Afectiunea este cauzata de treponema pallidum, o bacterie de forma spiralata, Gram, negativa, extrem de mobila. Sifilisul se transmite prin contact sexual neprotejat, vaginal, oral sau anal, prin transfuzii de sange sau de la mama la fat.

 

Sifilisul are mai multe stadii: primar, secundar, latent si tertiar. Fiecare stadiu este asociat cu simptome si semne diferite. Am aflat de la medicul ginecolog Erna stoian si dermatologul Proca ancuta care este istoricul bolii, cum evolueaza si care sunt caile de transmitere.

 

Stadiul primar al sifilisului

 

Perioada de incubatie a infectiei, de la momentul infectarii pana la aparitia primelor simptome, este cuprinsa intre 3 si 90 de zile, iar perioada medie este de 21 de zile.

In primul stadiu al bolii poate fi observata o ulceratie la locul de intrare al infectiei. Este rotunda, nedureroasa, cu diametrul intre 3 mm si 3 cm. Localizarea cea mai frecventa la femei este in zona cervixului si la barbatii heretosexuali la nivelul penisului. Nefiind dureroasa, ulceratia poate trece neobservata. Ea are o evolutie limitata si se vindeca in 3-6 saptamani, indiferent daca boala este tratata sau nu. Chiar daca ulceratia s-a vindecat,  tratamentul este necesar.
 

 

 

Stadiul secundar

 

Manifestarile din timpul stadiului secundar constau in eruptii cutanate si ulceratii ale mucoaselor.  De obicei sunt bucale, vaginale sau anale. Eruptia cutanata apare fie in timpul vindecarii ulceratiei primare, fie la cateva saptamani dupa. In general, poate fi identificata dupa acele pete rosii sau maronii de la nivelul palmelor sau talpilor, fara prurit. 

 

Pot exista insa si alte simptome: ca febra, inflamarea ganglionilor limfatici, dureri de gat, caderea parului, dureri de cap, scadere in greutate, slabiciune musculara si oboseala. aceste simptome din stadiul secundar dispar fara tratament, dar infectia progreseaza catre stadiul latent sau chiar tertiar. Perioada de sifilis secundar poate dura 2-3 ani in lipsa unui tratament.

 

Stadiul latent debuteaza odata cu disparitia simptomelor primare si secundare. in absenta tratamentului, persoana infectata va continua sa aiba sifilis in organism, chiar si zeci de ani, dar fara sa prezinte simptome.

 

 

Stadiul tertiar


 Sifilisul tertiar poate aparea la 10-30 de ani de la infectia initiala, distruge numeroase organe, ca inima, creierul, dar si sistemul nervos, si duce la deces. Sifilisul tertiar nu mai este infectios si cunoaste trei forme: sifilis gomatos, neurosifilis tardiv si sifilis cardiovascular.

Sifilisul gomatos se manifesta prin formarea unor gome ce arata ca niste umflaturi moi, cu aspect de tumoare. acestea afecteaza de obicei pielea, oasele si ficatul, dar pot aparea oriunde.

Neurosifilisul este o infectie ce afecteaza sistemul nervos central, poate fi asimptomatic sau poate debuta sub forma unei  meningite sifilitice, sau sub forma sifilisului meningovascular, pareza generala. se asociza cu probleme de echilibru si dureri strapungatoare in extremitati.
sifilisul cardiovascular se manifesta cel mai frecvent cu aortita sifilitica, ce poate duce la anevrism.
 

 

 

Neurosifilisul sau sifilisul Ocular

 

Netratat, sifilisul se poate raspandi la creier si la sistemul nervos central sau la ochi. acest lucru se poate intampla in oricare stadiu al bolii.
simptomele neurosifilisului includ:

Dureri severe de cap;

Paralizie;

Dificultatea coordonarii;

Amorteala;

Dementa si mptome sifilisului ocular includ scaderea acuitatii vizuale si chiar orbire.

 

 

Sifilisul congenital

 

Daca esti insarcinata si ai sifilis, poti transmite infectia fatului. Infectia cu sifilis in sarcina poate duce la nastere prematura, copilul poate avea o greutate mica sau se poate naste mort. Testarea pentru sifilis este obligatorie in sarcina. Daca testul este pozitiv, trebuie sa incepi tratamentul imediat.

 

Un nou nascut infectat poate sa nu aiba niciun simptom sau poate sa prezinte leziuni bucale si cutanate. Daca nu este tratat, problemele vor aparea dupa cateva saptamani.

 

Simptomele sifilisului congenital:


Scurgeri de secretii din cavitatea nazalaeruptie contagioasa, apare frecvent la nivelul palmeloranemiepneumoniemarirea ficatului si splinei inflamarea ganglionilor limfaticiretard in crestere si dezvoltare

 

 

Cum se transmite


Sifilisul se transmite de la un partener infectat la altul, prin contact vaginal, anal sau oral sau prin transfuzii cu sange infectat. De asemenea, infectia se poate transmite de la mama la fat.  Daca ai sifilis si nu esti tratat, poti transmite infectia, chiar daca nu ai simptome.

 

 

Cum poti scadea riscul de a contacta sifilis


Singura metoda de preventie a bolilor cu transmitere sexuala este abstinenta.

 

 

Daca ai activitate sexuala, pentru a scadea riscurile este bine:


Sa ai o relatie monogama cu un partener testat, care nu este infectat.sa folosesti prezervativ la fiecare contact sexual. Folosirea prezervativului previne transmiterea in urma contactului cu ulceratia. Cu toate astea, ulceratia se poate afla in zone neacoperite de prezervativ, asa ca infectia se poate transmite.

Diagnosticul se pune cu ajutorul testelor de sange. De asemenea, se poate pune si prin testarea fluidelor din ulceratii.

 

 

Tratamentul sifilisului


Daca nu este tratat la timp, sifilisul poate duce la complicatii grave, chiar la moarte. Tratamentul cu antibiotice este eficient in majoritatea stadiilor, dar nu este eficient in cazul complicatiilor aparute. Dupa efectuarea tratamentului, trebuie repetate testele pentru a confirma succesul acestuia si indepartarea infectiei. toti partenerii sexuali ai unei persoane infectate trebuie testati si tratati la randul lor.

 

Daca ai facut tratament si te-ai vindecat, trebuie sa stii ca nu esti protejat si pe viitor, asa ca te poti molipsi oricand de la un partener infectat.
tratamentul trebuie urmat exact cum a fost prescris de medicul specialist, iar testarile repetate sunt esentiale.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro