Cel mai important lucru in acest caz este sa nu se faca nici un fel de tratament dupa ureche, ci numai la recomandarea medicului ginecolog, pentru ca exista riscul de a face mai mult rau decat bine.

 

Cele mai periculoase infectii pentru o femeie gravida sunt cele din profilul TORCH (toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes simplex). Cele mai bune masuri pentru a ne feri de infectii pe timpul sarcinii sunt evitarea spatiilor inchise, aglomerate si respectarea normelor de igiena. Si vorbim despre igiena in zona genitala, dar si despre igiena alimentara – e mai important ca niciodata ca femeia gravida sa aiba grija ca mancarea sa fie bine gatita si din sursa sigura.

 

Infectii la care sunt predispuse femeile gravide:


Banala raceala

Este tot o infectie, chiar daca in cele mai multe dintre cazuri vorbim despre una virala. Se trateaza simplu, atat raceala, cat si gripa, mai ales printr-un aport marit de lichide, repaos in timpul manifestarii simptomelor. Chiar daca este o infectie usoara, nici macar aceasta nu trebuie tratata fara a semnala medicului cele intamplate. In timpul sarcinii, nu se ia nici un fel de medicatie fara prescpriptia medicului, nici macar cele care va par inofensive.

 

Infectiile urinare

Sunt foarte frecvente in timpul sarcinii, de la cele usoare, care pot fi tratate acasa fara probleme, pana la cele care necesita spitalizare si tratament perfuzabil. De cele mai mult ori, se manifesta prin usturime si mancarime la urinare.

Analizele pentru urina sunt incluse in screeningul de baza in cele trei trimestre, dar daca observati orice simptome deranjante este mai bine sa spuneti medicului cat mai repede, pentru ca este mai simplu sa fie tratate in faza incipienta, prin administrarea de antibiotice la recomandarea medicului, care sa nu dauneze in nici un fel sarcinii.

 

Candida

Este o alta infectie cu care multe gravide se confrunta in timpul sarcinii, tocmai din pricina slabirii sistemului imunitar.  Cele mai frecvente simptome ale infectarii cu candida sunt scurgerile vaginale anormale (consistenta, miros, culoare). Daca la analizele de secretie s-a stabilit ca aveti asa ceva, nu trebuie sa va ingrijorati, candida se trateaza in timpul celor 9 luni de sarcina, fara ca fatul sa fie afectat in vreun fel.

 

Infectiile transmise pe cale sexuala

Infectia cu chlamydia si cea cu gonoreea fac parte din aceasta categorie.

Chlamydia este una dintre cauzele cele mai des intalnite in aparitia sarcinii extrauterine.

Gonoreea poate determina si nasterea prematura, ruperea membranelor inainte de termen, infectii ale sacului si lichidului amniotic, si multe alte probleme.

Ele pot trece la fat in timpul nasterii, dar la fel de bine ambele infectii pot fi tinute sub control in timpul sarcinii, cu tratamentul potrivit indicat de medicul ginecolog.

 

O alta infectie transmisa pe cale sexuala este HIV-ul. Acest lucru se intampla mai cu seama atunci cand este vorba despre parteneri multiplii pe parcursul sarcinii, dar nu numai. De aceea, analiza de depistare HIV este printre cele recomandate de medic inca din primul trimestru de sarcina.

 

Infectiile TORCH

Sunt cele mai periculoase in sarcina, pentru ca pun in pericol chiar viata fatului. Din aceasta categorie fac parte toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirusul si herpesul simplex. in aceste cazuri, nu exista tratamente de vindecare in timpul sarcinii, se incearca doar ameliorarea efectelor asupra bebelusului, iar pentru acest lucru medicul ginecolog colaboreaza cu un medic specializat in boli infectioase. 

 

Toxoplasmoza

In afara sarcinii, nu este periculoasa, unele femei fac aceasta infectie, dar nu au nici un semn clinic. O data ce a fost infectia in organism, acesta devine imun. Problema cea mai mare a acestei infectii in sarcina este faptul ca poate afecta fatul.

 

Numai la 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoza in timpul sarcinii infectia se transmite mai departe, la copilul nenascut. Riscul infectarii depinde si de momentul la care s-a declansat infectia: cele mai grave lucruri se pot intampla in acest caz in cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, la o sarcina prelungita, la probleme de crestere, de vaz si auz, la epilepsie si leziuni cerebrale.

 

Rubeola

 Infestarea cu rubeola este usor de prevenit prin efectuarea analizelor pentru depistarea prezentei in organism a anticorpilor, inca inainte de a ramane insarcinata. Daca anticorpii nu sunt depistati, atunci este indicata vaccinarea, urmata de o perioada de interdictie de a ramane gravida timp de 3-4 luni.

 

Atat citomegalovirusul, cat si herpesul simplex se pot dobandi in timpul sarcinii. O data depistate in sange, medicul ginecolog va poate spune ce este de facut pentru a asigura in primul rand siguranta fatului.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro