Depresia prenatala este o tulburare a starii afective care conduce la aparitia unor trairi de tristete, teama de necunoscut. Modificarile hormonale, eforturile depuse de organismul gravidei in perioada gestationala, sindromul oboselii cronice, acestea sunt complicatiile frecvente care declanseaza afectiunea. Sentimentul de necunoscut este cel care invadeaza gandurile gravidei:
-De ce simt asta, e normal oare?
-Cum sa nu daunez copilului?
-Ce am voie sa maninc?
-Oare sunt gata sa devin mama?
-Cum o sa arat dupa nastere?

 

*Informatiile despre schimbarile corpului in timpul sarcinii sunt extrem de utile: comunicarea cu medicul ginicolog, carti tematice, discutii cu femeile ce va pot impartasi experienta lor despre graviditate va pregatesc pentru fiecare etapa a sarcinii.
*Asculta-ti corpul si ghideaza-te dupa necesitatile de moment: fructele preferate, primblare cu persoana draga, somnul in cursul zilei, muzica relaxanta: toate contribuie la emotii pozitive de care ai nevoie. Viata ta se va schimba, va deveni mai ampla, mai concentrata cu activitati si responsabilitati si toate sunt noi, necunoscute pina acum.
*Intocmeste o lista de activitati pentru fiecare luna a sarcinii, in acest fel te vei pregati mult mai bine si vei putea identifica aspectele la care vei renunta partial odata cu venirea pe lume a copilasului.
*Cere ajutor atunci cand te simti confuza, speriata sau anxioasa, caci sprijinul emotional este la fel de important ca oricare altul. Vorbeste cu sotul si persoanele apropiate tie si accepta-le interventia ori apeleaza la consilierea unui psiholog cand te simti intr-o stare de apatie ce persista.

 

Comportamentul si reactiile sotului pot fi cauza depresiei prenatale, de aceea am decis sa ofer informatie doar pentru viitorii tatici.
-Barbatii pot sa nu cunoaca cum sa se comporte intr-o situatie ori alta. Maternitatea, daca vreti, este implantata in corpul femenin, dar paternitatea se construieste in timp. 
-Insotiti persoana draga la controalele medicale periodice, doar prezenta dumnevoastra ii ofera mult sprijin si incredere.
-Fragilitatea emotionala poate fi completata doar prin tinerea de mina si implicare in tot ce se intampla. Nu va angajati in discutii contradictorii caci perioada graviditatii e specifica prin reactii accentuate, din partea sotiei, la lucruri ce anterior nu erau importante.
-Nu va indepartati fizic de sotie si spuneti-i complimente, ea in continuare este deosebita si frumoasa si are nevoie sa auda admiratii de la cel ce a facut-o sa vrea sa devina mama.

 

Pregatirea temeinica a ambilor soti pentru sarcina si nastere este cea mai eficienta strategie de lupta impotriva fluctuatiei emotionale.

Perfecte