Din nefericire, acesta nu este doar un scenariu fictional. In general exista semne neasteptate de infarct la femei, iar acestea sunt diferite de unele semne ale unui infarct la barbati. Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences indica faptul ca femeile au mai multe sanse de a supravietui unui infarct atunci cand sunt tratate de o femeie, care are mai multe sanse sa recunoasca simptomele unui infarct.

 

 

Este un moment ideal pentru educatia in legatura cu acele semne ale unui infarct pe care doar femeile le experimenteaza, astfel incat, daca ti se intampla, sa poti apela la un medic. Dureri ale pieptului, traspiratii reci, ameteala, durere in partea de sus a corpului, respiratie sacadata si greata sunt genul de simptome pe care le poti asocia cu infarctul la femei si la barbati. Pentru femei este posbil ca niciuna sa nu se intample, sustin unii medici.

 

 

Centrul american de preventie a bolilor a mentionat faptul ca bolile de inima sunt cauza principala a decesurilor la femeile de peste 35 de ani si mai in varsta, din Statele Unite. Daca nu esti sigura la ce semne sa fii atenta, exista unele simptome neasteptate la femei. Deoarece, cu cat stii mai multe, cu atat ai mai multe sanse sa supravietuiesti sau sa ajuti pe cineva sa supravietuiasca unui infarct. Iata 7 semne ale unui infarct, pe care toate femeile ar trebui sa le cunoasca:

 

1. Inclestarea maxilarului

 

Deoarece femeile experimenteaza simptome diferite decat barbatii, profesionistii le inlatura in general grijile. Daca simti vreodata durere, disconfort sau o inclestare a maxilarului si nu ai o problema medicala care sa justifice durerea, acesta poate sa fie un semn de infarct. Daca ti se intampla, mergi direct la spital.

 

 

2. Durere abdominala

 

Identificarea semnalelor unui infarct la femei poate fi complicata, deoarece multe dintre simptome sunt asociate in general cu alti factori. Totusi, conform American Heart Association, daca ai simptome care nu iti sunt famliare, precum o durere abominala brusca, acompaniata de ameteala si de probleme respiratorii, trebuie sa mergi la un doctor cat mai repede.

 

 

3. Durere sau presiune in partea superioara a corpului

 

Daca ai experimentat dureri in partea superioara sau presiune in spate, acest lucru ar putea sa nu fie de la un muschi intins – mai ales daca te simti ametita sau respiri greu. Doctorul Nieca Goldberg sustine ca unele femei care au un infarct simt o durere in partea de sus a spatelui care se simte ca o funie infasurata in jurul lor. Daca nu ai un motiv pentru care sa simti aceasta durere (precum o rana sau o lovitura), trebuie sa vezi un doctor cat mai repede.

 

 

4. Oboseala extrema

 

Infarcturile la femei sunt uneori un ucigas silentios, deoarece unele femei nu au deloc simptome. Poti avea un preinfarct si sa realizezi acest lucru mult mai tarziu. Deborah Ekery, cardiologist la spitalul de Cardiologie din Austin, Texas, a spus ca vede adesea femei care se plang de oboseala extrema si mai tarziu iese la iveala faptul ca acestea au avut un infarct de care nu au fost constiente. Daca te simti brusc obosita atunci cand faci activitati simple, atunci ar trebui sa faci un control medical.

 

 

5. Greata, ameteala si transpiratie

 

Deoarece unele dintre simptomele unui atac de inima la femei – precum transpiratie rece, ameteala si greata – mimeaza o problema stomacala, s-ar putea sa nu realizezi ca simptomele provin de la un infarct. Daca aceste simptome survin brusc si nu au ca si cauza un virus sau o intoxicatie alimentara, ar putea sa semnalizeze un infarct.

 

 

6. O senzatie de strangere in piept

 

Desi nu toate femeile simt o durere in piept inainte de un infarct, daca simti o durere in piept care pare a fi inima ta, sau daca simti ca pieptul tau se strange, trebuie sa vezi un medic.

 

 

7. Simptome prelungite

 

Daca ai avut unul dintre aceste simptome pentru o perioada mai lunga de timp, este important sa vezi imediat un doctor. Intr-un studiu al Scolii Medicale de la Harvard efectuat pe 500 de persoane care au suferit un infarct, 95% din ele au avut simptome care au persistat inainte ca ele sa faca un infarct. Mai mult, femeile tinere sunt in general diagnosticate gresit, deoarece infarcturile nu sunt primul lucru care vine in minte doctorilor pentru femei de 20 sau 30 de ani.

 

 

Daca istoricul tau medical arata prezenta unor boli cardiace in familie, sau daca ai simptome care persista si nu au o explicatie, trebuie sa efectuezi un control medical cat mai repede. In timp ce un infarct pare un lucru care nu ti se poate intampla acum, daca simti vreunul din simptome, ai incredere in intuitia ta. Daca nu te simti bine, identificarea unui infarct din timp iti poate salva viata.

 

 

Sursa foto: Google.com

Elle.ro