De regula, persoanele care sforaie in timp ce dorm sufera de apnee care, pe termen lung, poate duce la probleme majore de sanatate, dupa cum arata un studiu publicat in revista de specialitate “Neurology”.

 

Sforaitul genereaza, inainte de toate, o proasta oxigenare a organismului in timpul somnului, inclusiv la nivelul creierului, fapt care favorizeaza aparitia problemelor cognitive. Insa aceasta chestiune nu este singurul motiv pentru care o persoana care sforaie ar trebuie sa caute tratament medical! Iata cinci riscuri de sanatate ale sforaitului!

 

 

Sforaitul si riscul de atac vascular-cerebral

Un studiu realizat de “Henry Ford Health System” arata o asociere directa intre sforaitul zgomotos si daunele aparute la nivelul arterial, care, pe termen lung, cresc semnificativ riscul de atac vascular-cerebral, dar si de infarct miocardic. Motivul? Sforaitul cauzeaza inflamatii si alte daune la nivelul arterelor!

 

 

 

Sforaitul si riscul de obezitate

Exista o stransa legatura intre sforait si obezitate, se arata intr-o cercetare efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago. Persoanele care sforaie au un somn calitativ prost, fapt care genereaza dezechilibre la nivel hormonal, mai exact in productia de leptina si grelina care controleaza pofta de mancare. Din acest motiv, persoanele care sforaie sunt predispuse la pofte necontrolate, fapt care creste semnificativ riscul ingrasarii pana la atingerea obezitatii.

 

 

 

Sforaitul si cancerul

Persoanele care sforaie, asadar sufera de sindromul de apnee in somn, prezinta un risc de cinci ori mai mare de a muri din cauza unei forme de cancer decat persoanele care nu sforaie, arata un studiu efectuat la Universitatea din Wisconsin. Problemele de respiratie genereaza schimbari la nivelul arterelor, al vaselor de sange care, au descoperit oamenii de stiinta, favorizeaza cresterea ritmului de dezvoltare haotica a celulelor, fapt care duce la aparitia cancerului.

 

 

Sforaitul si problemele de tensiune

Aproximativ 70% din oamenii care sufera de hipertensiune sufera totodata de sindromul de apnee in somn, asadar sforaie! Mai mult, sforaitul este unul dintre cele mai clare semnale ale tensiunii arteriale ridicate, dupa cum arata un studiu publicat in revista de specialitate “Journal of the American Medical Association”.

lyla.ro