Doctorul Alina Suru, Romania, sustine ca acest subiect ramane unul controversat, iar asta pentru ca dovezile deja existente sunt neconcludente. 

 

In majoriratatea spray-urilor, stick-urilor si roll on-urilor de pe piata sunt folosite saruri de aluminiu ca antiperspirant inca din anul 1903. Chiar daca reprezinta cel mai eficient antiperspirant existent, la o simpla cautare pe Google descoperim numerose avertismente legate de sarurile de aluminiu din compozitii si riscurile dezoltarii unei boli, printre care este mentionat si cancerul la san.

 

 

„Sarurile de aluminiu sunt ingrediente active folosite in antiperspirante si actioneaza prin blocarea glandelor de transpiratie de sub brat. Astfel, ele impiedica transpiratia sa ajunga pe suprafata pielii si reduc mediul umed in care se inmultesc bacteriile ce favorizeaza aparitia mirosurilor. Desi eficacitatea acestor produse este clara si niciun studiu nu a demonstrat o legatura de cauzalitate directa intre ele si cancerul de san, in continuare, utilizarea sarurilor de aluminiu in produsele cosmetice si de ingrijire, ramane un subiect larg dezbatut”, spune specialistul. „Important este sa facem diferenta intre deodorante si antiperspirante , care reprezinta doua produse diferite: primele au rolul doar de a reduce mirosul corpului si nu contin saruri de aluminiu, ci doar parfum si compusi antibacterieni, in vreme ce antiperspirantele sunt menite sa reduca transpiratia”, a completat specialistul dermatolog.

 

 

Potrivit unor studii, majoritatea cancerelor de san se dezvolta in partea superioara a acestuia, zona apropiata de axila, unde sunt aplicate antiperspirantele. Astfel, substantele chimice din antiperspirante, inclusiv sarurile de aluminiu, sunt absorbite in organism cu usurinta, mai ales atunci cand pielea este proaspat epilata. Ele interactioneaza cu ADN-ul si pot produce atat modificari cancerigene in celule, cat si interfereaza cu estrogenul, hormonul feminin care ajuta la cresterea celulelor asociate cancerului mamar.

 

 

Chiar daca nu iti doresti sa renunti la antiperspirante, poti opta pentru diminuarea expunerii prin folosirea unor produse cu o concentratie mica de aluminiu sau a altor metode care ajuta la diminuarea transpiratiei, precum toxina botulinica, iontoforeza etc. Pe piata exista numeroase produse fara aluminiu si, sa nu uitam ca acest ingredient se gaseste si in alimente, ambalaje, medicamente, conservanti alimentari sau cosmetice.

 

 

 Sursa foto: Google.com 

Perfecte