Ce este impetigo

 

Impetigo este o infectie a pielii extrem de contagioasa. De obicei apare ca o rana rosie pe fata, in special in jurul nasului sau gurii. Chiar daca apare atunci cand bacteriile patrund in piele prin taieturi, zgarieturi sau muscaturi de insecte, impetigo se poate declansa si pe pielea perfect sanatoasa.  Impetigo nu este o boala serioasa si, de obicei, se vindeca in cateva saptamani. Insa, netratata la timp, aceasta poate duce la complicatii severe, fiind tratata doar cu antibiotice.

 

 

Semne si simptome ale impetigo

 

rani rosii care in cateva zile formeaza cruste galbene

 

mancarime

 

basici pe piele nedureroase

 

rani dureroase care ulcereaza.


 

Este indicat sa mergi la medic imediat ce depistezi ca tu sau cineva din familia ta suferiti de impetigo. Medicul va prescrie un tratament in functie de gravitatea afectiunii.

 

 

Cauzele impetigo

 

Stafilococul auriu si streptococul sunt cele doua tipuri de bacterii care cauzeaza impetigo. Aceste tipuri de bacterii se pot dezvolta nestingherite pe piele pana cand patrund printr-o taietura si duc la infectie. La adulti, impetigo este adesea rezultatul ranirii pielii, de cele mai multe ori din cauza altor afectiunii ale pielii precum dermatita. Este foarte important sa nu intri in contact cu ranile unei persoane care sufera de impetigo sau cu obiectele pe care le-a atins. Stafilococul auriu produce o toxina care favorizeaza aparitia acestei boli si care se raspnadeste foarte usor la pielea sanatoasa.
 

 

 

Cum se trateaza impetigo

 

Tratamentul pentru impetigo este foarte eficient si ajuta la vindecarea ranilor si la imbunatatirea aspectului pielii. De multe ori, medicul va alege sa iti prescrie doar respectarea unui masuri drastice de igiena. Pastrarea curata a pielii duce la vindecarea acestei probleme.

 

 

De asemenea, in cazuri mai severe, medicul va prescrie si antibiotice pe care sa le aplici in zonele afectate. Inainte de aplicarea acestora, este indicat ca pielea sa fie foarte curata. Medicul poate prescrie si antibiotice orale, in special, in cazurile foarte severe de impetigo.

 

 

Cum sa previi impetigo

 

Pentru a preveni impetigo este foarte important sa iti mentii pielea curata. Trateaza la timp taieturile, zgarieturile, crapaturile, muscaturile de insecte sau alte rani de la nivelul pielii. Aplica imediat creme pe baza de antibiotice si ai grija sa nu atingi alte obiecte contaminate. De asemenea, spala pielea cu apa calda si sapun, ai grija sa porti haine curate tot timpul, spala-te frecvent pe maini si ai grija ca ceilalti membri ai familiei sa nu atinga obiecte contaminate.

 

acasa.ro