Medicul pediatru din Romania, Roxana Hristianovici, ne spune despre criteriile pe care trebuie sa le respectam atunci cand achizitionam incaltari pentru bebelusi si copii mici, dar si despre importanta mersului descult.

 

 

Mersul descult – baza unui mers sanatos

 

„Multi parinti se sperie de piciorul plat al copilului, insa acesta este normal la copii si chiar si in cazul unor adulti. Studiile arata ca 100% dintre copiii de 2 ani prezinta picior plat si doar 4% dintre copiii de 10 ani. Procentul scade dramatic odata cu inaintarea in varsta, iar copiii din studiu nu au purtat incaltaminte ortopedica. Primul si cel mai simplu gest este sa lasam copilul descult. Descult copilul se simte liber si increzator sa cunoasca. Piciorul lor moale se muleaza pe suprafete. Faptul ca ei simt texturile, ii face sa nu mai priveasca constant picioarele. Astfel, ei nu se mai dezechilibreaza usor. (Faceti un exercitiu si incercati sa mergeti privind doar la picioare, o sa intelegeti cat este de imposibil). Mersul descult este un exercitiu excelent pentru muschii si ligamentele piciorului.”, spune specialista.

 

 

Incaltaminte copil – rol de protectie

 

„Singurul rol al incaltarilor pentru copii trebuie sa fie cel de protectie. Iata criteriile dupa care ne putem ghida – incaltarile sa fie marimea potrivita, sa respecte forma naturala a piciorului, sa fie facute din materiale care sa permita piciorului sa respire.”, recomanda pediatrul.

 

 

 

Incaltamintea de marimea potrivita este vitala pentru copil

 

„Ca sa ne dam seama ca papuceii au marimea potrivita pentru copil, ar trebui sa putem sa introducem un deget intre calcai si partea din spate a pantofului, atunci cand degetele ajung in varful pantofului (copilul in picioare). Copilul mai mare, este posibil sa isi tina degetele stranse, de aceea fiind bine sa apasam usor pe ele, astfel incat acestea sa se indrepte. Putem sa aflam marimea potrivita si prin punerea copilului in picioare pe o coala de hartie si desenand amprenta piciorului atunci cand copilul isi lasa greutatea pe el. La dimensiunea de la degetul mare la calcai se mai adauga jumatate de centimetru. In felul acesta obtinem dimensiunea interioara a pantofului. Picioarele copiilor intre 1-4 ani au un ritm rapid de crestere, motiv pentru care trebuie sa verificam la fiecare 2-3 luni ca pantofii inca le mai sunt buni.”, a adaugat Roxana Hristianovici.

 

 

Indiferent ca e vorba despre pantofiorii pentru primii pasi sau despre cei care vor fi folositi pentru a pune frana pe asfalt, atunci cand copilul se da cu bicicleta, este foarte important sa alegi incaltamintea potrivita pentru cel mic.

 

 

 

Sursa foto: Google.com 

Perfecte