Medicul urolog Mircea Merticariu explica cum se poate manifesta boala si de ce e important sa o tratam dupa primele simptome.

infectia urinara este raspunsul inflamator al epiteliului urinar in cazul dobandirii unui germene patogen.

 

Cele mai frecvente bacterii implicate in infectiile urinare sunt: Escherichia Coli (responsabila de 85% dintre infectiile urinare), Klebsiella, Proteus si stafilococul saprophyticus.

 

Tratate necorespunzator, infectiile urinare pot duce la probleme grave de sanatate.


Principalele cauze ale infectiei de tract urinar:

Cauzele favorizante pentru dezvoltarea infectiei de tract urinar la femei sunt diferite, cele mai intalnite fiind:

Antomia aparatului genital feminin: uretra la femei este mai scurta, ceea ce scurteaza distanta dintre mediul extern si vezica urinara, facilitand patrunderea bacteriilor. De asemenea, localizarea uretrei este in proximitatea anusului si a vaginului, ceea ce permite contaminarea cu bacterii de la acest nivel.

 

Activitatea sexuala: femeile active sexual sunt mai predispuse sa dezvolte infectii urinare, deoarece contactul sexual poate facilita contaminarea uretrei cu bacterii. Mai pot contribui ca si factori de risc contactul sexual cu un partener nou sau folosirea de anumite metode contraceptive (diafragma, spermicide).

 

Menopauza: implica reducerea secretiei de estrogen de catre ovare. La nivelul epiteliului vaginal, estrogenul are rolul de a prolifera dezvoltarea lactobacililor si reducerea implicita a ph-ului vaginal, ceea ce actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor.

De asemenea, estrogenii mentin tonusul musculaturii pelvine, care impiedica aparitia prolapsului genital, ce poate favoriza infectia tractului urinar. Odata instalata menopauza, aceste mecanisme de aparare sunt compromise, asa ca apare un un risc mai mare in dobandirea unei infectii de tract urinar.

 

Simptomele infectiilor urinare

 In ceea ce priveste infectiile urinare joase, respectiv cistita sau infectiile vezicii urinare, exista o serie de simptome care ar trebui sa ridice suspiciuni si sa indrepte pacienta catre medic. Ele se pot manifesta astfel: 

 

Disuria (dificultate la urinare);

Usturimi sau dureri mictionale (durere la urinare);

Imperiozitatea mictionala (nevoia urgenta de a urina);

Urinari frecvente;

Hematurie (prezenta sangelui in urina), care poate aparea in cazul cistitei hemoragice;

 

In cazul in care nu se urmeaza un tratament corespunzator, infectiile urinare pot ascensiona la nivelul epiteliului urinar si se pot complica prin aparitia pielonefritei (infectie la nivelul rinichilor).

 

Simptomele asociate cu aceasta afectiune :

Durere la nivelul unghiului costo-vertebral

Febra(peste 38 grade Celsius)

Frisoane

Stare de rau

Lipsa poftei de mancare

Mai rar, greturi si varsaturi.

 

De cele mai multe ori, femeile sesizeaza primele simptome in concediu, dar ignora aceste neplaceri. Intre timp, fara un tratament, simptomele se intensifica si pacientele decid sa se trateze ,,dupa ureche” sau la sfatul membrilor familiei, prietenelor sau consultand internetul. Folosesc antiseptice, antiinflamatorii, si chiar antibiotice, dar, de cele mai multe ori, total nepotrivite pentru afectiunea respectiva.

 

Odata cu intoarcerea din concediu, pacienta continua sa ignore simptomele si ajunge la medic, dar dupa cateva saptamani de la debutul simptomelor, cand infectia urinara ,,simpla’’ s-a complicat. aceste afectiuni sunt de evitat, deoarece tratamentul lor este unul complex, iar complicatiile asociate lor pot duce la spitalizare, la efectuarea unor interventii chirurgicale si, in cazuri severe, chiar si la extirparea unor organe, cum ar fi nefrectomia (extirparea rinichiului) in cazuri de infectii renale severe.

 

Diagnosticul infectiilor urinare

Diagnosticul implica efectuarea examenului clinic de catre specialist, apoi efectuarea unor analize medicale specifice, respectiv sumarul de urina, urocultura, analize de sange etc.

Atunci cand medicul specialist considera ca este necesar, se pot efectua si analize imagistice: ecografie de aparat urinar, examen computer-tomograf etc.

 

Din momentul in care aceste simptome apar, trebuie sa ne prezentam de urgenta la medicul urolog pentru diagnostic si tratament. incercarea unor tratamente naturiste nu va face decat sa agraveze afectiunea, care este, de fapt, usor tratabila.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro