Chiar daca nasterea prematura este inevitabila, orice zi petrecuta in plus in uterul mamei este importanta pentru dezvoltarea fatului, preintampinand aparitia problemelor medicale ulterioare.

 

Simptome de nastere prematura:

Cu cat viitoarea mama recunoaste din timp semnele unui travaliu prematur, cu atat medicii pot interveni si preveni nasterea prematura.

Astfel, principalele simptome sunt:

Contractii uterine la fiecare 10 minute.

Crampe in zona abdominala (asemanatoare celor de la menstruatie).

Presiune pelvina.

Secretii vaginale abundente (daca s-au rupt membranele) sau cu sange.

Dureri intense de spate

 

Cauzele si factorii de risc ai nasterii premature

Factorii de risc ai nasterii premature sunt numerosi si tin atat de starea de sanatate a mamei si a fatului, cat si de urgente medico-chirurgicale. 

 

Nasterea unui copil prematur la o sarcina anterioara 

Probleme la nivelul colului uterin, placentei sau uterului 

Infectii la nivelul tractului genital 

Boli cronice – hipertensiune si diabet 

Anemie 

Varsta foarte tanara sau avansata (mai mica de 20 de ani sau dupa 35) 

Sarcina multipla 

Stres si probleme emotionale 

Vatamare fizica 

Traumatisme 

Malformatii genetice sau congenitale ale fatului 

Placenta praevia Ruperea membranelor 

Fumatul, consumul de alcool si droguri 

Greutate mai mica decat normal inainte de sarcina sau greutate peste normal 

Dezlipirea de placenta este o urgenta medicala

 

Complicatiile travaliului si al nasterii premature

Complicatiile travaliului si al nasterii premature pot fi atat pentru mame, cat si pentru copil. Astfel, pentru mame, travaliul prematur este asemeni celui normal, dar folosirea unor tratamente pentru amanarea sau intarzierea travaliului implica niste riscuri: acumularea de lichid in plamani, stare accentuata de oboseala si slabiciune musculara, palpitatii, modificarea nivelului de zahar din sange, dureri de cap, ameteala, stari de greata.

 

Pentru copil, complicatiile nasterii premature pot include dificultati de respiratie, apnee, sangerari la nivelul creierului, acumulari de lichid in creier, probleme neurologice, tulburari gastrointestinale si de vedere, intarzieri in dezvoltarea ulterioara, probleme ale auzului.

 

Uneori, din motive medicale, copilul trebuie sa se nasca prematur, astfel ca travaliul va fi indus sau este nevoie de operatie cezariana. Medicul decide nasterea prematura atunci cand copilul are o malformatie sau cand nu creste asa cum ar trebui sau atunci cand mama prezinta o afectiune care ar putea pune in pericol viata copilului, a suferit un traumatism abdominal sau sufera de preeclampsie.

 

Dupa nasterea prematura

Dupa nasterea prematura, copilul nu va avea nevoie de tratament specializat daca s-a nascut intre saptamanile 34 si 36.Daca nasterea a avut loc intre 32 si 33 de saptamani, copilul are nevoie de ingrijire specializata, deoarece ar putea avea probleme de respiratie, alimentatie sau vreo infectie.

 

Nasterea intre saptamanile 28 si 31 implica ingrijiri specializate pentru cel mic in unitati deterapie intensiva neonatala, deoarece prezinta risc moderat de hipotermie, hipoglicemie sau infectii.Sub 27 de saptamani, copilul are un risc crescut de hipotermie, hipoglicemie, hipotensiune arteriala si infectii, are nevoie de suport respirator.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro