Pielea se regenereaza continuu pe parcursul vietii, un proces care incetineste insa odata cu varsta. Pe langa protectia corpului, pielea are si functia de a ajuta la reglarea temperaturii acestuia. Cand vasele de sange de la suprafata pielii se dilata, se pierde mai multa caldura, iar cand vasele de sange se contracta, caldura corpului se conserva.

 

Pielea contine si multiple terminatii nervoase senzoriale, care pot detecta atingerile usoare, presiunea prelungita, raceala, caldura sau durerea. Cand tesutul este afectat sau ranit sunt stimulati receptorii durerii, care elibereaza substante chimice ce determina iritarea si inflamarea pielii. 

 

Este bine sa luam in serios orice semnal pe care ni-l transmite pielea. Daca nu este vorba de o taietura usoara sau de cosuri superficiale, o consultatie la medicul dermatolog este intotdeauna utila, pentru ca tratamentul e specific fiecarei boli in parte. 

 

 

Arsurile, cicatricile si crapaturile


Arsurile


Pielea incalzita la mai mult de 49 °C se va arde. Arsurile sunt clasificate astfel: de gradul 1, de gradul 2 si 3, ultima fiind cea mai serioasa. Cele de gradul 2 sau 3 afecteaza peste 10% din suprafata corpului, iar efectul poate fi socul clinic, cu pulsul crescut si tensiunea scazuta.
Arsurile pot aparea si in urma contactului cu chimicalele sau curentul electric. Cu exceptia arsurilor superficiale, toate arsurile trebuie vazute de medic.

 

 

 

 


Cicatricile cheloide

 


O cicatrice cheloida este o zona de tesut tare de pe o cicatrice, care se formeaza din cauza unei productii excesive de colagen de catre pielea ranita. Se recomanda vizita la dermatolog.

 


Crapaturile

 


Spalatul frecvent cu sapun si contactul cu chimicalele din unele produse de curatenie pot afecta stratul cornos exterior al pielii, provocand craparea excesiva a acesteia. Pentru a calma pielea crapata a mainilor, usuca-le cu grija si foloseste o crema de maini fara parfum.
Cand speli vase sau haine sau cand utilizezi chimicale sau inalbitori, e bine sa folosesti manusi de protectie. Daca ai luat toate aceste masuri, dar pielea ramane in continuare crapata, atunci e cazul sa consulti urgent un dermatolog.

 

 

Bolile inflamatoare 

 


 Bolile inflamatoare ale pielii provoaca  de obicei roseata, umflaturi, mancarimi. Iata cateva dintre ele:

 


Dermatita – termenul cuprinde mai multe feluri de iritatii ale pielii, provocate uneori de alergii

 

 

 

 

Eczeme – piele cu cruste solzoase, mancarime si posibile basici

 

 

 

Sursa foto: google.com

 click.ro/