Din fericire, exista solutia perfecta pentru a-ti mentine mereu dintii albi, si anume albirea dentara. Am discutat cu doamna doctor Vivian sendroiu despre ce presupune  aceasta procedura stomatologica.

 

Ce este albirea dentara?

Dr. Vivian Sendroiu: Albirea dentara este un tratament cosmetic care se realizeaza de catre un medic stomatolog profesionist al carui scop este eliminarea petelor si restaurarea culorii naturale a dintilor. Culoarea dintilor este data de catre un strat de dentina care transpare prin smalt.

 

Cu timpul, alimentele si bauturile pe care le consumam patrund prin stratul de smalt si ajung la nivelul dentinei. De asemenea, exista alti factori externi care pot contribui la patarea dintilor. Prin manopera stomatologica de albire coloratiile de pe suprafata dintilor sunt indepartate.

 

De ce se coloreaza/ingalbenesc dintii?

Colorarea si patarea dintilor poate avea numeroase surse iar pe masura ce inaintam in varsta suntem si mai expusi acestor probleme. Principalele cauze sunt reprezentate de factori genetici, antibiotice si anumite alimente care pateaza. Dintii pot fi colorati in mod intern sau extern. Colorarea interna este cauzata de schimbarile din smalt si dentina.

 

Principalele cause ale colorarii interne sunt expunerea la nivele ridicate de fluor, tetraciclina sau alte antibiotice si interventii iatrogene. Colorarea externa este cauzata in principal de factori precum alimentele si substantele pe care le introducem la nivelul cavitatii bucale. Spre exemplu ingalbenirea dintilor este cauzata de fumat, cafea sau ceai. Unele legume si fructe pot contribui si ele la colorarea dintilor (curcuma,turmeric si boia de ardei).

 

Astfel, putem clasifica cauzele ingalbenirii dintilor in urmatoarele categorii:

Bauturi

Cafeaua, ceaiul si vinul rosu au pigmenti puternici care se ataseaza la suprafata exterioara alba a dintelui.

 

Tutun

Gudronul si nicotina sunt doua substante prezente in tutun care afecteaza dintii. Gudronul este negru in mod natural iar nicotina incolora devine galbena la contactul cu oxigenul. De asemenea, ele sunt substante lipicioase care ajuta alimentele sa ramana atasate de suprafata dintelui.

 

Varsta

Pe masura ce avansam in varsta, stratul de smalt se subtiaza si dentina devine mai evidenta iar ca urmare dintele devine mai opac.

 

Medicamente

Anumite medicamente precum antibioticele sau cele pentru hipertensiunea arteriala pot duce la ingalbenirea dintilor pe masura ce avansam in varsta. De asemenea, tratamente precum chimioterapia pot contribui la colorarea lor. Tetraciclina poate cauza pete galbene maronii iar fluorul pete albe cretoase.

 

Cand se fac albirile dentare?

O albire dentara nu este o interventie obligatorie precum detartrajul. Ea se poate face odata pe an, la alegerea pacientului. O consultatie stomatologica este obligatorie inainte ca procesul sa inceapa. In prima etapa, medicul stomatolog pregateste dantura pentru albire – detartraj si periaj profesional, astfel incat dintii sa fie cat mai curati.

 

Apoi impreuna cu medicul stomatolog decizi ce fel de albire este mai eficienta. Stomatologul iti va oferi cele mai bune indicatii iar in continuare iti vom povesti despre tipurile de albire dentara.

 

Tipuri de albire dentara

Exista doua tipuri de albire dentara: albirea in cabinet si albirea la domiciliu. Procesul, indiferent de tipul de albire selectat, incepe prin consulatia obligatorie si pasii de pregatire a danturii despre care am discutat mai sus. Apoi, in functie de factori de timp si financiari, tu te decizi ce fel de abire iti doresti.

 

Albirea dentara in cabinet

Cunoscuta si ca albire cu lampa, aceasta este cea mai recomandata si populara modalitate de albire dentara. Principalul argument pentru albirea in cabinet este faptul ca ea este realizata direct de catre medicul stomatolog profesionist iar substantele si procesul sunt realizate cu precizie si sub direct control.in procesul de albire se utilizeaza un gel special de albire bazat pe peroxidul de hidrogen si o lampa speciala pentru albire.

 

Aplicarea gelului si timpul petrecut sub lampa sunt monitorizate cu atentie de catre un stomatolog. Astfel poti fi sigur ca gingiile sunt protejate, cantitatea de gel este ideala iar riscurile sunt minime atat pentru dinti dar mai ales pentru gingie.

Albirea in cabinet poate duce la o albire a dintilor cu 10 tonuri. in functie de nivelul de colorarea al dintilor un pacient poate avea nevoie de pana la trei sedinte de albire in cabinet.

 

Albirea dentara la domiciliu

Albirea dentara acasa presupune ca pacientul sa isi aplice singur o gutiera special realizata care contine gel de albire. Procesul este asemanator unui tratament si efectul de albire al danturii se obtine in mod treptat.

 

Produsele pentru albirea acasa pot fi cumparate din comert sau pot fi recomandate de catre medicul stomatolog. Ideal este sa consulti mereu dentistul deoarece o gutiera realizata pe masura danturii tale este cruciala in a garanta efectele dorite si in a proteja dintii si gingiile.

 

Gutiera cu gelul de albire se aplica pe dinti si este lasata sa actioneze intre 30 de minute si doua ore. Aceasta perioada variaza in functie de specificatiile fabricantului. Albirea cu produse din comert ar trebui sa fie mereu aprobata de dentistul tau. Recomandat este ca albirea la domiciliu sa fie coordonata de catre medicul stomatolog.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro