De ce uleiul de masline?


Grasimile, demonul omului modern. Grasimile hidrogenizate, dezodorizate, inalbite, rafinate si prelucrate la temperaturi inalte. Margarina, uleiul de palmier, grasimile din gustarile rapide si cele prajite in exces de ulei. Ele, cele absolut daunatoare ne urmaresc pretutindeni. In orice market, restaurant sau cafenea.

 

In schimb, cele ce ne aduc beneficii, asteapta sa fie culese de pe raft si savurate in toate culorile. Uleiurile vegetale, lactatele integrale, ouale, nucile si semintele, pestele si ciocolata veritabila.

 

Dar regele este el, uleiul de masline. Aliment omniprezent in dieta Mediteraneeana, dieta celor mai sanatosi oameni de pe Planeta. Extra-virgin, presat la rece. Ceea ce semnifica un produs absolut natural, fara utilizarea substantelor chimice pentru extractie si dilutie. Cel ce nu a fost diluat cu uleiurile mai ieftine si etichetat drept “ extra- virgin ”.

 

 

 

Anume acest ulei are un sir de beneficii demonstrate stiintific precum :

-         Proprietati antiinflamatoare, generate de acidul oleic si antioxidantul natural- oleocantal

-         Ajutor in lupta cu Maladiile Cardiovasculare-prin micsorarea nivelului de colesterol, a Tensiunii Arteriale, si a coagularii sangelui

-         Ajutor in lupta cu cancerul la nivel molecular. Datorita acelorasi antioxidanti. La fel ca si la adeptii Dietei Mediteraneene.

 

 

Pe langa beneficiile demonstrate stiintific, avem parte si de un bonus- gustul si aroma irepetabile ale acestui ulei. Dar nu fiecare ulei, pe care il gasim pe raft se poate alinea la aceste beneficii. Dar unele criterii ne pot aduce la produsul potrivit:

 

Etichetarea. Produsul veritabil, extra-virgin va avea aceasta marca pe eticheta. Cautati certificarea “ California Olive Oil Council. Certified Extra Virgin “.

 

Ambalarea. Alege produsul in sticla intunecata. Uleiul extra-virgin este sensibil la razele solare intense si poate devein ranced, daca nu este ambalat corespunzator.
 

 

Data fabricarii. Termenul de utilizare a uleiului extra- virgin este de doi ani. Produsul trecut de acest termen nu mai are nici o valoare
 

 

Pretul. Nu te astepta la un pret mic pentru un produs atat de valoros. Fii gata pentru beneficiile, pe care urmeaza sa le primesti.
 

 

Simturile. Proband uleiul de masline la miros sau gust, simturile ar trebui sa denote maslinele in el si atat.  Nimic ranced, mucegait, gras sau remanent. Gustul- de la amarui, pentru recolta timpurie pana la dulciu, pentru recolta tarzie. In acest caz, descrierea de pe ambalaj te va ajuta.

 



 

Acum, ca esti de acord sa il utilizezi, asta nu e tot. Prajind in el carnea, cartofii sau ouale nu vei primi nici un beneficiu. De fapt, vei distruge toate substantele active, pe care le-am mentionat si vei primi si o doza buna de radicali liberi. Chiar daca e mai stabil dacat uleiul de floarea soarelui, uleiul extravirgin de masline nu o merita.

 

 

Utilizeaza-l la rece si savureaza intregul spectru de beneficii.

Fii atent la alegerea ta!

 

Maria- Victoria Racu,

Medic nutritionist, Fundatia Bitonic

 

https://www.facebook.com/fundatiabitonic/

https://www.fundatia.bitonic.md

 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte