In functie de spital, procentul nasterilor prin cezariana oscileaza, in Romania, intre 20 si 80, chiar 90 la suta. Pe de-o parte, fenomenul se explica prin frica femeilor de durerile nasterii si de eventuala jena pe care o implica nasterea naturala, la care se adauga si dorinta viitoarelor mame de a alege cum sa-si aduca pe lume bebelusii, dupa ce in zecii de ani de comunism aceasta libertate le era interzisa femeilor. Pe de alta parte, insa, un rol important in alegerea acestei optiuni ii au medicii obstetricieni, care sustin - in numar tot mai mare - ca nasterea prin cezariana implica riscuri mai mici, atat pentru mama, cat si pentru bebelus, in comparatie cu nasterea naturala

 

Cu toate acestea, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii cer limitarea cezarienelor la 10 – 15% din totalul nasterilor, interventia chirugicala fiind vazuta de acestia strict ca o optiune in caz de urgenta sau atunci cand problemele medicale ale mamei sau ale fatului impun acest lucru.

 

 

 

Avantaje cezariana

 

„Nasterea pe cale naturala este fiziologica si reprezinta si o implinire a mamei. Relatia afectiva este mai buna, fatul este pus imediat pe pieptul mamei. Alaptarea este mai precoce. Mobilizarea este mai buna - in strainatate, mamele se plimba la sase ore post-partum. Trecerea bebelusului prin vagin ajuta la expulzarea lichidelor din plamanii lui", enumera medicul avantajele nasterii pe cale naturala atat pentru mama, cat si pentru bebelus. In plus, o nastere naturala nu presupune taieturi in peretele uterin, ceea ce face ca in cazul unor sarcini ulterioare riscurile sa fie mai mici decat in cazul unei a doua sau a treia cezariene. In ceea ce il priveste pe bebelus, medicul spune ca, la cezariana, micutul nu risca sa aiba probleme neurologice sau sa-si rupa oase. Pentru ca nu mai parcurge tot traseul prin vagin, bebelusul nu risca sa ia nici o posibila infectie de la mama si nu este foarte obosit. In plus, imediat dupa nastere, bebelusul are pielea roz si craniul nu ii este usor deformat ca in cazul unei nasteri naturale. Pentru mama, o nastere prin cezariana nu presupune manevre si situatii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile. Poate cel mai important este, insa, ca in timpul cezarienei nu se simt durerile travaliului si nu se suporta durerea epiziotomiei. Un avantaj deloc de neglijat este reluarea mai precoce a vietii sexuale, comparativ cu nasterea naturala, cand durerile cauzate de epiziotomie ori de rupturile vaginale amana mult momentul reluarii contactelor sexuale.

 

 

 

Dezavantaje cezariana

 

Daca apar complicatii, sechelele pe care le lasa o nastere naturala pot fi mult mai serioase decat in cazul operatiei cezariene. Spre exemplu, cicatricile ce pot aparea in zona vaginala pot compromite definitiv viata sexuala a femeii respective. Principala sursa de riscuri in cezariana este reprezentata de anestezie.  „De la o reactie meningeala, pana la meningita. Cefaleea post-rahi-anestezie, care este intr-un procent destul de mare, de 2 - 5 la suta, pot exista reactii alergice la drogurile din anestezic, pot exista paralizii dupa rahi-anestezie, poate exista chiar stop cardio-respirator. Pot exista si riscuri legate de actul operator - lezari ale vezicii urinare, ale organelor abdominale, leziuni parietale si altele", explica medicul. Urmeaza, apoi, riscurile post-operative, cum sunt tromboflebitele, riscuri de infectii, desfacerea plagii operatorii, riscul infectiilor urinare de la sonda de urina care se tine cam 24-36 de ore. In unele cazuri lactatia porneste putin mai greu, dar aceasta nu este o regula.

 

 

 

Sursa foto: google.com

A1.ro