Astfel, 4 din 100 de femei cu varste intre 40 si 59 de ani au carenta de vitamina B12. Alimentatia vegetariana, anumite medicamente precum cele pentru diabet sau pentru arsurile stomacale, duc la deficienta de vitamina B12. Aceasta lipsa a vitaminei B12 duce la aparitia oboselii, vederea va fi incetosata, dar apar si alte simptome.

  

1. Oboseala. Este unul dintre simptomele lipsei de vitamina B12. Organismul are nevoie de vitamina aceasta deoarece il ajuta sa produca celule rosii. Celulele rosii au rolul de a transporta oxigenul in organism. Este bine de stiut faptul ca oboseala poate sa apara si din alte motive medicale. De aceea, daca persista, desi tu dormi suficient, este bine sa mergi la medic pentru a afla despre ce este vorba.

 

2. Simti ca nu ai putere. Orice lucru ai cara, chiar daca nu este greu, te oboseste si te face sa simti ca iti lipseste puterea? Asta se intampla deoarece muschii incep sa slabeasca. Fenomenul se produce pentru ca celulele rosii nu ii ofera corpului suficient oxigen.

 

3. Senzatii bizare. Printre ele se numara senzatia de electricitate in corp, senzatia ca ai ace in corp. Leziunile nervilor, aparute din cauza lipsei oxigenului sunt cele care duc la aparitia acestor senzatii.

 

4. Uiti anumite lucruri. Cand treci printr-o astfel de experienta, este bine sa iti faci analizele de sange. Nu intra in panica si nu te gandi la ce este mai grav, spre exemplu, dementa.


5. Ameteala. Daca in urma unor lucruri simple precum ridicatul de jos, aveti senzatia de ameteala, atunci poate fi un semn ca in corpul nu exista o cantitate suficienta de vitamina B12.

 

6. Piele palida. Daca in ultima perioada aspectul pielii tale s-a schimbat si a devenit palida, atunci poate fi un semn al deficientei de vitamina B12. in astfel de situatii, celulele rosii se rup din cauza ca sunt fragile. Astfel, se elibereaza bilirubina, responsabila pentru paloarea pielii.

 

7. Limba rosiatica. Cei carora le lipseste vitamina B12 nu mai au papile pe limba, mai ales in varful acesteia. Poate sa apara chiar si senzatia de arsura in partea din spate a limbii. si, pentru ca nu mai sunt papilele gustative, nu se mai simte gustul mancarii, ceea ce duce la pierderea unor kilograme.


8. Apar depresia si anxietatea. Lipsa acestei vitamine va duce la schimbarea dispozitiei. Astfel, aapar depresia si anxientatea. Motivul este acela ca vitamina in discutie are rolul de a ajuta eliberarea serotoninei si dopaminei.

 

9. Probleme la nivelul ochilor. Lipsa vitaminei B12 duce la aparitia leziunilor nervului optic. Vasele de sange de pe retina pot fi afectate. De aceea pot sa apara problemele de vedere, aceasta sa devina incetosata. Sensibilitatea la lumina este un alt simptom al carentei de vitamina B12, la fel si vederea dubla.

 

Sursa foto: Google.com

Teotrandafir.com