Este un organ mic, care nu depaseste 20 grame. Cu toate acestea, hormonii pe care ii secreta sunt esentiali pentru crestere si metabolism, avand un impact direct asupra tuturor functiilor corpului uman, cum ar fi frecventa cardiaca, nivelul colesterolului, greutatea corporala, energia, contractia musculara si relaxarea, textura pielii si parului, motilitatea intestinala, fertilitatea, memoria si dispozitia.

 

 

Hipotiroidism sau hipertiroidism

 

”Tulburarile tiroidiene sunt de 4 pana la 7 ori mai frecvente la femei decat la barbati. Una din 8 femei va dezvolta, de a lungul vietii, o afectiune tiroidiana, iar mai mult de jumatate (60%) dintre persoanele afectate de boli ale tiroidei nu constientizeaza prezenta afectiunii”, explica dr. Liliana Faur, medic specialist endocrinolog, pentru Ce se intampla, doctore?

 

 

Tiroida poate suferi modificari functionale, astfel incat vorbim de hipotiroidism cand exista o insuficienta eliberare de hormoni tiroidieni sau hipertiroidism, in cazul punerii in circulatie  a unei cantitati excesive de hormoni tiroidieni. Modificarile structurale vizeaza cresterea globala in dimensiuni, denumita gusa, sau prezenta de noduli tiroidieni. Gusa nu este intotdeauna sinonima cu boala, deoarece marirea tiroidei poate fi cauzata si de conditii fiziologice precum pubertatea si sarcina.

”Cauzele afectiunilor tiroidiene sunt in mare parte necunoscute. Datorita consumului actual de sare si paine iodata, deficienta de iod este mai rara printre cauzele bolii tiroidiene, comparativ cu anii precedenti.


Cele mai frecvente cauze ale disfunctiei tiroidiene sunt bolile autoimune. Afectiunile autoimune sunt cauzate de proteine ​​anormale (numite "anticorpi") si de celule albe din sange care stimuleaza sau  deterioreaza glanda tiroida.


Boala Graves Basedow sau tiroidita Hashimoto sunt doua exemple. Prima afecteaza aproximativ 1 din 100 de persoane, in timp ce a doua este mai frecventa (prevalenta acesteia creste odata cu varsta)”, explica medicul.

 

Daca nu sunt diagnosticate, tulburarile glandei tiroide pot provoca boli cardiovasculare, osteoporoza, infertilitate, iar la copii la subdezvoltarea sistemului nervos si osos. Femeile insarcinate nediagnosticate sau insuficient tratate pentru afectiunile tiroidei, prezinta risc crescut pentru avort, nastere prematura, malformatii ale fatului.

 

 

Ce investigatii se recomanda

 

”Fiecare persoana se poate prezenta diferit, in functie de gradul de severitate al deficitului sau excesului  hormonal, de la manifestari nespecifice, instalate insidios, abia perceptibile, la un tablou clinic care iti permite punerea unui diagnostic de la intrarea in cabinet. Printre manifestarile hipotiroidismului, adica deficitului de hormoni tiroidieni, la adult se numara:


  • cresterea in greutate inexplicabila sau incapacitatea de a pierde in greutate
  • intoleranta la temperaturi scazute, piele uscata, aspra
  • par si unghii fragile
  • perioade menstruale neregulate sau sangerari menstruale abundente
  • depresie
  • scaderea libidoului
  • constipatie
  • oboseala inexplicabila
  • somnolenta
  • problemele de memorie

 

 

La copii mai apar tulburari de crestere si pubertate intarziata. Multe persoane cu hipotiroidism au, in combinatie, colesterol ridicat, anemie. Excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidismul), are ca rezultat simptome precum: batai puternice si rapide ale inimii, tremor, slabiciune musculara, pierdere in greutate, in pofida apetitului crescut, agitatie, anxietate si insomnie, transpiratii abundente si intoleranta la caldura, modificari la nivelul ochilor”, arata specialistul.

 

De cele mai multe ori, simptomatologia tiroidiana apare treptat, iar disparitia acesteia poate dura ceva timp dupa inceperea tratamentului.

”Confirmarea afectiunilor tiroidiene se face prin analize de laborator (de sange): dozarea tsH, freet4 (tiroxina libera), prezenta anticorpilor specifici; ultrasonografie, punctie-biopsie cu ac fin, rar scintigrafie tiroidiana, computer tomograf sau RMN”, explica dr. Faur.

 

Ecografia tiroidiana poate determina cu acuratete marimea, forma glandei, precum si prezenta si caracteristicile nodulilor. anumite trasaturi ale nodulilor tiroidieni evidentiate prin ultrasunete pot furniza date suplimentare privind riscul malignitatii.

Biopsia tiroidiana, examinarea de diagnostic de prima alegere la pacientii cu noduli tiroidieni, este frecvent utilizata.

 

 

Cum se trateaza afectiunile tiroidei

 

”Majoritatea afectiunilor tiroidiene pot fi tratate. tratamentul medicamentos este, de multe ori de lunga durata, chiar pentru toata viata. acesta se face prin inlocuirea cantitatii de hormon pe care tiroida nu il mai produce, pentru a aduce nivelurile hormonale (t4 si tsH ), la valori normale, in cazul unui deficit (hipotiroidism) sau prin blocarea hormonilor secretati in exces prin antitiroidiene de sinteza, In hipertiroidism. afectiunile structurale, precum gusa voluminoasa, nodulara cu fenomene de compresiune locala, nodulii suspecti ecografic sau maligni la examenul de biopsie se indeparteaza chirurgical”, precizeaza medicul.

 

Pacientii cu boala tiroidiana trebuie urmariti pe toata durata vietii. Cei care cred ca sunt complet vindecati ar trebui sa discute cu medicul lor de familie sau specialistul endocrinolog despre necesitatea continuarii tratamentului.

 

 

Cand trebuie sa mergem la endocrinolog

 

”Atunci cand simtim ca suntem obositi fara motiv, sau sunt prezente semne precum piele uscata, aspra, infiltrata,  paloare, umflarea fetei, ingrosarea vocii, caderea parului, constipatie, tulburari ale ciclului menstrual, tulburari de concentrare este necesara o vizita la medic!”, atentioneaza dr. Faur.

 

 

Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul tiroidei sau au urmat tratament cu iod radioactiv, sau urmeaza tratament cu antitiroidiene de sinteza vor necesita monitorizare periodica.

 

”De asemenea, pacientii care au urmat radioterapie in zona capului , a gatului, a zonei toracice superioare (cel mai adesea datorita unor afectiuni oncologice in sfera ORL, zona mamara), vor necesita evaluare si monitorizare endocrinolgica, deoarece in timp pot dezvolta hipotiroidism.

Colesterolul marit poate fi cauzat de lipsa hormonilor tiroidieni. Daca exista pierdere in greutate inexplicabila, batai rapide ale inimii, transpiratii neobisnuite, umflaturi la nivelul gatului sau alte simptome asociate hipertiroidismului mentionate mai sus, ceva se intampla. Daca o persoana a fost tratata pentru hipertiroidism sau este in curs de tratament ar trebui sa fie monitorizata in mod regulat”, completeaza specialistul.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro