Insa pe cat de grava este boala, pe atat de complexe au devenit metodele de diagnostic si tratament. Acestea pot creste rata de vindecare pe termen lung cu pana la 90 %, spun specialistii cu experienta.

 

Astazi, una din 8 femei este diagnosticata cu cancer mamar, iar medicii atrag atentia asupra a 5 aspecte importante care pot reduce riscul de boala si pot schimba cursul afectiunii.

 

 

Stilul de viata 


 Fie ca vorbim de dieta dezechilibrata, de sedentarism, stres, consum de alcool sau de fumat, oricare dintre aceste obiceiuri nesanatoase poate creste riscul de cancer. In aceste conditii, prevenirea bolii trebuie sa inceapa cu schimbarea stilului de viata. ,,Dieta bogata in nutrienti sanatosi este o componenta importanta pentru lupta impotriva cancerului. Sportul moderat, plimbarile lungi de 30 de minute pe zi pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Si joggingul este foarte bun, insa mersul pe jos este usor si eficient”, este de parere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, expert in imagistica sanului.

 

 

Evaluarea riscului de cancer


Desi medicina a evoluat mult, la ora actuala, nu se poate spune cu precizie de ce apare cancerul mamar. insa medicii mentioneaza instalarea precoce a menstruatiei, menopauza tardiva, administrarea hormonilor de substitutie, lipsa nasterilor sau prea multe la activ drept factori de risc.

,,Toate aceste criterii de risc fac parte dintr-un protocol numit Gail, bazat pe cateva intrebari simple. Evaluarea riscului de cancer este foarte importanta: daca o persoana are un risc mai mare de 20 % , atunci trebuie sa urmeze un protocol medical mai special, trebuie sa fie mult mai atenta, sa-si faca controalele si evaluarile regulate si nu trebuie sa se rezume doar la mamografie”, adauga specialistul.

 

 

Testarea genetica 

 

Se stie ca exista doua gene BRCA1 si BRCA2 implicate in aparitia cancerului, iar acestea pot fi transmise de la mama la fiica. astfel, existenta unui cancer la mama sau sora trebuie sa orienteze orice femeie catre o analiza genetica.

,,Daca o femeie este pozitiva pentru BRCa, atunci noi ii recomandam o monitorizare multidisciplinara. In primul rand, este importanta consilierea psihologica pentru ca aflarea riscului de cancer, care merge pana la 80%, poate fi extrem de stresanta. In unele cazuri, preventia poate insemna dubla mastectomie, exact ca in cazul angelinei Jolie. Insa femeia aflata in aceasta situatie trebuie sa fie pregatita din punct de vedere mental pentru aceasta interventie”, este de parere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal.

 

 

Diagnosticarea


In proportie de 80 %, cancerele mamare sunt sporadice, doar 20 % au o componenta genetica. Ecografia anuala inainte de 40 de ani si mamografia dupa aceasta varsta sunt obligatorii pentru a depista o eventuala problema in stadiu incipient. Insa investigatiile s-au rafinat mult in ultima vreme, iar medicii le fac personalizat, in functie de scorul de risc si densitatea mamara. 

 

In cazul unui san cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completa, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metoda ce permite o vizualizare mamografica mult mai buna. In cazul in care se depisteaza un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sanului, se poate recurge si la o alta metoda, screeningul cu rezonanta magnetica, care se face cu substanta de contrast injectabila.

 

 

Terapiile revolutionare

 

Aplicate corect si tintit, terapiile pentru cancerul de san pot creste sansele de vindecare pana la 90 la suta, mai ales in stadiile incipiente. Mai mult, echipele de medici compuse din chirurg, oncolog, radioterapeut si anatomopatolog reusesc sa trateze tumorile si sa evite extirparea sanilor in multe dintre cazuri.

 

,,Chimioterapia devine din ce in ce mai importanta pentru ca acum dispunem de terapii noi, care sunt tintite, vizeaza doar celulele maligne. Poate ca, in viitorul apropiat, se vor transforma intr-o terapie unica. Cert este ca acum speranta de viata a pacientelor cu cancer mamar, depistat la timp si tratat corect, creste tot mai mult datorita imbunatatirii medicamentelor. in anii ’80, chirurgia domina in tratamentul pentru cancere mamare, astazi, chimioterapia a trecut pe primul loc”, concluzioneaza profesorul Mustafa Erkin Aribal.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro