Prin transpiratie se regleaza temperatura corporala, se elimina o parte din lichide ce sunt in exces, se elimina toxinele din organism. Apar semne de intrebare cand aceasta este in exces, provoaca un disconfort fizic si psihologic. La unele persoane in anumite zone de obicei axile, palme, cantitatea de glande sudoripare este in exces ele fiind in hiperfunctie secreta o cantitate de sebum marita. 
 
 


Pe un barbat il pot incomoda mainile umede in timpul salutarii, pe altul emotiile ce se manifesta prin traspiratie evidenta pe frunte. Femeilor mai des le da batai de cap zona axilara, nu pot purta haina dorita, raman urme umede.
 
 

 

 
Des la transpiratia in exces se asociaza flora anaeroba care provoaca un miros neplacut ce poate incomoda. Umiditatea si caldura de afara sunt factori favorabili ca in lichidul transpirat sa se dezvolte un proces micotic (ciuperci de piele ), ce des se manifesta prin pete rosii clar delimitate si insotite de prurit.
 
 
 

Nu trebuie sa va facet griji, astazi putem apela cu succes la injectarea cu toxina botulinica pe zona cu transpiratie, o noua metoda revolutionara in medicina estetica. Aceasta blocheaza impulsul nervos ce vine spre glanda in timpul emotiei, temperaturii ridicate. Durata de actiune a botulinei este de 6-8 luni, in aceasta perioada glandele nu functioneaza, respectiv se transforma din stare hipertrofica (hiperfunctie), in stare de functionare normala. Din experienţa mea de activitate, de obicei efectul dupa injectarea cu toxina botulinica apare la a treia zi, este stabil si se mentine pana la 2 ani, uneori pe viata, dupa care transpiratia pe zona poate reveni la norma.
 

 

 


 
O alta metoda de lupta cu transpiratia in exces sunt antiperspirantele. In cazul hiperhidrozei axilare, acest tratament isi dovedeste eficienta rapid. Produsele mascheaza sau inhiba formarea mirosurilor neplacute si diminueaza cantitatea de transpiratie prin obturarea porului sudoral. Din pacate, insa, folosirea lor trebuie repetata continuu, utilizarea regulata se spune ca ar duce la cancer, in plus utilizate frecvent duc la schimbari ale pielii in zona aplicarii, pielea devine mai groasa, pigmentata.
 
 

 
Din metodele traditionale ar fi: baile cu permanganat de Kaliu, aplicarea locala a unei pudre pentru copii sau specializate - antibacteriene. Beti cat mai mult ceai de salvie. Local foloseste infuzii din arin negru, coada calului, stejar. Acestea inhiba relativ producerea sudorii si eliminarea mirosurilor neplacute. Evitati alimentele condimentate.
 

 
Cu respect medicul dermatolog-cosmetolog Veronica Vizdoaga.
 
Sursa foto: facebook.com, google.com
 

Perfecte