Diversificarea timpurie se va face usor, pe etape, parintii observand orice detaliu! Atentie la urmatoarele lucruri nerecomandate:

 

 

 

 

 

 

 

 

Aportul crescut de proteine

 

Incepand cu luna a 5-a, se consuma de regula cantitatea dubla de proteine. Cercetarile in domeniul nutritiei arata ca un copil mic, intre 6 luni si 2 ani, consuma in medie 4-5 g de proteina pe kilogram/corp pe zi, recomandarea in sine este insa de 1,5 g pe kilogram/corp si pe zi. Laptele de vaca fiind un produs proteic, destul de des utilizat in terciuri, nu se regaseste in lista alimentelor recomandate copiilor pana la varsta de 1 an.

 

 

Consumul prematur de fainoase

 

Pana la 6 luni, pancreasul unui sugar nu are capacitatea de a fabrica enzima care descompune amidonul (amilaza digestiva). Deci, este o greseala sa i se dea copilului biscuiti, paine sau alte produse amidonoase.

 

 

Imposibilitatea de a digera fibrele

 

Bebelusul nu va putea digera fibrele cerealelor si ale vegetalelor inainte de 7-8 luni, pentru ca flora bacteriana este in proces de formare.

 

 

 

Fara zahar si alte dulciuri

Chiar daca aveti tentatia de a le servi inghetata topita, branzica glazurata, iaurt cu fructe, feriti-va de acest aliment nenutritiv si toxic.

 

 

 

 

 

 

 

Diversificarea alimentatiei la copii presupune: 

 

o faza de invatare, de descoperire, in care copilul mai mult  „va gusta” decat va manca

Sistemul digestiv al copiilor este foarte sensibil, de aceea e important sa nu se propuna decat un singur aliment o data. apoi, dupa 2-3 zile vom observa cum a fost asimilat, daca nu au fost efecte secundare. apoi reluam procedura. Daca, de exemplu, apare o eventuala manifestare alergica, va fi mai usor sa identificam alimentul corespunzator spre eliminarea temporara.

 

accentuarea initierii in gusturi, culori si consistenta 

 

 Acest proces nu trebuie grabit, deoarece in final s-ar putea sa ne alegem cu un refuz, dezgust si inhibitii din partea copilului care pot fi durabile. Printre altele, s-a remarcat faptul ca, cu cat diversificarea este mai timpurie, cu atat mai mare este riscul de alergie.alegerea cu grija a alimentelor

 

 

 

 

 

Despre acest subiect discutam in urmatorul articol. Si nu uitati: daca vreti copilul sa consume broccoli la 6 ani, lasati-l sa-l cunoasca pe la 6 luni.

 


Perfecte