Ce inseamna plansul copilului?

Modul in care plange un copil este un rezultat al propriului temperament. Uneori acest sunet este mai strident, iar alteori este mai domol, nu luati personal plansul copilului. Tinand cont de faptul ca cei mici la inceput nu isi pot exterioriza starile prin intermediul cuvintelor, unica modalitate de a semnala ceva, este plansul. Plansul este descifrat drept o metoda  prin care copii comunica diverse stari, emotii, necesitati si sentimente.

 

 

 

Ce pot face parintii daca copilul plange isteric si nu se opreste?

Pentru parinti este bine sa isi cunoasca foarte bine copilul, pentru a sti cauza ce a provocat plansul, daca e vorba de senzatie de insatietate, frig, un anumit disconfort fiziologic, sau lipsa de atentie. Asa cum, cei mici sunt dependenti de atentie, adesea pot plange pentru ca cineva dintre adulti sa se apropie de el. alteori poate aparea in functie de felul in care adultul a reactionat anterior la plansul lui, daca de trei ori ai reactionat si l-ai luat in brate, atunci ori de cate ori va dori in brate, va plange. Ulterior cand creste, daca nu-l lasi sa faca ce vrea, la fel poate manipula prin plans, insa aceste manifestari apar de cele mai multe ori atunci, cand le creezi celor mici asocieri, daca plang la supermarket, atunci voi primi ceea ce imi doresc, daca dimineata plang ca vreau sa manance in pat sau vreau jucaria preferata, plang pentru ca adultii sa cedeze, ei grabindu-se la serviciu.

 

 

Drept  recomadare pentru parinti ar fi, sa nu cedeze la primele semne de manipulare. In primul rand sa diferentieze plansul ca semnal de necesitate de cel care are tenta manipulatorie. Parintii cad prada emotiilor si initial nu constientizeaza aceste mici siretlicuri, iar ulterior cand inteleg acest fapt, reflexul de plans manipulator este ancorat si este mai dificil sa-l contracareze. Chiar daca sunt mici, prin comunicarea cu ei orice capriciu poate fi depasit. Din nefericire pentru multi dintre parinti, una dintre modalitatile de calmare a plansului este ridicarea vocii.

 

 

 

 

 

In ce masura afecteaza plansul psihicul copilului?

In functie de perioada de plans. Daca-l lasam sa planga timp indelungat, bebelusul pierde din motivatia de a relationa cu adultii si drept urmare, nu se creeaza o relatie afectiv sanatoasa.  Plansul nu este sanatos pentru organele interne, plamani, in mod special. Plansul indelungat creeaza un nivel inalt atat de stres psihologic cat si fizic.

 

 

 

 

Recomadari pentru parinti: 

Responsabilitatea parintilor tine de crearea unui mediu prielnic, in care sa se simta in siguranta, in care cel mic poate invata sa planga doar cand este necesar si sa-i explici care este rolul plansului. Deoarece ei interiorizeaza niste deprinderi din perioada fragedei copilarii si raman pentru toata viata. 

 

 

 

 

Sursa foto: google.com

Perfecte