Exista diferite teorii cu privire la originea scrasnitului din dinti in somn. Expertii dentisti din intreaga lume cauta solutii pentru a ajuta copii si adultii in remedierea acestei probleme.

 

Efectele bruxism

 Mai intai de toate ne oprim asupra problemelor cauzate de bruxism.Ce probleme pot aparea in urma tocirii dintilor, in cazul in care nu acorde o atentie acestui aspect?Abraziunea crescuta a dintilor. Ca o consecinta apare sensibilitatea dentara, aparitia leziunilor cuneiforme, modificari ale tesuturilor moi invecinate.

 

Distrugerea lucrarilor protetice.

Sarcina masticatorie pe dintii cu bruxism este de 10 ori mai mare. Tulburari de somn - insomnie sau somn capricios. Bruxismul se refera nu numai la tulburari dentare, dar, de asemenea tulburarile somnului mai ales noaptea. Ca o consecinta este somnolenta in timpul zilei, incapacitatea de a se concentra asupra studiilor sau pentru activitatea lor, a scazut vigilenta, apare depresia.Migrenele si dureri de cap, dureri de gat, dureri articulare de origine necunoscuta. Durere la nivelul articulatiei temporomandibulare.

 

Cauzele bruxismului

Diverse teorii care explica aparitia tocirii dintilor, necesita participarea a diferiti specialisti: psihologi, neurologi, logopezi, otolaryngologists si stomatologi. Toti expertii sunt de acord ca bruxismul este cauzat de tot felul de motive, sau o combinatie a acestora.

 

Starea psihologica a persoanei.

  - Potrivit sustinatorilor teoriei psihologice, scrasnirea dintilor este raspunsul sistemului neuromuscular la stres si de suprasarcina. in limbajul psihologiei, un singur vis, dificultatile cu care se confrunta in viata, sau "retrairi" resentimente acumulate si furie. in acest caz, pentru tratamentul bruxismului este cel mai bine sa apeleze la un psiholog.

 

Starea sistemului nervos.

  - Tonifierea muschilor faciali datorate tulburarilor sistemului nervos poate deveni nu numai o cauza, scrasnirea dintilor dar de asemenea, dureri de cap, dureri la nivelul dintilor si a articulatiilor temporomandibulare.

 

Starea sistemului dentar al omului.

- Conform teoriei dentare, malocluzia cu ajutorul sistemului neuromuscular "impinge" frecarea maxilarului pentru a achilibra fortele dintre dinti. Cu toate acestea, sufera nu numai dintele malpozitionat si dinte-antagonist. Studii recente confirma faptul ca malocluzia nu este o sursa de bruxism, dar devine un fel de declansare pentru aceasta problema. in astfel de situatii, bruxism este tratat prin corectie ortodontica.

 

Starea omului din perspectiva osteopatiei.

- Anterior, se credea ca oasele craniului sunt labile doar la copiii de o anumita varsta. Studii recente sugereaza ca oasele craniene la adulti tot sunt mobile, avand intre 8-12cicluri/minut de contractie-expansiune. Osteopatii numesc aceste variatii "suflare de viata" si ritmul craniosacral. in cazul in care acest ritm este perturbat, atunci exista diverse boli, care sunt dificil de tratat prin medicina conventionala. Bruxismul, in acest caz, este o incercare a sistemului neuromuscular de a restabili ritmul propriu-zis. Prin blocarea insa, suturilor craniene de catre osteopatolog la copii poate provoca traume la nastere, travaliul obstructionat, cresterea anormala a dintilor, dentitiei mixte incorecte sau cu intarziere. La adulti acest blocaj poate fi provoca de catre protezele gresite efectuate, de exemplu, punti intr-o mare masura, in special combina dintii de jumatate din dreapta si din stanga a craniului.

 

Teoriile aparitiei bruxismului, care nu gasesc dovezi stiintifice sau sunt in curs de studiu si, prin urmare, nu este utilizat in tratamentul in clinica.


Incalcari ale respiratiei nazale, vegetatii adenoidale. Se crede ca, copilul toceste dintii in timpul noptii din cauza unei incalcari a respiratiei nazale. Unele studii au aratat ca prin indepartarea vegetatiilor adenoidale si normalizarea respiratie nazale putem a imbunatati situatia cu bruxism. In prezent, teoria este inca in stadiul de cercetare, mai degraba decat practica, astfel incat in clinici nu se aplica.

 

Reflux gastroesofagian

Cantitatea mica de continut gastric (alimente sau de acid) la nivelul gatului sau gurii. Ea nu duce la abrazarea dintilor pe timp de noapte, in ciuda avizului comun.

 

Produse alimentare gresite.

Un numar mare de dulciuri, bauturi racoritoare, gustari intre mese constant pot duce la aparitia cariilor dentare, dar nu si la aparitia si instalarea bruxismului.

 

Prezenta placii bacteriene. Aceasta este cea mai comuna opinie in legatura cu scrasnitul din dinti pe timp de noapte. Acest punct de vedere este eronat, este lipsita de orice baza stiintifica.

 

Scrasnirea dintilor

Cei mai multi profesionisti din diferite domenii ale medicinei cred ca bruxismul nu poate fi lasata fara o atentie, este necesar tratarea bruxismului, cu scopul de a reduce frecventa si severitatea manifestarilor sale, pentru a reduce forta contractiilor, etc. Tratamentul bruxismului la copii si adulti ar trebui sa cuprinda si pot combina urmatoarele activitati:

 

Gutiera de bruxism si alegerea corecta a periutei de dinti. Pentru a proteja dintii de la abraziune si articulatia temporomandibulare de suprasarcini, se confectioneaza gutiera de relaxare sau de bruxism personalizata pentru fiecare pacient in parte. Atunci cand se fabrica gutiere individuale medicul poate varia rigiditate, grosime, forma, ceea ce creste foarte mult eficacitatea tratamentului.

 

Ajutor psiholog in bruxism. Parintilor copiilor cu varsta sub 14 ani pot fi sfatuiti de catre terapeut sa consulte un psiholog pentru copii in cele mai multe cazuri, activitatea psihologului are drept scop de a reduce anxietatea si stresul, pentru a imbunatati atmosfera din familie, corectarea sarcinii copilului. Tratamentul insa se bazeaza pe metode de comunicare verbala.

 

Importanta medicului neurolog in bruxism. Aceasta ajuta sa faca fata cu sindromul de durere miofasciala folosind drajeuri moderne ( toxina botulinica de tip A). Folosirea toxinei botulinice in stomatologie ofera un rezultat pozitiv stabil, puteti ajunge rapid la relaxarea muschilor masticatori, si de a elimina efectele bruxismultui. Medicamentul poate fi administrat pana la 6 luni, dupa care durerea se poate opri complet si readministrarea toxinei botulinice tip A nu este necesara.

 

Este important ca neurologul sa coopereze impreuna cu medicul stomatolog pentru a diagnostica in mod corespunzator cauza scrasnirea dintilor sau dureri dentare.

 

Tratamentul stomatologic si ortodontic in bruxism

Consultatia la medicul stomatolog si ortodont sunt obligatorii, specialistii din domeniu pot repara leziunile dentare de cauza carioasa sau efectele secundare produse de bruxism cat si eventuaslele malpozitii dentare; malocluzii sau pot induce comportament de corectie in timp util. Costul este determinat in mod individual.

 

Tratamentul osteopathic pentru bruxism

 Osteopatologul trebuie sa ajusteze miscarea suturilor craniene, care normalizeaza tensiunea dura mater, care, la randul sau, duce la reducerea si disparitia simptomelor bruxismului.

 

In concluzie problemele de bruxism necesita cooperarea specialistilor din domeniul stomatologic si medical general pentru a oferi un tratamentul complex cu eficienta maxima. 

 

Sursa foto: Google.com

Ele.ro