Haideti sa facem regula in Angini!

O clasificare:

1. Angina micotica (candida): depuneri albe, fara febra.

2. Angina virala: gat rosu fara depuneri si febra 37-40°C. Poate fi cu vizicule cu lichid sau afte, preponderent pe cerul gurii, pe o parte si alta de ovula (omulet) - Herpangina sau Angina herpetica.

3. Angina mixta (virala + micotica): gat rosu cu depuneri albe si febra 37-39°C.

4. Angina bacteriana: gat rosu cu depuneri alb-galbui sau albe, febra, deobicei febra 39-40°C. Remarca: Copilul pana la 1 an nu face angina bacteriana!

 

 

 

 

Acum apare intrebarea: cum tratam?

 

1. Angina micotica - nu necesita tratament, deobicei depunerile dispar in 1-2 saptamani, daca nu dispar, antimicotice (ex. Fluconazol).

 

2. Angina virala - tratament simptomatic: scadem febra si multe lichide + stropim in gat doar in febra >39°C si doar la copilul mai mare de 1 an.

 

3. Angina mixta - ca la Angina micotica si cea virala.

 

4. Angina bacteriana - necesita tratament cu antibiotic doar in cazul in care este cauzata de streptococ (Beta-hemolitic). In acest caz se da testul rapid la streptococ, inclusiv si pentru a face diferenta dintre Angina mixta si bacteriana. Daca testul este pozitiv se da antibiotic, in cazul in care iese negativ, se asteapta a 4-a zi, cand febra trebuie sa cedeze, in caz contrar (febra se mentine inalta si in a 4-a zi) se da antibiotic (intodeauna se incepe cu Augumentin).

 

 

 

 

Remarca: Noi toti suntem purtatori de bacterii in gat, se trateaza doar atunci cand este angina! Dupa tratament bacteriile oricum o sa ramana.

 

Perfecte