“Ochii sunt singurul loc din corp unde se pot vedea un nerv, o artera, o vena, fara sa fie nevoie de nici o taietura, iar procesele pe care le remarcam analizand ochii se petrec probabil si in restul organismului”, explica Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la Universitatea din San Francisco.

 

Ochii galbeni

Bolile ficatului, inclusiv hepatita sau ciroza ofera ochilor o nuanta galbena din acumularea de bilirubina.

 

Ochii bulbucati (exoftalmici)

De multe ori doar o trasatura de familie, in unele cazuri ochii bulbucati reprezinta simptomele unei afectiuni tiroidiene.

 

Ochii rosii

Invelisul transparent al ochilor, numit conjunctiva, este hranit de vase de sange, care daca se sparg pot inunda albul ochiului (sclera). Hemoragia subconjunctivala ar putea fi generata de un impact fizic, dar si de o afectiune hematologica sau o hipertensiune arteriala severa.

 

De asemenea, mai pot fi semne ale iritatiilor sau inflamatii (durere in jurul ochilor, fotofobie- sensibilitate la lumina)

 

Inele brun-roscate pe cornee

Acumularea de cupru la nivelul ficatului sau creierului defineste boala erditara Wilson care se manifesta si prin inele brun-roscate pe cornee. Desi aparent inofensiva, netratata, boala Wilson poate fi fatala.

 

Pleoapele cazute

Ptoza, in termini medicali, pleopele cazute sunt semne ale imbatranirii. In unele situatii atentioneaza asupra unor tumori cerebrale sau afectiuni neuromusculare care se manifesta prin slabirea musculaturii.

 

Anomalii ale pupilei

Daca esti sanatos pupilele tale ar trebui sa aiba o forma simetrica si sa se micsoreze la lumina. Daca una dintre pupile este mai mare decat cealalta sau se micsoreaza mai putin sau mai incet, fenomenul poate indica anevrism cerebral, tumoare cerebrala sau la nivelul optic, accident vascular cerebral, scleroza multipla, sifilis.

 

Ingrosarea pleoapei

In foarte rare cazuri, ingrosarea pleoapei este un semn de neurofibromatoza, o boala ereditara acare poate da tumori la nivelul oricarui organ, inclusiv pe nervii oculari.


Ochii uscati

Principala cauza isi are originile in dereglarile hormonale din perioada menopauzei care afecteaza, printre altele, lubrifierea ochilor.

 

O alta cauza poate fi uscarea corneei din cauza clipirii insuficiente sau inchiderea necorespunzatoare a ochilor in timpul somnului.
 

acasatv.ro