sa se incerce identificarea si corectarea problemei medicale sau nutritionale care a adus aceasta simptomatologie”, explica cercet. dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara.

 

Iata care sunt cauzele cele mai des intalnite, dar si tratamentul care ajuta la eliminarea lor!


Matreata si dermatita seboreeica

 Acestea sunt cele mai frecvente motive care creeaza mancarime si iritatii la nivelul scalpului. Raspunsul inflamator al organismului provoaca mancarimea, descuamarea si acumularea pielii moarte la nivelul scalpului ceea ce se soldeaza cu senzatie de disconfort.„Dermatita seboreeica este, de fapt, o forma mai grava de matreata, in acest caz, situatia agravandu-se prin inrosirea scalpului, aspect gras, mancarime frecventa. Aceasta problema se poate extinde si la nivelul fetei sau a corpului, de aceea este bine sa fie tratata adecvat, prin folosirea mai multor produse topice”, afirma specialistul.

 

Psoriazisul

Aceasta este o boala autoimuna cronica care provoaca pe piele sau pe scalp placarde rosii sau scuamoase. Nu este o afectiune transmisibila iar expertii in dermatologie inca nu o inteleg pe deplin, nefiind clar ce anume cauzeaza aceasta tulburare, insa se pare ca alaturi de ereditate, deosebit de importanti sunt si factorii de mediu precum si tiparul metabolic individual.„Recomand ca, acolo unde se poate, sa se foloseasca in controlul topic al psoriazisului doar produse care nu contin corticoizi”, spune specialistul.

 

Infectiile microbiene si fungice ale scalpului

Multe organisme patogene isi pod gasi mediul propice de dezvoltare la nivelul scalpului. Dermatomicozele precum cele date de pityrosporum ovale si orbicular si dermatoinfectiile cu stafilococi si streptococi se pot localiza sau extinde si la pielea capului aducand – pe langa efectele lor asupra sanatatii - multa suferinta subiectiva, nervozitate, aspect neplacut al parului si scaderea increderii in sine. 

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro