¨Copilul, in primul an de gradinita intra intr-o colectivitate, astfel incepe sa raceasca mai des. Cu fiecare raceala isi face anticorpi fata de acei virusi din cauza carora a racit, astfel isi formeaza imunitatea! Pentru mamicile cu 2 copii, unul de gradinita si altul micut, nu va intristati. Daca asta mic va raci mai des in primul an de viata din cauza celui mai mare, pai sa stiti ca celui mic ii va fi mai usor in primul an de gradinita! El deja va cunoaste virusii de la gradinita!

 

Deci bucurati-va ca raceste, astfel isi face imunitate!

 

 

 

 

 

Si aici apar multe intrebari:

 

1. Cat timp il tinem acasa dupa raceala?

Atit timp cat copilul nu este cu febra, deja el poate fi dus la gradinita! Chiar daca mai tuseste (si voi foarte bine stiti: Tusa netratata trece intr-o luna, tratata in 2-3 saptamani) sau are muci (daca sunt verzi – tratati-i si apoi mergeti la gradinita).

 

2. Ducem sau nu copilul la gradinita daca acolo sunt copii care tusesc sau au muci?

Duceti-i! De ce? Dar de ce nu? Sa nu raceasca din nou? Oricum va raci, vor fi sau nu vor fi copii cu muci sau cu tusa. Asa-i primul an de gradinita!

In general copiii daca nu mai fac febra, nu sunt contagiosi (cu mici exceptii). De ce oricum racesc chiar daca ceilalti copii care sunt acolo au tusa/muci, dar nu sunt contagiosi? Deoarece asa este primul an de gradinita cind copilul face cunostinta cu virusi noi, iar acelasi lucru nu se intimpla in anul 2-3, cu toate ca conditiile sunt aceleasi.

 

Un lucru este cert si trebuie sa-l intelegeti:

 

1. Cu cat mai des o sa raceasca in primul an de gradinita, cu atit mai rar vor raci in al doilea an!

2. Sa stiti ca copii pot raci si acasa daca sunt factori favorabili pentru asta, deoarece virusi avem peste tot.

Deci copiii racesc, fie intrand in contact cu alti copii/maturi bolnavi (febrili), fie sub actiunea factorilor favorizanti infectiilor virale.

 

Ce inseamna factori favorabili? O supraraceala locala (a stat in curent, a baut apa rece, etc.) sau supraraceala generala (a stat mult timp in frig sau sub ploaie, etc.) care favorizeaza 'agatarea' virusului.

 

 

 

 

Si aici se incepe un alt capitol al postarii mele:

Multe mame, mai ales acelea care sunt de peste hotarele RM, o sa-mi sara in cap la partea cu factorii favorizanti (curent si apa rece). Ca la noi, in SUA, Canada, Irlanda, etc, nu este asa, ca copiii in sorti scurti si in maiou cu mineca scurta alearga toamna pe afara, se scalda in havuzuri dezbracati, stau in curent si nu patesc nimic.

 

Da! Sunt de acord, dar, asta-i acolo la voi, la noi e altfel. La voi copiii racesc si se trateaza simptomatic, mamele nu fug la fiecare muc si tusa la doctor sau la spital, la voi copiii in asa mod se calesc, nu primesc AB la orice muc sau tusa, au o imunitate buna, tusesc si nu primesc nimic, au muci verzi pina la genunchi si merg la gradinita.

 

LA VOI, VIRUSII SA TEM DE COPII. DAR LA NOI COPII (PARINTII) SE TEM DE VIRUSI!

LA VOI, COPILUL ESTE MAI PUTERNIC DE LA VIRUS LA VIRUS!

LA NOI, VIRUSUL DEVINE MAI PUTERNIC DE LA COPIL LA COPIL!

De aceea pe copiii vostri curentul si apa rece nu-i ia, iar pe ai nostri, slabiti de atitea AB, ii ia orice adiere de vint!

LA NOI VIRUSII IS CA CIUPERCILE DUPA CERNOBIL, MARI SI CARNOSI!

 

P.S.: I-am permis lui Petrica al meu sa umble dezbracat si descult prin casa (noi neavand covoare), in perioada rece a anului. Dupa 1 an, ii dadeam inghetata din a 4-a zi de angina, i-am dat sa bea Cola cand a facut enteroviroza, iar acum cand raceste (foarte rar se intimpla) nu-i facem nimic. (Nu zic ca asa ar trebui sa faca fiecare parinte, dar asa am facut noi)!¨.

 

Sursa foto: facebook.com

Perfecte