Conform statisticii: 4 din 5 femei ocazional au probleme, care necesita atentie. Mai mult de jumatate din aceste femei asteapta sa treaca de la sine, insa uneori acest proces poate sa dureze mult sau, mai rau, se poate agrava, cauzand complicatii. Incidenta maxima a acestei afectiuni este intalnita in randul femeilor tinere, activ sexual.

 

 

Vaginita reprezinta un proces inflamator infectios sau neinfectios in vagin, ce se manifesta prin eliminari vaginale cu miros neplacut, mancarime, senzatie de usturime si iritatie locala, uscaciune vaginala, sangerari vaginale usoare, raporturi sexuale dureroase. Desi simptomele vaginitei se manifesta numai prin disconfort vaginal, unele femei nu acuza nici un simptom, iar barbatii pot prelua infectia fara a simti ceva.

 

 

Cauza de baza in aparitia acestei afectiuni consta in dezechilibrul florei vaginale, deoarece vaginul are o flora proprie cu rol protector impotriva agentilor nocivi. Flora vaginala este alcatuita predominant din lactobacili ce creeaza un mediu, impotriva multiplicarii bacteriilor periculoase. Factorii ce duc la dereglarea florei vaginale sanatoase sunt diversi, de aceea ii vom enumera pe cei mai frecventi: agenti infectiosi, antibioticele, citostaticele, anticonceptionalele orale, schimbarile hormonale in perioadele de pubertate, sarcina si menopauza, multipli parteneri sexuali, igiena incorecta, reactii la utilizarea unor anumite tipuri de sapun.                                                                                                                                     

 

Neglijarea procesului inflamator la nivel de vagin poate dezvolta boala inflamatorie pelvina, neoplazie de col, infertilitate, sterilitate. Diagnosticul vaginitei se stabileste in baza examenului ginecologic si microbiologic al secretiei vaginale. Tratamentul, de regula, este selectat de catre specialist, in functie de tipul infectiei, varsta pacientei, boli concomitente, etc. Dureaza de la 3 la 10 zile in mediu.   

 

 

Tratamentul consta in doua etape: eliminarea cauzei si refacerea echilibrului microflorei vaginale. Se aplica tratament local antibacterian sau antimicotic + tratament de restabilire a florei vaginale. In perioada de menopauza local se administreaza si estrogeni. In cazuri de vaginita pronuntata se indica si tratament antibacterian general, antimicotic, in dependenta de sensibilitatea agentului patogen. Important este de a trata boala, dar si de a normaliza fundalul hormonal si imun al organismului.

 

5 reguli care trebuie respectate, pentru a evita aparitia vaginitei:

 

- Nu folositi sapunuri obisnuite pentru zona intima, deoarece pot provoca iritatii locale;

 

- Nu acoperiti zona intima cu pantaloni exagerat de stransi, evitati lengeria din material sintetic;

 

- Schimbati absorbantele si tampoanele regulat;

 

- Igiena intima se face din fata in spate pentru a evita bacteriile daunatoare ale anusului sa ajunga in vagin;

 

- Evitati rapoarte sexuale neprotejate cu multipli parteneri sexuali.

 

 

Sfatul ginecologului, Cristina Grib, Centrul Medical PROMED:

 

- Tratamentul trebuie aplicat ambilor parteneri cu respectarea abstinentei sexuale pana la vindecare;

 

- Urmarea exacta a prescriptiei specialistului pentru a preveni orice pericol de revenire a infectiei;

 

- Dieta (se exclud alimentele sarate, picante, dulci, bauturile gazate, alcoolice);

 

- Efectuati consultatii ginecologice regulat, pentru a depista orice afectiune la timp, in asa mod patologia se va supune tratamentul mai usor si se vor evita complicatiile ulterioare. Aveti grija de sanatatea zonei intime!

*Acest articol este un produs comercial.

Perfecte