Otalgia poate afecta una sau ambele urechi, poate varia ca intensitatea de la usoara, stearsa pana la junghi sau durere pulsatila care este aproape invalidanta si poate aparea brusc sau poate progresa incet. Senzatii de plenitudine si arsura la nivelul urechii pot insoti durerea auriculara.

 

Cea mai frecventa cauza de otalgie la copii este otita medie (infectie la nivelul urechii medii). La adulti aceasta afectiune este mult mai rara. La acestia durerea de ureche este cel mai frecvent determinata de afectiuni din alte parti ale corpului care duc la otalgie secundara.

 

Cauze posibile ale acestui tp de otalgie includ afectiunile articulatiei temporomandibulare, ale maxilarului si ale dintilor. Otalgia secundara apare mai frecvent odata cu inaintarea in varsta.in functie de cauzele care o produc durerea de ureche poate aparea brusc si sa dispara rapid, cum este cazul schimbarilor de altitudine. Durerea care nu inceteaza in 24-48 ore sau care se agraveaza se poate datora unui grup variat de afectiuni: artrita temporomandibulara, infectie auriculara sau prezentei unui corp strain in ureche.

 

Simptome care pot insoti durerea auriculara sunt: durere faciala, simptome asemanatoare gripei (oboseala, febra, durere in gat, cefalee, tuse, dureri musculare), stare generala alterata, hipoacuzie (scaderea auzului) sau perceperea unor sunete neobisnuite, prurit auricular (senzatie de mancarime), dureri maxilare sau cervicale, dureri retroauriculare (in spatele urechii), pacanituri sau clicuri in timpul masticatiei, dureri dentare, la copii sau sugari manifestari cum ar fi trasul sau frecatul urechilor.in unele cazuri otalgia poate aparea insotita de alte simptome care pot indica o afectiune serioasa ce poate pune viata in pericol.

 

Aceste simptome sunt: scurgere sangvinolenta de la nivelul urechii, mai ales dupa un traumatism cranian, modificari ale constientei sau starii de alerta, confuzie, plans excesiv, durere sau dificultati la deglutitie (inghitire), ameteala, slabiciunea musculaturii faciale, pierderea auzului, febra mare (peste 38,3°C) , eritem (roseata) si caldura la nivelul urechii si a tesuturilor invecinate, convulsii, cefalee severa, pierdere inexplicabila in greutate.

 

Cauze posibile

La copii durerea de ureche este cel mai frecvent cauzata de infectia urechii medii, dar poate aparea si ca urmare a prezentei unor substante iritante la nivelul urechii sau din alte motive. Infectia urechii medii (otita medie) apare adesea dupa o infectie de cai respiratorii superioare, cum ar fi raceala.La adulti, durerea de ureche apare adesea datorita unor boli si afectiuni cu alte localizari care ajung sa se extinda la nivelul urechii. Aceasta se datoreaza nervilor si structurilor conjunctive comune de la nivelul capului si gatului. Otalgia aparuta la deglutitie este adesea produsa de un obstacol la nivelul trompei lui Eustachio, faringita sau sinuzita.

 

Cauze infectioase ale otalgiei:

Obstacol la nivelul trompei lui Eustachio, deseori datorata racelii;

Celulita auriculara (infectie a tegumentului de la nivelul urechii);

Infectia timpanului;

Otita externa (infectie a pavilionului sau conductului auditiv extern), adesea numita urechea inotatorului;

Mastoidita (infectia osului situat in spatele urechii aparuta de multe ori ca urmare a unei otite medii);

Otita medie;

Sindromul Ramsay Hunt (infectia cu virusul varicelo-zosterian a nervului facial, numita si zona zoster auriculara).

 

Alte cauze frecvente:

 Corpii straini intraauriculari cum ar fi cerumenul (ceara) sau bumbacul de la betele pentru curatat urechile. La sugari si prescolari apare frecvent obiceiul de a introduce in urechi diverse obiecte mici, de ex.: margele, boale de fasole, parti mici de la jucarii.

Altitudinea mare sau alte variatii de presiune (barotrauma);

Perforatia timpanului;

Substante iritante cum ar fi sapunul sau samponul;

Traumatismele sau ranile de la nivelul urechii.

 

Cauze de otalgie secundara:

 Neurinomul acustic (tumora benigna a nervului acustic);

Artrita articulatiei temporomandibulare;

Cancer la nivelul capului sau gatului;

Eruptia dentara la copii;

Infectia dentara sau alte afectiuni ale dintilor;

Laringita (infectie sau inflamatie a laringelui);

Amigdalectomia recenta (indepartarea chirurgicala a amigdalelor);

Sinuzita;

Faringita;

Scrasnitul sau inclestatul dintilor;

Abcesul amigdalian sau periamigdalian;

Nevralgia de trigemen;

 

Trebuie sa mergi urgent la doctor daca

Durerea de ureche este acompaniata de simptome precum:

Plans excesiv;

Febra mare;

Ameteala;

Tulburari ale starii de alerta;

Tumefactia (umflarea urechii);

Slabiciunea musculaturii faciale.

 

Deoarece otalgia se poate datora unor infectii grave sau unor procese anormale trebuie cerut sfatul medicului daca durerea se agraveaza progresiv sau nu se amelioreaza in 24-48 de ore. Durerea severa care se opreste brusc sau durerea insotita de pierdere de sange poate fi un semn al rupturii de timpan. Desi nu este o urgenta, daca suspectati o astfel de afectiune, adresati-va medicului.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro